Agregat do awaryjnego zasilania domu

Na tym forum rozmawiamy o elektronice nie związanej bezpośrednio z tematem CNC

amator7
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1
Posty: 736
Rejestracja: 16 wrz 2016, 17:37
Lokalizacja: centrum

Re: Agregat do awaryjnego zasilania domu

#21

Post napisał: amator7 » 13 lut 2022, 17:51

walcu23 pisze:Awaryjny agregat musisz zgłaszać? Do awaryjnego zasilania? Robić plany? Co ty odwalasz...
skoro ktoś ma takie potrzeby niech to robi, nie zabraniaj mu ;)
niektórym przepisy wdrukowano tak głęboko w ich świadomość że bez tego ani rusz.
Adi123 pisze:wyobraź sobie że np. żona, dziecko, itp zahacza o ten Twój kabel, idący pewnie przez pół ogródka, wyrywa go z gniazdka, i próbując podłączyć go z powrotem dotyka bolców.

to następnym razem jak będzie im dane nie będą już więcej w ten sposób chwytali za wtyczkę.
każdy człowiek powinien mieć w sobie jakieś instynkty samozachowawcze albo okazję na ich wyrobienie.
w innym przypadku przepisy mogą nie nadążyć za ochroną matołków.


Nie negocjuje na rozsądnych warunkach z ludźmi, którzy zamierzają mnie pozbawić prawa do rozsądku.


juzwa1
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 161
Rejestracja: 11 lut 2015, 18:55
Lokalizacja: Warszawa

Re: Agregat do awaryjnego zasilania domu

#22

Post napisał: juzwa1 » 13 lut 2022, 19:27

Każda instytucja chce żebyś jak najwięcej zgłaszał urządzeń przez które nie daj Boże się usamodzielnisz i nie będą mieli na Ciebie wpływu. Na tym to polega , Oni wszystko Ty nic.
A ja nigdy bym nie zgłosił że mam podpięty niezależny generator a zrobiłbym to tak że nie mieliby szans wykrycia zdalnie że mam go wpiętego ( mam napięcie ) a ja wiedziałbym kiedy napięcie jest w sieci.
Jest to bardzo proste , 100 % bezpieczne . Jedyna rzecz jaka nas zdradzi to to że będzie widać światła w domu.
Dodatkowo są teraz zestawy paneli fotowoltaicznych i mikro elektrowni wiatrowych o mocy 1,8 Kw co w zupełności wystarcza na zasilenie odpowiednio przygotowanego domu.

Awatar użytkownika

pitsa
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 4169
Rejestracja: 13 wrz 2008, 22:40
Lokalizacja: PL,OP

Re: Agregat do awaryjnego zasilania domu

#23

Post napisał: pitsa » 13 lut 2022, 20:13

Są jeszcze takie rozwiązania, że instaluje się generator prądu w połączeniu z fotowoltaiką tak aby przy braku prądu z zewnątrz robił się "off-grid" czyli falownik paneli solarnych współpracuje z generatorem.
zachowanie spokoju oznacza zdolności do działania
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ


walcu23
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 4
Posty: 243
Rejestracja: 07 mar 2020, 20:54

Re: Agregat do awaryjnego zasilania domu

#24

Post napisał: walcu23 » 13 lut 2022, 20:36

To jest bardzo fajne rozwiązanie tylko trzeba pamiętać żeby do licznika nie dochodziło wówczas bo będzie problem :D


upanie
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 7
Posty: 1948
Rejestracja: 15 sty 2011, 09:26
Lokalizacja: Wyszków

Re: Agregat do awaryjnego zasilania domu

#25

Post napisał: upanie » 13 lut 2022, 20:39

Jak jest prawidłowo zrobione to nie będzie problemu.
Problem jest inny. Jest to cholernie drogie i z tego powodu bardzo mało popularne.
czilałt...


mineque
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2
Posty: 578
Rejestracja: 12 wrz 2010, 01:59
Lokalizacja: Południe

Re: Agregat do awaryjnego zasilania domu

#26

Post napisał: mineque » 13 lut 2022, 21:00

pitsa pisze:
13 lut 2022, 20:13
Są jeszcze takie rozwiązania, że instaluje się generator prądu w połączeniu z fotowoltaiką tak aby przy braku prądu z zewnątrz robił się "off-grid" czyli falownik paneli solarnych współpracuje z generatorem.
A na czym ma polegać ta współpraca? Na pomiarze poboru prądu gdy słońca za mało to odpala się agregat?


Daniu
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 6
Posty: 643
Rejestracja: 01 lip 2013, 00:27
Lokalizacja: Krk

Re: Agregat do awaryjnego zasilania domu

#27

Post napisał: Daniu » 13 lut 2022, 21:23

Falownik on-gridowy musi mieć zabezpieczenie anty wyspowe, czyli musi się wyłączyć jak nie ma napięcia w sieci. Jak podasz napięcie z generatora to on myśli, ze jest Ok i produkcja z PV działa. Oczywiście musi to być odłączone od sieci, zsynchronizowane i jakiś odbiór. W przeciwnym wypadku i tak się falownik wyłączy…
„Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy”…


mineque
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2
Posty: 578
Rejestracja: 12 wrz 2010, 01:59
Lokalizacja: Południe

Re: Agregat do awaryjnego zasilania domu

#28

Post napisał: mineque » 13 lut 2022, 21:26

Tylko to coś w stylu wożenia przyczepki z generatorem za Teslą... odpalać agregat by działała PV


Daniu
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 6
Posty: 643
Rejestracja: 01 lip 2013, 00:27
Lokalizacja: Krk

Re: Agregat do awaryjnego zasilania domu

#29

Post napisał: Daniu » 13 lut 2022, 21:28

Można zamiast generatora dołożyć mniejsza instalacje z falownikiem hybrydowym, ale to tak w ramach ciekawostki… autorowi tematu nie o to chodziło…
„Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy”…

Awatar użytkownika

pitsa
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 4169
Rejestracja: 13 wrz 2008, 22:40
Lokalizacja: PL,OP

Re: Agregat do awaryjnego zasilania domu

#30

Post napisał: pitsa » 13 lut 2022, 21:33

Ciekawostki poszerzające horyzonty przy okazji tematu. :-)
Przykład: https://fwinstal.pl/blog/fotowoltaika-z ... rczym.html
zachowanie spokoju oznacza zdolności do działania
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Elektronika ogólna”