Automatyczna zaklejarka kartonów klapowych

Linie produkcyjne, automaty, roboty nie tylko CNC. Przeróbki, modernizacje oraz konstrukcje własne.

Autor tematu
kram
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 1

Automatyczna zaklejarka kartonów klapowych

Post napisał: kram » 19 lut 2025, 17:59

Dzień dobry.
Chciałbym wykonać automatyczną zaklejarkę kartonów klapowych za pomocą taśmy klejącej. Szukam najprostszego rozwiązania z dwiema rolkami (nanoszącą taśmę i drugą dociskową) i przecinarką taśmy. Może ktoś wie, lub wskaże źródła (kilka aby wybrać najprostsze) niekoniecznie z gotowymi rozwiązaniami ,ale z ogólnym schematycznym rozwiązaniem, które mógłbym rozwinąć i zrealizować. Znalazłem kilka zdjęć i filmów na podstawie których mniej więcej wiem jak to ma działać.

kowalski33
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1
Kontakt:

Re: Automatyczna zaklejarka kartonów klapowych

Post napisał: kowalski33 » 06 maja 2025, 17:42

Zaklejarka kartonów może być zbudowana w prosty sposób, wykorzystując dwie rolki – nanoszącą taśmę i dociskową – oraz mechaniczny przecinak. Taśma prowadzona jest przez system rolek, a karton przesuwany jest przez prowadnice. Po dojściu kartonu do końca, mechanizm przecina taśmę, a docisk zapewnia jej przyklejenie. Tego typu rozwiązania można znaleźć w modelach DIY lub uproszczonych przemysłowych. Dobrym źródłem inspiracji są filmy na YouTube, modele z GrabCAD i dokumentacja firm 3M, Siat czy IPG. Warto również przeszukać Google Patents, aby zrozumieć działanie prostych głowic zaklejających. Na życzenie mogę przygotować schemat lub podpowiedzieć konkretne komponenty.
https://www.truck1-pl.com

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „INNE MASZYNY i URZĄDZENIA”