Strona Główna CNC FORUM
Amatorskie maszyny CNC

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Akcesoria CNC

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Piotrjub
2008-02-22, 19:27
NuTool MC550 czy C6 z falownikiem.
Autor Wiadomość
251mz 
Specjalista poziom 3
CNC Machines

Wysłany: 2008-01-06, 22:52   

kolego wyliczanie mocy w obwodach prądu zmiennego nie jest takie proste jak w pradu stałego...
230V to napięcie szczytowe wiec moze być ono użyte to wyliczenia chwilowej mocy max.
Po za tym mamy tu doczynienia z przesunięciem fazowym które również trzeba uwzglednić przy pomiarze mocy....

Po krótce z tabliczki wynika ze moc 550W jest prawidlowa(chinczyki az tak glupie nie sa zeby podac nieprzeliczone:P)

nie mozesz powiedziec ze 310W to moc strac bo moc silnika nigdy nie jest podawana na wale tylko moc pobierana z sieci elektrycznej....

Po za tym silnik indukcyjny ma to do siebie iz jest mocniejszy wraz z wiekszym przesunięciem pomiędzy wałem a wirującym polem magnetycznym....

To tak w skrócie :)

robertinus 
Stały bywalec

Wysłany: 2008-01-08, 22:29   

251mz napisał/a:
kolego wyliczanie mocy w obwodach prądu zmiennego nie jest takie proste jak w pradu stałego...

Pewnie, że tak - zgadza się, cały czas pisząc to miałem na myśli silnik prądu stałego.
Oczywiście, że napięcie zmienne jest zmienne i jego wartość przechodzi przez "0", więc nie możemy przyjąć do wyliczenia P = U x I napięcia 230V.

251mz napisał/a:
nie mozesz powiedziec ze 310W to moc strac bo moc silnika nigdy nie jest podawana na wale tylko moc pobierana z sieci elektrycznej....

Gdy by to był silnik wyprodukowany np. w Polsce to było by to dla mnie oczywiste, ale w jakiekolwiek chińskie normy nie chce mi się wierzyć, ktoś opisywał już tu wiertarkę stołową ichniej produkcji, w której moc silnika rosła wraz z kolejnymi jej dostawami, ba, sam miałem chiński silnik o mocy wymalowanej 300W, który bez problemu zatrzymywałem palcami jednej ręki chwytając za oś o średnicy 12mm.
Więc wcale bym się nie zdziwił, gdyby chinole podali moc na wale - co to dla nich za różnica. :???:

Ale nie odbiegajmy od tematu bo się off topic zrobi.

Robert

ARGUS 
Specjalista poziom 3

Wysłany: 2008-01-10, 22:04   

maszynista napisał/a:
no własnie. Może dlatego że chciałbym się dowiedzieć jak jest.
O to mi chodzi czy owa moc pobrana 550W, potem przekazywana przez przekładnie na wrzeciono nie traci czasem tej wartości? BYc może stąd jest oznaczenie 550W/370W?

A ja tak czytam i zastanawiam sie : o co ta cała dyskusja ?
Czy silnik ma napisane 500 a w rzeczywistości ma 300
czy ma napisane 800 a ma 1200 to poza samopoczuciem właściciela nie za bardzo widzę sens roztrząsania tego tematu,
Tym bardziej przy tej klasie maszyn , no i przy tym rodowodzie (chińskim)
Dyskusja politechniczno teoretyczna o wyższości cietego nad rżnietym :-)

Bez chamowni nikt nigdy nie sprawdzi jaka jest moc rzeczywista silnika
czy to elektrycznego czy to innego.
(Przywiązanie cięzarka na drągu i włączenie silnika to też swego rodzaju "chamownia")
Moc podawana przez firmy na tabliczkach znamionowych to moc obliczeniowa i może sie troche różnić od mocy rzeczywistej

więc eksploatujcie Pnowei, Koledzy, Wynalazcy i Majsterkowicze swoje maszyny
zmieniajcie, modernizujcie, zwiększajcie moce silników i pokażcie swoją pracę
inni chętnie podpatrzą sprawdzone i udane pomysły
a dyskusja na temat ile jest mocy w mocy pod katem mocy ......
po prtostu zamydla i zanudza temat. Dla przypomnienia :

>>>NuTool MC550 czy C6 z falownikiem.<<<
to jest temat tego wątku :-)
Pozdrawiam

Odpowiedz do tematu