Alarm przetwornika czy liniału ?

Dyskusje na temat systemu Sinumerik

Autor tematu
fido
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 2
Posty: 56
Rejestracja: 05 lip 2005, 20:54
Lokalizacja: Kalisz

Alarm przetwornika czy liniału ?

#1

Post napisał: fido » 20 kwie 2021, 09:53

Witam.
Z czym może być powiązany alarm jaki się pojawia na maszynie. Siemens 840. Alarm widoczny na zdjęciu. Czy to będzie alarm związany z liniałem czy z enkoderem na silniku. Jak można sprawdzić w Siemens który przetwornik jest aktywny ?
1618904871828.jpg
1618904871821.jpg


Kto Pyta Nie Błądzi ;-)


Robert_K
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1
Posty: 617
Rejestracja: 15 sie 2017, 08:03
Lokalizacja: Podkarpacie

Re: Alarm przetwornika czy liniału ?

#2

Post napisał: Robert_K » 20 kwie 2021, 14:08

Aktywne prawdopodobnie są oba, skoro są na maszynie. Błąd wskazuję na enkoder bądź liniał albo ich okablowaniem.
Żeby zdiagnozować musisz wejść w serwis napędu, wybrać interesującą Cię oś (Z1) i znaleźć na liście pozycje obu enkoderów. Ten uszkodzony będzie miał dziwne wyniki albo brak wartości.

Pozdrawiam.


Autor tematu
fido
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 2
Posty: 56
Rejestracja: 05 lip 2005, 20:54
Lokalizacja: Kalisz

Re: Alarm przetwornika czy liniału ?

#3

Post napisał: fido » 30 kwie 2021, 20:11

Uszkodzony liniał się okazał. Zabrudzony.
Kto Pyta Nie Błądzi ;-)

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Siemens Sinumerik CNC”