ATMEGA 2560 RAMPS1.4 EFB LCD2004

Problem

Dyskusje dotyczące druku i drukarek 3D

Autor tematu
eightbitter
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 5
Posty: 125
Rejestracja: 26 sie 2008, 15:19
Lokalizacja: Twierdza Modlin

ATMEGA 2560 RAMPS1.4 EFB LCD2004

#1

Post napisał: eightbitter » 21 cze 2020, 11:09

Hej,
montowałem i uruchomiłem trzy drukarki 3D. Ostatnio zachciało mi się zmienić stepsticki na ciche. Przez nieuwagę wsadiłem jeden odwrotnie i wywalio Atmegę.
Po wymianie na LCD mam tylko FFFFFFF. Zamiana Ramsów, LCD - nie pomaga.
Kombinuję tak i siak i gucio. Ładuję różne konfiguracje, pinsy i to samo. Któś cóś ?


Nikt nam lekkiego życia nie obiecywał i danego słowa dotrzymał.

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 3696
Rejestracja: 26 lut 2011, 23:24
Lokalizacja: mazowieckie

Re: ATMEGA 2560 RAMPS1.4 EFB LCD2004

#2

Post napisał: tuxcnc » 21 cze 2020, 11:28

eightbitter pisze:
21 cze 2020, 11:09
wsadiłem jeden odwrotnie i wywalio Atmegę.
Zapewne posłałeś 24V tam, gdzie bywa najwyżej 5V, i spaliłeś wszystko co się dało spalić ...
Zrób tym płytkom ładny pogrzeb i nie zawracaj ludziom głowy.


Autor tematu
eightbitter
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 5
Posty: 125
Rejestracja: 26 sie 2008, 15:19
Lokalizacja: Twierdza Modlin

Re: ATMEGA 2560 RAMPS1.4 EFB LCD2004

#3

Post napisał: eightbitter » 21 cze 2020, 13:26

Te, ludź, coś taki asertywny?
Płytka nowa, RAMPS nowy stepstiki dobre, Marlin się kompiluje, a wyświetlacz FFF. Trzy drukarki zmontowałem, uruchomiłem, to coś potrafię chyba, nie?
Nikt nam lekkiego życia nie obiecywał i danego słowa dotrzymał.

Awatar użytkownika

TOP67
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1050
Rejestracja: 17 wrz 2018, 10:47
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: ATMEGA 2560 RAMPS1.4 EFB LCD2004

#4

Post napisał: TOP67 » 21 cze 2020, 13:46

Zostaje zatem podmienić wyświetlacz. Może też dostał strzał napięcia?

Dodane 1 minuta 47 sekundy:
Chociaż wcześniej pisałeś, że LCD też był zmieniany.

Pozostaje droga eliminacji. Weź inny działający zestaw i podmieniaj każdy element.


Autor tematu
eightbitter
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 5
Posty: 125
Rejestracja: 26 sie 2008, 15:19
Lokalizacja: Twierdza Modlin

Re: ATMEGA 2560 RAMPS1.4 EFB LCD2004

#5

Post napisał: eightbitter » 22 cze 2020, 09:57

Mam 3 RAMPSY 1.4, 2 wyświetlacze 2004, dwie płytki Atmega2560 i ponad 10 stepsticków różnego typu. Wachlowanie nie przynosi efektu, widać same okienka, czasem po skosie widać litery f w okienkach. Ręce opadają. Wgrywam różne wersje Marlina po ustawieniu odpowiednich funkcji. Marliny się pięknie kompilują (czasem jakiś błąd poprawię), wgrywają na płytkę, montaż i kicha.
Na początku Atmegę uwaliłem władając na pałę krańcówki. Kupiłem dwie nowe i walczę od tygodnia.
Może to zemsta drukarek za sprzedanie pierwszego druciaka?
Nikt nam lekkiego życia nie obiecywał i danego słowa dotrzymał.

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 3696
Rejestracja: 26 lut 2011, 23:24
Lokalizacja: mazowieckie

Re: ATMEGA 2560 RAMPS1.4 EFB LCD2004

#6

Post napisał: tuxcnc » 22 cze 2020, 16:38

eightbitter pisze:
22 cze 2020, 09:57
Może to zemsta drukarek za sprzedanie pierwszego druciaka?
Ja bym jednak stawiał na to, że popełniasz ciągle ten sam błąd ...
Mógłbyś wyjaśnić na czym polega twój problem ?
Bo najpierw pisałeś, że włożyłeś odwrotnie stepsticka, co ewidentnie poskutkowało podaniem 24V na elementy które takiego napięcia nie wytrzymują. Zwykle w takiej sytuacji półprzewodniki idą na zwarcie i wysokie napięcie jest propagowane po całym układzie. Z tego powodu, w takiej sytuacji, WSZYSTKIE elementy uważa się za spalone, chyba że UDOWODNI się ich sprawność.
Ale teraz to piszesz że ktoś rzucił na Ciebie i twoje podzespoły urok, urządzenie nie działa zupełnie bez powodu, a zdarzenie ze stepstickami nie ma z tym żadnego związku i to czysty zbieg okoliczności ...


Autor tematu
eightbitter
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 5
Posty: 125
Rejestracja: 26 sie 2008, 15:19
Lokalizacja: Twierdza Modlin

Re: ATMEGA 2560 RAMPS1.4 EFB LCD2004

#7

Post napisał: eightbitter » 22 cze 2020, 17:53

Te 24V to chyba wiaderkiem wlałem, bo zasilanie jest 12V.
Nikt nam lekkiego życia nie obiecywał i danego słowa dotrzymał.

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 3696
Rejestracja: 26 lut 2011, 23:24
Lokalizacja: mazowieckie

Re: ATMEGA 2560 RAMPS1.4 EFB LCD2004

#8

Post napisał: tuxcnc » 22 cze 2020, 18:29

eightbitter pisze:
22 cze 2020, 17:53
Te 24V to chyba wiaderkiem wlałem, bo zasilanie jest 12V.
Zwykle jest 24V, ale niech będzie i 12V, bo to nie robi ŻADNEJ różnicy, co się mogło spalić to się spaliło.
Chciałbym Ci tak nieśmiało przypomnieć, że to Tobie nie działa a mi zwisa, a zachowujesz się jakby było odwrotnie.


upanie
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1580
Rejestracja: 15 sty 2011, 09:26
Lokalizacja: Wyszków

Re: ATMEGA 2560 RAMPS1.4 EFB LCD2004

#9

Post napisał: upanie » 22 cze 2020, 18:49

Ja też nie rozumiem w czym jest problem.
Napisałeś że Ci wywaliło atmege a wymieniłeś wyświetlacz.
Potem piszesz, że masz tego i tamtego i tyle. No i co, nic nie działa? Żadna kombinacja "tego z tamtym"?
Co ma kompilacja do działania albo nie działania sprzętu?
Napisz jasno w czym jest problem albo wyknaj pierwsze zalecenie tuxcnc.
czilałt...


Autor tematu
eightbitter
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 5
Posty: 125
Rejestracja: 26 sie 2008, 15:19
Lokalizacja: Twierdza Modlin

Re: ATMEGA 2560 RAMPS1.4 EFB LCD2004

#10

Post napisał: eightbitter » 22 cze 2020, 21:04

Wszystko gra, dzięki za pomoc.
Nikt nam lekkiego życia nie obiecywał i danego słowa dotrzymał.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Drukarki 3D, RepRap”