3040T-DJ Mach3 Problem

Dyskusje dotyczące najpopularniejszego programu sterującego maszynami CNC

Autor tematu
PROSIM
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 1
Posty: 12
Rejestracja: 03 kwie 2014, 14:11
Lokalizacja: Zabrze

3040T-DJ Mach3 Problem

#1

Post napisał: PROSIM » 09 lip 2014, 21:22

Witam, mam problem z chińską frezarką 3040T-DJ, skonfigurowałem program mach 3 zgodnie z pdfem producenta (dużo tego nie ma) efekt jest taki że po uruchomieniu xp silniki są "sztywne" a po uruchomieniu mach 3 "wiotczeją":) Jog nie działa silniki ani nie drgną, w opcjach diagnostisc zapalają się krancówki jak je ręcznie naciskam. Nie mam już pomysłu co jest nie tak:( z gory dzięki



Tagi:


makgajwer
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1
Posty: 6
Rejestracja: 26 mar 2014, 21:37
Lokalizacja: Poznań

#2

Post napisał: makgajwer » 09 lip 2014, 23:02

Strzelam.
Drivery motorów mają sygnał Enable oprócz step i dir. Po resecie Macha Enable musi być aktywny. Wygląda jakby był zamieniony stan aktywny tego wejścia. Nie wiem jak jest konfigurowana ta konkretna maszyna ale jeżeli z poziomu port&pins to należałoby zerknąć na Active low/high do sygnałów Enable.

[ Dodano: 2014-07-09, 23:25 ]
Przejrzałem ten pdf. Nic ciekawego tam nie widzę. Przydałby się schemat tego co tam chińczyk wymyślił. Oczywiście po włączeniu Macha naciskałeś Reset aby przestał migać?

[ Dodano: 2014-07-09, 23:27 ]
I grzyba EStop też nie masz wciśniętego? :-)


kornik50
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 2
Posty: 11
Rejestracja: 24 paź 2009, 13:37
Lokalizacja: Licheń Stary

#3

Post napisał: kornik50 » 12 sie 2014, 07:07

Witam
Czy jest możliwe w maszynce 3040t-dj zainstalowanie krańcówek i gdzie je podłączyć oraz wrzeciona aby sterowane było z programu mach zamiast manualnego wyłącznika?

Awatar użytkownika

k-m-r1
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1410
Rejestracja: 23 cze 2008, 10:38
Lokalizacja: OOL lub DW
Kontakt:

#4

Post napisał: k-m-r1 » 12 sie 2014, 17:02

krancówki da sie i to nie problem

wrzeciono + falownik
MACH3 cncTworzenie Makr do palników magazynków THC OHC inneEKRANY dla firm producentów maszyn Budowa sprzedaż wypalarki plazma gaz obrotnice Elektrodrążarki Frezarki Tokarki Giętarki3D inne wg zlecenia 888 703 196 Tomek Komor [email protected]


kornik50
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 2
Posty: 11
Rejestracja: 24 paź 2009, 13:37
Lokalizacja: Licheń Stary

#5

Post napisał: kornik50 » 12 sie 2014, 17:33

Dzięki,cieszy mnie że krancówki się da ale gdybyś był tak uprzejmy i więcej szczegułów jak to zrobić to byłbym wdzięczny.Nie jestem biegły w elektronice.

[ Dodano: 2014-08-12, 20:03 ]
a dokładnie tylko gdzie je podłączyć na płycie i które piny nimi sterują?

Awatar użytkownika

k-m-r1
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1410
Rejestracja: 23 cze 2008, 10:38
Lokalizacja: OOL lub DW
Kontakt:

#6

Post napisał: k-m-r1 » 13 sie 2014, 16:50

Przerabiałem kilka podobnych i albo krancówki był do wymiany na normalne albo nie było i mocowało sie takowe na maszynie


Nie powiem gdzie konkretnie bo konkretnie z tym modelem nie pracowałem

ogulnie to wywiercic otworki przymocować krancówki i podpiąc

co z płytąteż nie wiem co tam jest jeśli jest miejsce to wepniesz sie raz dwa
jeśli nie to na szybno wpinac sie w port LPT
MACH3 cncTworzenie Makr do palników magazynków THC OHC inneEKRANY dla firm producentów maszyn Budowa sprzedaż wypalarki plazma gaz obrotnice Elektrodrążarki Frezarki Tokarki Giętarki3D inne wg zlecenia 888 703 196 Tomek Komor [email protected]


sylvio71
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1
Posty: 1
Rejestracja: 28 wrz 2014, 18:49
Lokalizacja: worcester

#7

Post napisał: sylvio71 » 28 wrz 2014, 22:11

Witam wszystkich szanownych forumowiczów:) Ja z pytanie w tym temacie, czy już ktoś rozgryzł ten problem??? bo ja podobnie, że nic nie działa po podłączeniu tego modelu do kompa. Jestem pewien ze coś źle robię tylko nie wiem do końca co :( , Byłby ktoś tak miły i wrzucił konfigurację tej maszyny z mach 3 krok po kroku?? pozdrawiam


bluebit
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1
Posty: 1
Rejestracja: 08 lut 2009, 00:09
Lokalizacja: Gdansk

#8

Post napisał: bluebit » 31 gru 2014, 12:58

Czesc ja mam taką frezarkę i bardzo dobrze współpracuje z Mach3.
Ostanio dodałem do niej auto bazowanie oraz krańcówki - niestety jak się okazało w sterowniku były odpowiednie transoptory - niestety niesprawne.

Po ich wymianie oraz podłączneiu krańcówek oraz home wszystko śmiga :D


reperaturka1
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1
Posty: 1
Rejestracja: 23 wrz 2008, 16:54
Lokalizacja: kraków

Re: 3040T-DJ Mach3 Problem

#9

Post napisał: reperaturka1 » 13 maja 2022, 14:10

Witam!
Po tygodniu walki z chińskim gadem poddałem się :( i postanowiłem poprosić o pomoc :oops:
Kupiłem cnc 3040t w komplecie z laptopem, który niestety padł wraz z machem, pluginami i manualem.
Podłączyłem zestaw do starego Della z XP, ale za chiny ludowe :evil: żaden plugin ani macha, ani wgrany nie chce współpracować z sterownikiem na którym pisze tylko mini CNC controler. Wujek Google nic nie podpowiada.
Ani manuala, ani pluginu. Załączam zdjęci tego ustrojstwa. Będę bardzo wdzięczny za pomoc.
Z góry dziękuję i pozdrawiam!



Dodane 2 godziny 36 minuty 25 sekundy:
Obrazek

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Mach 2 / 3 / 4 (ArtSoft software)”