ArtCam express 2015 plik .PAF

instalacja programu

ArtCAM, ArtCAM Express, ArtCAM Insignia, ArtCAM Pro

Autor tematu
PRSreklama77
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3
Posty: 3
Rejestracja: 27 cze 2020, 11:02

ArtCam express 2015 plik .PAF

#1

Post napisał: PRSreklama77 » 27 cze 2020, 11:28

Witam wszystkich, a szczególnie zadowolonych użytkownikuw programu ArtCam Express - 2015
do niedawna sam również sie do nich zaliczałem.
Nie stety, "korona wirus dał sie we znaki" - dysk z komputera obsługujacego frezarkę uległ uszkodzeniu a do mowej instalacji niezbędny jest plik PAF
Plik ten dostałem kiedyś mailem - ale było to dawno i temat nie do odtworzenia

Zaznaczę tylko że jest to legalna wersja, mam płytkę, klucz, nawet pudełko i podkładke pod mysz - też była w zestawie...

Do szanownych kolegów mam 2 pytania ...
1. Czy plok Paf - był przypisany do konkretnego klucza ?
2. czy ktoś mógł by sie podzielić ze mną takim plikiem ?

z góry dzięki za pomoc - jeśli takowa - i jaka kolwiek by ona nie była.

pzdr

Krzysztof



Tagi:


lajosz
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1474
Rejestracja: 13 sty 2009, 20:33
Lokalizacja: Ziębice

Re: ArtCam express 2015 plik .PAF

#2

Post napisał: lajosz » 27 cze 2020, 21:05

Witamy nowego kolegę na forum.
PRSreklama77 pisze:
27 cze 2020, 11:28

1. Czy plok Paf - był przypisany do konkretnego klucza ?
2. czy ktoś mógł by sie podzielić ze mną takim plikiem ?
__1. Wydaje mi się, że PAF nie jest przypisany do konkretnego klucza (chociaż mogę się mylić), a do konkretnej wersji programu.
Dlaczego tak myślę ?
Otóż w naszej firmie mamy dość sporo Artcam-ów i podczas jakiegoś kłopotu, czyli np. konieczności przeinstalowania Artcama na innego kompa, można było użyć tego samego pliku PAF podczas gdy klucze sprzętowe były inne i .... działało.
Oczywiście nie wiem jak były kupowane te Artcamy, czyli możliwe, że firma kupowała jakiś pakiet do którego otrzymała klucze sprzętowe do każdego egzemplarza + jeden plik PAF do wszystkich.

__2. Raczej nikt tego nie zrobi, bo może się okazać, że jego oprogramowanie przestanie działać z uwagi na wykrycie zdublowanej rejestracji pliku PAF.
Chociaż z drugiej strony .... firma Delcam (producent) Artcama już dawno nie istnieje, więc ..... możliwe że wszelka ewentualna weryfikacja online jest wyłączona i spokojnie można sobie udostępniać plik PAF, oczywiście pod warunkiem, że dodtyczy tej samej wersji oprogramowania.

Ja mam plik PAF, ale z uwagi na powyższe po prostu go nie udostępnię, a poza tym, ten PAF jest przeznaczony do wersji PRO i Jewel Smith.

Jednak możliwe, że ktoś z kolegów ma Artcama Express 2015 którego od dawna nie używa i nie ma zamiaru już używać, to wtedy możliwe że podzieli się z Tobą tym PAF-em .


Autor tematu
PRSreklama77
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3
Posty: 3
Rejestracja: 27 cze 2020, 11:02

Re: ArtCam express 2015 plik .PAF

#3

Post napisał: PRSreklama77 » 27 cze 2020, 21:46

Dzieki za konkretną odpowiedź - rozjaśniła i uzupełniła trochę temat.

Tak, istotnie, firma ArtCam już nie istnieje.
Nie sądzę natomiast aby była sprawdzalna wielokrotność wczytywania pliku PAF - bo i po co, tak na prawdę to klucz sprzetowy jest "gwarantem" legalności wersji - ale nawet gdyby można było sprawdzić online to już nie ma kto to robić.
A nawiasem mówiąc - to instalując Waszego PAF-a na kilku kompach - /w przypadku awarii/ robicie dokładnie to samo.
Szkoda jednak że i tak nie macie Expressa - bo jeszcze trochę bym Cię pomęczył o ten plik ... :D :D :D hi, hi

Raczej rzadko używam cnc - ale zdarza mi się .......
mógł byś możesz polecić jakiś program - zamiennie - w normalnej - podobnej jak Artcam cenie ?
że już nie wspomnę o darmowych - ale sprawdzających się - intuicyjnych - programach.

mam nadzieję, że nie bedzie to potrzebne i ktoś się zlituje i podzieli PAF - ami - ale na wszelki wypadek ........

pzdr i dzięki za odpowiedź
Krzysztof


lajosz
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1474
Rejestracja: 13 sty 2009, 20:33
Lokalizacja: Ziębice

Re: ArtCam express 2015 plik .PAF

#4

Post napisał: lajosz » 28 cze 2020, 02:04

PRSreklama77 pisze:
27 cze 2020, 21:46
Tak, istotnie, firma ArtCam już nie istnieje.
... hmmm ... firmy Artcam nigdy nie było :) ... była Delcam :) ... producent Artcama
PRSreklama77 pisze:
27 cze 2020, 21:46
mógł byś możesz polecić jakiś program - zamiennie - w normalnej - podobnej jak Artcam cenie ?
---- Vectric Aspire --> bardzo, bardzo podobny do Artcama, aczkolwiek nieco inne podejście do tematu.
---- Carveco --> to po prostu Artcam 2018, czyli byli pracownicy Delcama i/lub Autodeska którzy wcześniej byli odpowiedzialni za Artcama, po wycofaniu się Autodeska z dalszego wsparcia i produkcji Artcama, założyli własną firmę pod nazwą Carveco właśnie i teraz sprzedają DOKŁADNIE Artcama pod nazwą Carveco.
Inaczej pisząc, jest to po prostu Artcam 2018 w czystej postaci, ale ze zmienioną nazwą.
Oczywiście można też kupić u nich uboższe wersja dawnego Artcama, takie jak Insgnia czy Express i są to DOKŁADNIE te właśnie Artcamy, tyle że pod nazwą Carveco Maker i Carveco Maker + ____ tu link do ich strony --> KLICK

Jeśli masz zamiar tworzyć modele (reliefy) w w/w programach, to chyba nie ma innego wyjścia i trzeba zakupić któryś z nich.
Natomiast jeśli masz zamiar tylko frezować już gotowe, zaimportowane/kupione/stworzone w innym programie modele 2.5D, to .... szkoda pieniędzy na w/w programy, czyli wystarczy (moim zdaniem) jakikolwiek program który ma możliwość obróbki takich modeli i .... po kłopocie.

========
Oczywiście istnieją w necie wersje Artcama "legalne inaczej" które nie potrzebują niczego żeby działać :)


Autor tematu
PRSreklama77
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3
Posty: 3
Rejestracja: 27 cze 2020, 11:02

Re: ArtCam express 2015 plik .PAF

#5

Post napisał: PRSreklama77 » 28 cze 2020, 10:52

witam


Carveco - wiem, że to nasepca - ale za drogi.
4 - 6 000 naszych - to trochę dużo - tym bardziej, że jest on prawie identyczy jak to co "mam"

W zasadzie potrzebuje program do wygenerowania kilkug-codów do wygrawerowania tabliczki na drzwi, czy też wycięcia kilku liter w plexi czy dibondzie.
Jak widzisz - tylko 2d Wygenerowane g-cody importowałem do Mach-a i było po kłopocie.

liczę że może ktoś sie jeszcze odezwie i pomoże

ale dzieki za info

pzdr


drot
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 1
Posty: 25
Rejestracja: 19 gru 2007, 20:24
Lokalizacja: Częstochowa

Re: ArtCam express 2015 plik .PAF

#6

Post napisał: drot » 09 lip 2020, 23:33

Witam
Niestety nie jest tak łatwo. Sentinel nie po to robi sprzętowe zabezpieczanie programów żeby można było je łatwo omijać, w przypadku programów firmy Delcam w pliku Paf (ciekawscy mogą go odczytać za pomocą notatnika) jest podany numer klucza lub kilku kluczy, elementy składowe zależne od wersji programu i według nich wygenerowane dwie linijki kodu. Każda niezgodność (klucza przede wszystkim lub wersji) skutkuje komunikatem o błędzie Paf. U mnie wersja 15 nie pójdzie na Paf od 12. Możliwe że na forum ArtCam autodesk jeżeli jeszcze istnieje został ktoś z starej ekipy Delcama i mimo braku wsparcia dostarczy właściwy plik.
pozdrawiam Piotr

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „ArtCAM”