Witam,
Jestem rzeźbiarzem, tworzę również cyfrowo w programie do rzeźbienia (Zbrush). Chciałbym się Was poradzić do kogo mogę się zgłosić w celu frezowania rzeźb do 40cm wysokości w styropianie. Jestem kompletnie zielony w temacie frezarek, także nawet nie wiem jak mam szukać żeby znaleźć co mnie interesuje.
Opis:
Ogólnie to jestem studentem rzeźby ASP. Dostaliśmy zadanie zrobienia 3 prac do 40cm wysokości w styropianie. Dodatkowo podano nam jeśli model składał by się z kilku części to jest możliwość klejenia go klejem polimerowym albo na gorąco do styropianu. Nie może być żadnych kołków z innych materiałów, ponieważ styropian będzie później odlewany / wypalany w metalu. Wpadłem na taki pomysł, że zamiast rzeźbić to w styropianie ręcznie od podstaw, zrobię model komputerowy, potem zapiszę go w formacie np. .stl i wyślę komuś do frezowania kto jest w stanie to zrobić, na koniec dodam ewentualne poprawki lub/i wygładzę papierem ściernym i gotowe. Nie wiem czy w ogóle ktoś już coś takiego robił w Polsce. To znaczy model 3D -> frez w styropianie -> odlew w metalu. Być może jeśli się to uda będzie to pionierski projekt. Problem tylko w tym, że nie znam się na frezarkach, nie mam też kontaktów do ludzi, którzy mają dostęp do takiego sprzętu i sobie z tym poradzą. Jedynie to kolega polecił mi to forum, że może tutaj ktoś mi pomoże.
Tak dla przykładu dołączam filmik, na którym na początku jest pokazany właśnie program w którym modeluję cyfrowo, następnie mamy etap frezowania, tyle, że ja nie potrzebuję aż tak wielkiej realizacji.
Nie wiem też w jakim kierunku szukać, czy zwykłych frezarek czy 5-cio osiowych czy czegoś innego - nie mam pojęcia co byłoby do tego najlepsze.
Dodatkowo znalazłem jeszcze taką stronkę:
http://www.manufaktura-styropianu.pl/index.php?idm=42
napisałem do nich maila, zobaczymy czy odpowiedzą.
Liczę na Waszą pomoc.
Pozdrawiam
3D Rzeźby do 40cm wys.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
oczywiście najlepiej na maszynie 5 osiowej, może kolega z forum pomoże http://www.soltysdesign.pl/
bywa że ludzie rzeźby tego typu wycinają na styroploterach (projekt pocięty na warstwy) kleją, obrabiają.
Tematów kilka znajdziesz.
bywa że ludzie rzeźby tego typu wycinają na styroploterach (projekt pocięty na warstwy) kleją, obrabiają.
Tematów kilka znajdziesz.
I don't like principles, I prefer prejudices
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
Sprawa prosta jak banan 
Wszytsko zalezy od skomplikowania projektu:
1) prosty model, ciecie na plastry i reczne skladanie i doszlifowanie
2) trudniejszy model - dzielenie na czesci i frezowanie na 3 osiowej maszynie
3) bardzo trudny model - 5 osiowa maszyna
oczywiscie na pieciaosiowce mozesz wyciac nawet bardzo prosty model
ad.1 i ad.2 - moge pomoc, ale musialbys podeslac model.
Jesli to maly model, proponuje go wykonac ze styroduru. Material drozszy ale dostajesz ladniejsza powierzchnie po odlaniu. Pogadaj z odlewnikami czy maja doswiadczenie w laniu na styrodur.
Jesli chodzi o laczenie to bez problemu mozesz miec kolki styrodurowe, jaksolczy ogon itp, bez kropli kleju

Wszytsko zalezy od skomplikowania projektu:
1) prosty model, ciecie na plastry i reczne skladanie i doszlifowanie
2) trudniejszy model - dzielenie na czesci i frezowanie na 3 osiowej maszynie
3) bardzo trudny model - 5 osiowa maszyna
oczywiscie na pieciaosiowce mozesz wyciac nawet bardzo prosty model

ad.1 i ad.2 - moge pomoc, ale musialbys podeslac model.
Jesli to maly model, proponuje go wykonac ze styroduru. Material drozszy ale dostajesz ladniejsza powierzchnie po odlaniu. Pogadaj z odlewnikami czy maja doswiadczenie w laniu na styrodur.
Jesli chodzi o laczenie to bez problemu mozesz miec kolki styrodurowe, jaksolczy ogon itp, bez kropli kleju

-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Kontakt:
No to się podłącze jako ze praktykowałem kilka metod ..
Generalnie kolego dobrze kombinujesz tymczasem ja robię to tak..
Projekt Christ The King – replika pomnika Chrystusa Króla dla BB7

Projekt .. warstwy co 10cm
Projekt poprawiony , przekroje co 20cm

Jak na budowie.. klocki

SFINX
Figura podczas oddzielania tego co niepotrzebne a potrzebne;)
Głowa została wykonana z twardego styropianu.. sklejona i obrobiona na końcu ręcznie.
W przypadku dużej skali ma to swoje plusy np. znacznie przyspiesza czas i oszczędza sporo materiału..
Galeria pikasa
Pozdrawiam z Gdańska
Corano
Generalnie kolego dobrze kombinujesz tymczasem ja robię to tak..
Projekt Christ The King – replika pomnika Chrystusa Króla dla BB7
Projekt .. warstwy co 10cm
Projekt poprawiony , przekroje co 20cm
Jak na budowie.. klocki
SFINX

Figura podczas oddzielania tego co niepotrzebne a potrzebne;)
Głowa została wykonana z twardego styropianu.. sklejona i obrobiona na końcu ręcznie.
W przypadku dużej skali ma to swoje plusy np. znacznie przyspiesza czas i oszczędza sporo materiału..
Galeria pikasa
Pozdrawiam z Gdańska
Corano