|
CNC FORUM
Amatorskie maszyny CNC
|
|
Przesunięty przez: Piotrjub 2008-02-22, 19:27 |
NuTool MC550 czy C6 z falownikiem. |
| Autor |
Wiadomość |
Igorpog
Sympatyk forum poziom 1

|
Wysłany: 2007-10-30, 07:58 NuTool MC550 czy C6 z falownikiem.
|
|
|
Witam wszystkich serdecznie.....
Jestem czytelnikiem tego forum od dość dawna...
Nie rejestrowałem się , a już tym bardziej wypowiadałem , z tytułu prostego braku "przedmiotu sporu"
Ale wreszcie nadszedł czas na zakup...
Znam Wasze zdanie o Chinkach , w moim hobby , to jest strzelectwo wiatrówkowe ,
chińska wiatrówka to synonim chłamu i niedoróbek.
Z drugiej strony , mam bliskiego kolegę , który używa MTB3000 , jest
także wiatrówkowym strzelcem , często pomaga innym kolegom w dorabianiu różnych elementów
do wiatrówek , i ten sprzęcik spisuje mu się nad podziw dobrze.
Jak zwykle prawda jest gdzieś po środku.
O NuToolMC550 przeczytałem na tym forum chyba wszystko...
Jeśli dobrze zrozumiałem , większość sugeruje , że to najlepszy wybór w tej cenie , choć
głównym mankamentem jest nieco za słaby silnik.
Dlatego też proszę o pomoc wyborze pomiędzy znacznie silniejszą C6 w wersji z falownikiem,
a NuTool MC550.
Tutaj linki do C6:
http://www.siegind.com/Products/br-c6-lathe.htm
http://www.allegro.pl/ite...nowa_f_vat.html
Jestem póki co tokarzem - teoretykiem , czyli nie mam o tym pojęcia.
Dlatego też mnie , jako "zielonemu" pewne parametry mogą wydawać się istotne , choć
w normalnej pracy wcale tak nie musi być.
Dlatego proszę Was o pomoc , jako osoby używające sprzętu , a nie rozmyślające o nim.
Tokarka ma służyć do wykonywania drobnych elementów z poliamidów , mosiadz,
sporadycznie stali , o średnicach maksymalnie 40mm z dokładnością do 0.1mm
Ale prawdopodobnie będzie konieczność wykonywania gwintów.
Do póki na horyzoncie była tylko NuTool, wybór wydawał sie prosty.
Teraz troszkę się pogmatwało.:)
Z góry dziękuję za pomoc.... |
|
|
|
 |
bartuss1
Specjalista poziom 3

Pomógł: 46 razy Dołączył: 05 Kwi 2006 Posty: 1784 Skąd: Kędzierzyn - Koźle
|
Wysłany: 2007-10-30, 08:57
|
|
|
| ja uzywam c6 - nawet do toczenia czopów na walkach utwardzanych (dla wiekszosci forumowiczów tzw prowadnice wałkowe czy wałki prowadzące) - i da się, dokładność 0,1 bez problemu nie wspominając o metalach kolorowych |
_________________ jak pomogłem to wciskaj pomógł |
|
|
|
 |
clipper7
Specjalista poziom 2 clipper7

Pomógł: 36 razy Dołączył: 06 Sty 2007 Posty: 496 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 2007-10-30, 09:01
|
|
|
Ja mam NUTOOL'a, o nim napisano już chyba wszystko, nie ma sensu powtarzać ...
Poczekaj na opinie od użytkowników C6.
Z tego co widzę, to C6 wygląda jak bliźniak NUTOOL'a, inne jest zasilanie i cena. Jeżeli planujesz ją używać tak jak piszesz, to moc NUTOOL'a jest wystarczająca. Nie wiem, czy opłaca się dołożyć 1/3 ceny za trochę silniejszy, nie wiadomo też, czy silnik jest 1 czy 3 fazowy. Na NUTOOL'u dokładność 0,1 mm to nie jest żaden problem, po drobnych regulacjach jest dużo lepiej, niż wymagasz. |
_________________ Jeżeli pomogłem - nie zapomnij kliknąć POMÓGŁ |
|
|
|
 |
Igorpog
Sympatyk forum poziom 1

|
Wysłany: 2007-10-30, 13:54
|
|
|
No właśnie...
Silnik w C6 nie jest trochę mocniejszy, jest mocniejszy ponad dwa razy.
I płynna regulacja obrotów. Cały czas myślę o wersji z falownikiem i silnikiem 800W
Czy przy toczeniu gwintów , ta duża różnica mocy jest ciekawa i warta takiej inwestycji.
Ze znaczących różnic jakich się dopatrzyłem:
W C6 minimalny posuw to 0.1mm w NuTool 0.05mm
W C6 silnik 800W+falownik w NuTool 300W (?)
W C6 ma posuw do tyłu i do przodu w NuTool nie wiem...
W C6 można założyć noże 16x16 w NuTool nie wiem
C6 ma nieco większe wymiary niż NuTool
Czy różnica ponad 1000zł ma przełożenie na "lepszość" (:)) C6 nad NuTool MC550 ?
Tokarka ma być tokarką docelową, do , jak już wspomniałem , średnic do 40mm
w metalach kolorowych i poliamidach , sporadycznie stali.
Z wymogiem wykonywania gwintów. To ważne.
Pozdrawiam Igor |
|
|
|
 |
bartuss1
Specjalista poziom 3

|
Wysłany: 2007-10-30, 14:14
|
|
|
do przodu i do tylu to chyba inny model, co do gwintów - dość duzo koł zmianowych w komplecie - ma sie rozumiec stalowych a nie z plastiku
noże 16 plus ewentualne podkładki do pochylania trzonka,
ja mam tą wersje z silnikiem 550W - po jakich 10 miesiącach padł - no ale ja glównie w stali jade, czasami kolorowe,
przeswit wrzeciona jest 20mm i uchwyt 125,
mam ją juz chyba rok i po wymianie silnika wszystko cacy, tera chyba wsadze silnik z falownikiem które pierwotnie miały isc do tsb20 ... nie chce mi sie za kazdym razem kółek wymieniac |
|
|
|
 |
Igorpog
Sympatyk forum poziom 1

|
Wysłany: 2007-10-30, 14:44
|
|
|
Tu zdjęcie panelu z C6B , bo tak to sie dokładnie nazywa.
Jakiś przełącznik FORWARD i REVERSE jest, tylko czy to na pewno do tego ?
I czy to ma jakieś większe znaczenie w normalnej pracy ?
Wersja normalna , bez falownika kosztuje 3400 zł i tu chyba ma przewagę NuTool MC5500,
posiadający bezproblemową zmianę prędkości wrzeciona ( chyba nic nie pokręciłem ? )
Dla mnie największym problemem jest ustalenie odpowiedzi na pytanie:
Czy potrzebuję mocy 800W silnika , aby zrobić np gwint 28x1 w stali , czy też wystarczy
NuTool-owe 300W. Ponad 1000zł różnicy to np jakaś wiertarka stołowa , ale
sprawa wygodnego robie gwintów to priorytet.
POzdrawiam Igor |
|
|
|
 |
bartuss1
Specjalista poziom 3

|
Wysłany: 2007-10-30, 16:37
|
|
|
300W to jest żadna moc, w stali nie potoczysz nic, chyba ze na tyci posuwach ale wtedy o gwintach zapomnij, nawet w metalach kolorowych - bedziesz tydzien robił jeden gwint
ja czasem żałuje ze nie kupiłem wiekszej z wiekszym przeswitem wrzecionka, no ale |
|
|
|
 |
clipper7
Specjalista poziom 2 clipper7

Pomógł: 36 razy Dołączył: 06 Sty 2007 Posty: 496 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 2007-10-30, 18:28
|
|
|
| Igorpog napisał/a: | | Jakiś przełącznik FORWARD i REVERSE jest, tylko czy to na pewno do tego ? |
Napisałem długą odpowiedź, ale coś ją zjadło, więc teraz skrót : nie mam C6, ale ten przełącznik zmienia kier. obrotów wrzeciona a nie śruby pociągowej. To samo ma Nutool, gdzie do zmiany kier. obrotów śruby pociągowej służy nawrotnica montowana w skrzynce przekładniowej.
| Igorpog napisał/a: | | Czy różnica ponad 1000zł ma przełożenie na "lepszość" (:)) C6 nad NuTool MC550 ? |
Trudno powiedzieć znając tylko jedną z nich, ale muszę przyznać, że byłem zaskoczony na plus po zakupie, odkonserwowaniu i regulacji Nutoola. | bartuss1 napisał/a: | | 300W to jest żadna moc |
Bez przesady, ale faktycznie myślę o wymianie na większy 3 fazowy+falownik. W Nutoolu można silnik wymienić bez kłopotów.
| Igorpog napisał/a: | | W C6 można założyć noże 16x16 w NuTool nie wiem |
Tak. |
_________________ Jeżeli pomogłem - nie zapomnij kliknąć POMÓGŁ |
|
|
|
 |
bartuss1
Specjalista poziom 3

|
Wysłany: 2007-10-30, 19:02
|
|
|
| tak na marginesie - patrze sobie na ten panel, najlepsze sa te zółto czerwone przełączniki - w c6 pod grzybkiem byl zielony - po jednym nacisnięciu już sie wiecej nie dało nacisnąc hehe, a do tych chinskich falownikow to ja tam zbytnio przekonany nie jestem, wole LG |
|
|
|
 |
rysio
Stały bywalec

Pomógł: 1 raz Dołączył: 29 Gru 2006 Posty: 53 Skąd: białystok
|
Wysłany: 2007-10-30, 19:17 Re: NuTool MC550 czy C6 z falownikiem.
|
|
|
| Igorpog napisał/a: | Witam wszystkich serdecznie.....
Z góry dziękuję za pomoc.... |
Witaj,
powiadasz 1000PLN.. hm.....
za 500PLN kupujesz 1kW falownik (z jednej fazy na 3) i silnik 3 fazowy 850W (3x220V) za 85PLN.
a resztę gotówki na noże, kły ... itp... (przez rok koszta te mogą przerosnąć wartość tokarki )
Ja ze swego nutoola jestem zadowolony.
Jak ci się nie spieszy i skłaniasz się na MC550 zaczaj sie w Leroy w okolicach świąt - coś czuje że znowu machną kilkudniową promocję.
zdrowia |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
| sponsorem forum jest www.akcesoria.cnc.info.pl |
Informacje na witrynie cnc.info.pl są podawane tylko w celach edukacyjnych oraz hobbystycznych. Jedynie użytkownik wysyłający wiadomość lub plik ponosi pełnoprawną odpowiedzialność za ich treść. Jeżeli wynikną z tego konsekwencje prawne, cnc.info.pl może przekazać wszelkie informacje właściwym organom państwowym na temat danego użytkownika oraz pomóc w jego zlokalizowaniu. Zgodnie z ustawą o ochronie danych osobowych cnc.info.pl nie przekazuje informacji odnośnie użytkowników firmom i osobom prywatnym. Hasła, adresy e-mail oraz numery IP są szyfrowane w bazie danych i jedynie administrator jest w stanie odczytać te informacje. Cnc.info.pl jest przeciwna łamaniu zabezpieczeń oraz łamaniu praw autorskich, jednak niektóre osoby nie przestrzegają naszego regulaminu. Jeżeli zobaczyłeś wiadomość lub plik, który twoim zdaniem jest nielegalny lub narusza twoje dobra osobiste, prosimy o natychmiastowy kontakt:
Administrator |
|
www.akcesoria.cnc.info.pl
• silniki krokowe • Łożyska liniowe • śruby trapezowe i kulowe
|