Arduino - nie włącza się wrzeciono
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 9
Arduino - nie włącza się wrzeciono
Witam,
na wstępie chciałbym zaznaczyć, że jestem kompletnym laikiem w tym temacie więc proszę o wyrozumiałość
wszedłem w posiadanie maszyny cna zbudowanej na bazie Arduino, wszystko instaluje zgodnie z instrukcjami itp, włączam program UGS do wycinania, maszyna zaczyna pracować, jeździ ładnie po liniach ale ... nie załącza wrzeciona ? czy ktoś wie gdzie może leżę problem i jak sprawdzić gdzie ?
na wstępie chciałbym zaznaczyć, że jestem kompletnym laikiem w tym temacie więc proszę o wyrozumiałość
wszedłem w posiadanie maszyny cna zbudowanej na bazie Arduino, wszystko instaluje zgodnie z instrukcjami itp, włączam program UGS do wycinania, maszyna zaczyna pracować, jeździ ładnie po liniach ale ... nie załącza wrzeciona ? czy ktoś wie gdzie może leżę problem i jak sprawdzić gdzie ?
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 12
Re: Arduino - nie włącza się wrzeciono
A mi nawaliła szklana kula i nie wiem co instalujesz, co uruchamiasz i dlaczego Ci nie działa.
Jeśli masz UGS to wyślij M3S1000, jeśli wrzeciono się nie włączy, to znaczy że coś masz zepsute.
-
- Posty w temacie: 12
Po pierwsze, jeśli kupiłeś niedziałający sprzęt, to najpierw powinieneś zapytać sprzedawcy jak go uruchomić.
Po drugie, jeśli sprzęt nigdy nie działał, to może być też niekompletny, a wtedy powinieneś zapytać sprzedawcy czego brakuje.
Po trzecie płytka CNC Shield NIE MA układu do sterowania wrzecionem, ma tylko sygnał który można do tego wykorzystać, ale nie wiadomo jaki i na którym pinie, bo to zależy od firmware wgranego do Arduino.
Tak więc ograniczając się do standardowego "nie działa, pomóżcie" sam sobie gwarantujesz, że żadnej pomocy nie dostaniesz.
Ostatnio zmieniony 10 kwie 2022, 12:51 przez tuxcnc, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty w temacie: 7
- Kontakt:
A działa Ci krańcówka Z? Wbrew pozorom, to bardzo istotne pytanie.