Art Cam 2008 Pro pomniejsza oraz łączenie cięcia z grawerem

ArtCAM, ArtCAM Express, ArtCAM Insignia, ArtCAM Pro

Autor tematu
lukas1144
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2
Posty: 6
Rejestracja: 03 mar 2021, 10:01

Art Cam 2008 Pro pomniejsza oraz łączenie cięcia z grawerem

#1

Post napisał: lukas1144 » 08 sie 2021, 09:54

Cześć, przychodzę do was z dwoma problemami w ArtCam'ie 2008 PRO. Dla osób z doświadczeniem będzie to pewnie coś błahego więc będę mega wdzięczny za pomoc.

Eksportując plik .txt jako gcode dla maszyny cnc wielkość wycinanego elementu jest o 25,4 mniejsza od tego co ustawiłem w programie, czy można coś z tym zrobić? Z rozwijanej listy "machine output file is formatted for" wybrałem "Northwood_Fanuc (.txt)". Maszyna cnc, z której korzystam jest marki Wegstr, a program, który ją obsługuje nazywa się "Wegstr CNC v3.1.1". Pliki, które obsługuje muszą być w formacie .txt, .nc lub .gcode. Czy bylibyście w stanie mi powiedzieć w jakim formacie eksportować plik z Art Cam'a 2008 PRO, żeby wymiary cięcia były takie same jak ustawiłem w Art Cam'ie, a nie pomniejszone o 25,4 raza? Czy rzeczywiście dobrze mi się wydaję i problem wynika ze złego formatu eksportowanego pliku?

Drugi problem polega na tym, że chciałbym aby Art Cam grawerował tylko na powierzchni wycinanej, a nie na całej powierzchni roboczej materiału. Najpierw obszar cięcia tworzę na podstawie zewnętrznej krzywej w 2D Toolpaths-> 2D profiling, następnie obszar grawerowany z krzywych znajdujących się wewnątrz tworzę za pomocą 3D Toolpaths-> Machine Relief, ale podczas symulacji zaczyna grawerować cały obszar roboczy. Na załączonym zdjęciu widać symulację pełnego cięcia oraz przerwanego w połowie grawerowania. W jaki sposób to rozwiązać?

Obrazek

Będę bardzo wdzięczny za pomoc :) Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedzi :)




brandnew
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 120
Rejestracja: 23 lut 2021, 21:01

Re: Art Cam 2008 Pro pomniejsza oraz łączenie cięcia z grawerem

#2

Post napisał: brandnew » 09 sie 2021, 05:55

lukas1144 pisze:Eksportując plik .txt jako gcode dla maszyny cnc wielkość wycinanego elementu jest o 25,4 mniejsza od tego co ustawiłem w programie

Trochę mało danych. Możesz podać więcej informacji o tym elemencie, narzędziu użytym do obróbki oraz zamieścić kawałek g kodu z ustawieniami i parametrami obróbki?


lajosz
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1586
Rejestracja: 13 sty 2009, 20:33
Lokalizacja: Ziębice

Re: Art Cam 2008 Pro pomniejsza oraz łączenie cięcia z grawerem

#3

Post napisał: lajosz » 14 sie 2021, 07:16

lukas1144 pisze:
08 sie 2021, 09:54
Eksportując plik .txt jako gcode dla maszyny cnc wielkość wycinanego elementu jest o 25,4 mniejsza od tego co ustawiłem w programi
25,4 .... To jest DOKŁADNIE wartość jednostek calowych.
Sprawdź więc czy wybrałeś właściwy postprocesor.
Proponuję inny postprocesor, np Axyz (*.nc)

Sprawdź również, czy czasami nie masz ustawionych jednostek w Artcamie na ..... calowe właśnie.
Jeśli są calowe, zmień na metryczne.

lukas1144 pisze:
08 sie 2021, 09:54
chciałbym aby Art Cam grawerował tylko na powierzchni wycinanej, a nie na całej powierzchni roboczej materiału. Najpierw obszar cięcia tworzę na podstawie zewnętrznej krzywej w 2D Toolpaths-> 2D profiling, następnie obszar grawerowany z krzywych znajdujących się wewnątrz tworzę za pomocą 3D Toolpaths-> Machine Relief, ale podczas symulacji zaczyna grawerować cały obszar roboczy.
Z tego co widzę, to ZUPEŁNIE NIEPOTRZEBNIE bawisz się w tworzenie reliefu dla czegoś co można wyfrezować poprzez zwykłą obróbkę 2D.
Inaczej pisząc, ten Twój rysunek można (i moim zdaniem należy) po prostu wyfrezować poprzez obróbkę kieszeni przypisując tę obróbkę do wektorów.
Będzie zdecydowanie szybciej, do tego ładniej i przy okazji wyfrezujesz tylko to co chcesz, a nie cały obszar.

Jeśli jednak z jakiegoś powodu koniecznie chcesz frezować to z reliefu, to po prostu narysuj sobie wektor (np. koło) który wystaje poza obszar rysunku o wartość średnicy freza, albo ..... w obróbce reliefu zaznacz opcję "Automatyczny obrys"


Autor tematu
lukas1144
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2
Posty: 6
Rejestracja: 03 mar 2021, 10:01

Re: Art Cam 2008 Pro pomniejsza oraz łączenie cięcia z grawerem

#4

Post napisał: lukas1144 » 15 sie 2021, 18:08

lajosz pisze:
14 sie 2021, 07:16
lukas1144 pisze:
08 sie 2021, 09:54
Eksportując plik .txt jako gcode dla maszyny cnc wielkość wycinanego elementu jest o 25,4 mniejsza od tego co ustawiłem w programi
25,4 .... To jest DOKŁADNIE wartość jednostek calowych.
Sprawdź więc czy wybrałeś właściwy postprocesor.
Proponuję inny postprocesor, np Axyz (*.nc)

Sprawdź również, czy czasami nie masz ustawionych jednostek w Artcamie na ..... calowe właśnie.
Jeśli są calowe, zmień na metryczne.

lukas1144 pisze:
08 sie 2021, 09:54
chciałbym aby Art Cam grawerował tylko na powierzchni wycinanej, a nie na całej powierzchni roboczej materiału. Najpierw obszar cięcia tworzę na podstawie zewnętrznej krzywej w 2D Toolpaths-> 2D profiling, następnie obszar grawerowany z krzywych znajdujących się wewnątrz tworzę za pomocą 3D Toolpaths-> Machine Relief, ale podczas symulacji zaczyna grawerować cały obszar roboczy.
Z tego co widzę, to ZUPEŁNIE NIEPOTRZEBNIE bawisz się w tworzenie reliefu dla czegoś co można wyfrezować poprzez zwykłą obróbkę 2D.
Inaczej pisząc, ten Twój rysunek można (i moim zdaniem należy) po prostu wyfrezować poprzez obróbkę kieszeni przypisując tę obróbkę do wektorów.
Będzie zdecydowanie szybciej, do tego ładniej i przy okazji wyfrezujesz tylko to co chcesz, a nie cały obszar.

Jeśli jednak z jakiegoś powodu koniecznie chcesz frezować to z reliefu, to po prostu narysuj sobie wektor (np. koło) który wystaje poza obszar rysunku o wartość średnicy freza, albo ..... w obróbce reliefu zaznacz opcję "Automatyczny obrys"
Wielkie dzięki za odpowiedzi :)

A możesz mi powiedzieć co wybrać z menu po lewej stronie i trochę pokierować, aby właśnie "wyfrezować poprzez obróbkę kieszeni" ten element?

Czy w przypadku takiego elementu bardziej 3d (jak w załączniku) droga będzie taka sama? Czy mógłbyś mi powiedzieć co wybrać z menu aby stworzyć ścieżkę dla maszyny? Bo przy 3d toolpaths-> machine relief program każe od razu maszynie frezować na całą grubość materiału i elementu (2 mm) i połamałem freza. W jaki sposób podzielić to na kilka przejść w osi Z?

Będę mega wdzięczny za odpowiedzi, bo trochę spędza mi to sen z powiek :) pozdrawiam

Obrazek


lajosz
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1586
Rejestracja: 13 sty 2009, 20:33
Lokalizacja: Ziębice

Re: Art Cam 2008 Pro pomniejsza oraz łączenie cięcia z grawerem

#5

Post napisał: lajosz » 15 sie 2021, 23:28

lukas1144 pisze:
15 sie 2021, 18:08
A możesz mi powiedzieć co wybrać z menu po lewej stronie i trochę pokierować, aby właśnie "wyfrezować poprzez obróbkę kieszeni" ten element?
Czy w przypadku takiego elementu bardziej 3d (jak w załączniku) droga będzie taka sama?
Moja poprzednia odpowiedź dotyczyła poprzedniego elementu, a nie tego który pokazałeś teraz.
W Poprzednim przypadku frezowanie kieszeni było lepszym rozwiązaniem, natomiast ten nowy element raczej frezowałbym z reliefu, ale .... ciężko na 100% cokolwiek wywnioskować, bo jakość zrzutu ekranowego jest na tyle zła, że nie do końca wiem jak to wygląda.
Natomiast patrząc na to wydaje mi się (pisze wydaje mi się, bo jakość taka sobie) że jest to nieprawidłowo wymodelowane.
Zapewne dlatego, że jeszcze nie do końca potrafisz ogarnąć Artcama :)
Tak czy siak, akurat ten element lepiej byłoby frezować z reliefu, no chyba że miałbyś odpowiednie frezy kształtowe, to wtedy można to frezować obróbkami 2D.
Mimo wszystko, żeby oddać kształt który widać na obrazku, trzeba użyć frezów o małych średnicach, bo inaczej wyjdzie ..... coś co tylko z grubsza przypomina model.

Generalnie, powinieneś sobie najpierw przygotować narzędzia (czyli frezy w bazie narzędziowej) jakimi dysponujesz fizycznie, a następnie zasymulować obróbkę w Artcamie tymi właśnie narzędziami i .... już będziesz wiedział jak Ci to wyjdzie, czyli czy warto to w ogóle frezować.

lukas1144 pisze:
15 sie 2021, 18:08
Bo przy 3d toolpaths-> machine relief program każe od razu maszynie frezować na całą grubość materiału i elementu (2 mm) i połamałem freza. W jaki sposób podzielić to na kilka przejść w osi Z?
W obróbce reliefu (czyli 3D) masz zawarte dwie obróbki, czyli zgrubną i wykańczającą.
Właśnie po to to jest, żeby najpierw zebrać (zgrubnie) warstwę materiału większym frezem, a dla mniejszego (wykańczająca) zostawić tylko jeden przebieg.
Tak to się powinno robić, ale .... jeśli z jakiegoś powodu zależy Ci na frezowaniu tylko jednym frezem i tylko z zastosowaniem obróbki wykańczającej, to .... można ... wystarczy jako strategię obróbki wybrać "Offset" i wtedy masz możliwość sterowania ilością warstw poprzez wpisanie grubości warstwy w pole Warstwa (patrz zrzut ekranowy) .

Poza tym, w tym Twoim reliefie jest jeszcze jeden (moim zdaniem) błąd polegający na braku przestrzeni wokół reliefu.
Jeśli tak zostanie, to może być, ale .... wtedy w przypadku obróbki reliefu, frez NIE WYJDZIE poza obszar modelu, czyli nie wyfrezuje wszystkiego co na zewnątrz.
Można wtedy przypisać obróbkę 2D do zewnętrznego wektora i ... wyciąć całość, albo .... dodać pole robocze na zewnątrz reliefu nie mniejsze niż średnica największego narzędzia które będzie użyte podczas frezowania.


Obrazek

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „ArtCAM”