ARTCAM i problemy z portami COM?

ArtCAM, ArtCAM Express, ArtCAM Insignia, ArtCAM Pro

Autor tematu
oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 4850
Rejestracja: 29 kwie 2009, 10:11
Lokalizacja: Kraków / Jaworzno / Kopanka

ARTCAM i problemy z portami COM?

#1

Post napisał: oprawcafotografii » 01 wrz 2019, 09:07

Bry :(

Czy ktoś z Was może spotkał się z problemami z portami COM/USB po zainstalowaniu ARTcama?

Nagle nie mogę użyć programatorów AVR. Próbowałem USBasp i stk500v2 - oba zwracają jakieś
błędy, nie można się połączyć. Cholery można dostać. FTDI działa, ale to nie rozwiązuje problemu.
Potrzebuje użyć programatora a tu kicha...

Czy przypadkiem autodesk nie instaluje jakiegoś guana pilnującego jego interesów - klucz na USB?

q




lajosz
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1405
Rejestracja: 13 sty 2009, 20:33
Lokalizacja: tymczasowo ...Kraków

Re: ARTCAM i problemy z portami COM?

#2

Post napisał: lajosz » 01 wrz 2019, 12:58

Artcam Autodesk-owy nie instaluje niczego dodatkowo co jest związane ze sprzętem, no .... może oprócz goowna zwanego eufemistycznie "Analityka Pulpitu" , ale o ile wiem, to w/w goowno nie wpływa na nic, a jest "jedynie" zbieralnią informacji o poczynaniach usera.

Natomiast NA PEWNO wcześniejsze Artcamy, czyli te zabezpieczone kluczem sprzętowym (Dongle) instalują coś co się nazywa "Sentinel Protection" i to coś NA PEWNO nadpisuje sterowniki wszystkich portów (USB, COM, LPT) , a to właśnie w celu współpracy z Donglem sprzętowym.

Oczywiście można zainstalować Artcama (np. 2011, 2012, 2013, 2015) bez w/w ustrojstwa, ale wtedy po prostu nie uruchomimy Artcama zabezpieczonego poprzez klucz sprzętowy.

Jeśli więc kiedykolwiek instalowałeś Artcama w w/w wersjach (czyli z Donglem) jak leci, czyli podczas instalacji nie odznaczyłeś żeby NIE ISNTALOWAĆ Sentinel Protection, to bardzo możliwe że ów sterownik powoduje problemy z w/w portami, tzn ..... może powodować, aczkolwiek nie musi.

Jeśli więc nie masz zamiaru korzystać z Artcama zabezpieczonego kluczem sprzętowym, to proponuję odinstalować Sentinel Protection, po czym wyczyścić rejestr systemowy z wpisów mających cokolwiek wspólnego z tym zabezpieczeniem (Sentinel Protection), następnie zrestartować kompa i sprawdzić czy praca portów wróciła do normy.

=========
Tak na marginesie, to jedyne co Autodesk zrobił dobrego w związku z Artcamem, to właśnie rezygnacja z zabezpieczeń sprzętowych.

Jeśli jednak nadal chcesz korzystać z Artcama, ale nie potrzebujesz problemów z portami, to proponuję zainstalować wersję 9.1 (czyli starawą nieco) albo którąś z wersji wypuszczonych przez Autodeska, albo konkurencyjnego Vectric Aspire, albo .... kontynuację Artcama czyli Carveco.

=====
=====

No i taka mała rada na koniec.
Jeśli instalujemy coś o czym nie wiemy jak może wpłynąć na kondycję systemu, to warto przed instalacją niepewnych rzeczy zrobić sobie obraz systemu jakimś softem do tego przeznaczonym (np. Acronis True Image) , a w razie kłopotów (jak np. te które opisujesz) przywracamy system z obrazu i jest tak jakby nigdy nic nie było instalowane.


Autor tematu
oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 4850
Rejestracja: 29 kwie 2009, 10:11
Lokalizacja: Kraków / Jaworzno / Kopanka

Re: ARTCAM i problemy z portami COM?

#3

Post napisał: oprawcafotografii » 01 wrz 2019, 17:30

To chyba jednak nie autodesk, tylko zbieg okoliczności i lekka panika ;)

Padł mi port USB na płytce Arduino Mega 2560 i jednocześnie na Arduino NANO.
Pewnie od upału :) Planowałem posiedzieć w domu w niedziele i popchnąć program
do przodu, odpalam płytkę a tu taki rympał...

Nic to, może za tydzień :)

q

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „ArtCAM”