3 osiowa frezarka CNC-projekt od podstaw

Maszyny ze stali, aluminium, odlewów itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę

Autor tematu
Sajmon_szy
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 5
Posty: 7
Rejestracja: 15 lut 2012, 14:20
Lokalizacja: Polska

3 osiowa frezarka CNC-projekt od podstaw

#1

Post napisał: Sajmon_szy » 11 kwie 2014, 22:45

Witam,
Na zajęciach na studiach dostaliśmy do zamodelowania frezarkę 3-osiową CNC. I tak sobie myślę, że szkoda „odwalić” tą robotę tylko po to żeby dostać zaliczenie. Postanowiłem więc przygotować kompletny projekt frezarki, a po zdobyciu funduszy zabrać się za jej zbudowanie. Jak na razie działam czysto projektowo, więc nie wiem w 100% jakie ta frezarka będzie miała przeznaczenie.
Do rzeczy.
Kryteria:
- Koszt max. 4000 zł.
- 3 osiowa
W zasadzie więcej ograniczeń nie mam. Jeśli chodzi o koszt to ze względu na to że zamierzam ją kiedyś wykonać chciałbym aby była możliwie najtańsza, ale nie zrobiona z papieru.
Całe modelowanie odbywa się przy pomocy oprogramowania Siemens NX 8.5 dostarczonego przez uczelnię.
Jak na razie mam luźną wstępną wizję tej frezarki - tyle udało mi się zrobić na zajęciach do tej pory. Nie dobierałem żadnych elementów z których będzie ona wykonywana.
Na początku chciałbym aby ktoś rzucił fachowym okiem na ten pomysł i wytknął wszystkie błędy. Proszę również o kilka słów komentarza, bo jestem raczej słabo zorientowany w tym temacie. Przede mną sporo pracy aby wiedzę nabyć czy uporządkować.

Zad 1. Wstępna koncepcja. Proszę o krytykę :).

Kod: Zaznacz cały

http://www.speedyshare.com/SECBg/download/frezarka1.JPG
Obrazek[/code]
Ostatnio zmieniony 11 kwie 2014, 23:30 przez Sajmon_szy, łącznie zmieniany 1 raz.



Tagi:


dragon44
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1
Posty: 613
Rejestracja: 01 mar 2008, 20:46
Lokalizacja: Lubsko

#2

Post napisał: dragon44 » 11 kwie 2014, 23:00

ale co tu komentować? budżet jak budżet, finalny będzie pewnie ponad dychę, bo mało który mieści się w założeniach... pokaż konkrety to będzie co komentować, na razie nie podałeś nawet materiałów na budowę, czy pola obróbki.... kilka miesięcy czytania forum, kilka miesięcy przeglądania kart katalogowych i projekt będzie gotowy. Na kursie poprawkowym będziesz mieć prace na 5 ;) Bo ciężko ogarnąć wszystko od zera w dwa miesiące...

edycja:
o! napisałem posta i pojawił się rysunek

dokończ projekt, śruby, bloki łożyskujące, silniki, to zobaczymy jak to będzie wyglądać, bo teraz to i tak wszystko się jeszcze zmieni. Spawasz? Skręcasz?

edycja2:
odświeżam jest rysunek
odświeżam, rysunku ni ma...
odświeżam, jest
odświeżam, nie ma...
wtf??


Autor tematu
Sajmon_szy
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 5
Posty: 7
Rejestracja: 15 lut 2012, 14:20
Lokalizacja: Polska

#3

Post napisał: Sajmon_szy » 11 kwie 2014, 23:20

Chodzi mi o skomentowanie mojej wizji tej frezarki. Czy ona w ogóle ma jakikolwiek sens.
Jeśli chodzi o materiał to to co widać na zdjęciu będzie wykonywane z profili aluminiowych prostokątnych 40/2mm, zespawanych ze sobą. Stół również wykonany z blachy aluminiowej 5mm - przynajmniej tak myślałem. Być może źle myślę to proszę o wskazówki.
Jeśli chodzi o przestrzeń roboczą to nie mam pojęcia jeszcze. Ale przypuszczam że za wielka to ona nie będzie. Wstępnie załóżmy 500x200x100(x,y,z). Nie za bardzo wiem na jaką przestrzeń mogę sobie pozwolić biorąc pod uwagę koszty, więc to czysto luźny strzał.


Dudi1203
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1350
Rejestracja: 07 sty 2009, 18:42
Lokalizacja: Pabianice

#4

Post napisał: Dudi1203 » 11 kwie 2014, 23:58

Sajmon_szy pisze:frezarki
ploterka do pianki
Sajmon_szy pisze:z profili aluminiowych prostokątnych 40/2mm
do obrobki styropianów i pianek sie nada, zakładając że mówisz o profilu kwadratowym 40x40x2
chciałbym aby była możliwie najtańsza, ale nie zrobiona z papieru.
Powyżej wybrałeś jeden z droższych materiałów, ktorego spawanie też sporo kosztuje i który zapewnia sztywność papieru. :wink:
Sajmon_szy pisze:Nie za bardzo wiem na jaką przestrzeń mogę sobie pozwolić biorąc pod uwagę koszty, więc to czysto luźny strzał.
Koszty zależą przede wszystkim od Twoich kontaktów z podwykonawcami i umiejętności szukania właściwych podwykonawców oraz dostawców elementów. W skrajnych przypadkach koszt elementów na tą samą maszyne moze różnić się nawet dwukrotnie. Inaczej sie traktuje studencika z ulicy, ktory truje du** a inaczej kogos kto raz w tygodniu podrzuca zlecenie. To jest taka branża, ze fachowcy nie szukają pracy a praca szuka fachowców.

Do rzeczy, z tym budżetem celowalbym w 300x300x150. Konstrukcja cięta z lasera i albo umiejętnie zespawana albo skręcona. Bedzie tanio, solidnie i moze cos na tym wyfrezujesz.

Jak chcesz maszyne edukacyjną to zmontują ja z plyty wiórowej na prowadnicach szlufladowych kulkowych i srubach metrycznych. Zamkniesz sie w 400zł max, a szczerze mówiąc sądzę że dobrze wykonana maszynka na szufladówkach może miec nawet lepszą sztywność niż to co pokazałeś.

A tak w ogole jak masz robic tylko zeby pokazac na uczelni i postawic mebel to sobie daruj. Albo edukacyjna jak wyżej albo kończ tą uczelnie i jak najszybciej z tamtad uciekaj. A frezarki buduje się po to, żeby pracowały i były narzędziem do realizacji innych pomysłow (co ostatnio ładnie pokazal jeden kolega na statywach pod kamery) lub do zarabiania kasy.


rodzyn
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Posty w temacie: 1
Posty: 75
Rejestracja: 03 mar 2011, 15:48
Lokalizacja: Polska

#5

Post napisał: rodzyn » 12 kwie 2014, 11:42

myślę że to był by dobry wzór do naśladowania https://www.cnc.info.pl/topics60/frezar ... t40937.htm
do tego zestaw tego typu http://www.ebay.co.uk/itm/SBR16-SBR20-l ... 2588f4af28 dobry projekt, masz konstrukcję do poskręcania i szanse że tylko nieznacznie przekroczysz budżet


Autor tematu
Sajmon_szy
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 5
Posty: 7
Rejestracja: 15 lut 2012, 14:20
Lokalizacja: Polska

#6

Post napisał: Sajmon_szy » 12 kwie 2014, 16:27

Dudi1203 - dzięki. O takie posty mi chodzi. Doskonale pokazuje to jak w ogóle nie mam pojęcia co robię ;-). Skoro proponujesz 300x300x150 to tej opcji wstępnie będę się trzymać i pod tym kątem myśleć. Poczytam trochę forum i przemyślę materiały.
Koszty zależą przede wszystkim od Twoich kontaktów z podwykonawcami i umiejętności szukania właściwych podwykonawców oraz dostawców elementów.
Zgadzam się. Zdaję sobie sprawę z tego, że przy faktycznej budowie koszt będzie większy niż ten który zakładam na potrzeby projektu. Jednak w tym wypadku nie będę brał pod uwagę tego jak drogo będzie kosztowało mnie spawanie itd. Kosztorys ma uwzględnić tylko fizyczne elementy. Oczywiście jeżeli skręcanie, bądź wybranie innego materiału będzie wychodzić taniej i lepiej to z tej opcji skorzystam. Także na potrzeby tego projektu nie mają znaczenia moje kontakty których nie mam ;-).

Awatar użytkownika

bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 7565
Rejestracja: 05 kwie 2006, 17:37
Lokalizacja: Kędzierzyn - Koźle
Kontakt:

#7

Post napisał: bartuss1 » 12 kwie 2014, 21:04

a tam filozofia wielka
spawasz rame w ksztalcie krzesła, wałki podparte dlugosci handlowe z łozyskami liniowymi w obudowie, chinskie sruby zatoczone z nakretka, gotowe podpory, sprzegielka klowe, korkowce 1,89 i juz masz 3/4 maszynki, kilka formatek alu na stolik i elementy zetki
i jakas elektronika i jakies kręcidło
kwestia tylko poskładac to z głową


Autor tematu
Sajmon_szy
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 5
Posty: 7
Rejestracja: 15 lut 2012, 14:20
Lokalizacja: Polska

#8

Post napisał: Sajmon_szy » 14 maja 2014, 14:35

Kod: Zaznacz cały

http://speedy.sh/5cvqc/model1.JPG
Co myślicie o czymś takim ?
wymiary: 800(dł)x460(szer)x520(wys)

Zastanawiam się czy ma to w ogóle sens. Prowadnice od stołu zamontowane na tym profilu wzdłużnym, bądź na dwóch takich a między nimi śruba pociągowa. Śruba pociągowa również będzie pomiędzy tymi poprzecznymi prowadnicami.
Nie wkładałem tutaj śrubek itd. bo szkoda czasu jeśli nie wiem czy tak może to być.
Jak na razie całość waży 85kg

Edit. Po modyfikacjach.


Autor tematu
Sajmon_szy
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 5
Posty: 7
Rejestracja: 15 lut 2012, 14:20
Lokalizacja: Polska

#9

Post napisał: Sajmon_szy » 18 cze 2014, 21:14

Obecnie moja frezarka wygląda tak : Obrazek

Jakie główne błędy ?
Nie dawałem na razie śrubek.


SmuG
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 1
Posty: 60
Rejestracja: 20 sie 2007, 21:33
Lokalizacja: Bochnia

#10

Post napisał: SmuG » 18 cze 2014, 21:39

Blachy mocujące łożyska śrub musisz usztywnić bo słabo to wygląda i w rzeczywistości też nie dałoby rady.
Nie ma mocowań silników.
Prościej byłoby zrobić kwadratowe i mocowanie na słupkach.
Stolik bym opuścił razem z bramą.
Przynajmniej dwa łożyska na prowadnicę wszędzie!
X- na jednaj prowadnicy?! no proszę Cię....Jak?!
Zetka też oczywiście musi być na dwóch + 4 łożyska.
Tyle widzę... tak na szybkości.
Wcześniejsze wykonanie lepsze. Dlaczego zmieniłeś na wałki?
...chociaż na alu to nie ma co szaleć.
Pozdrawiam.
"Portal ten został utworzony z myślą o tych co chcą zrobić własnymi siłami ploter, frezarkę, wiertarkę i temu podobne urządzenia sterowane za pomocą komputera."

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja metalowa”