|
CNC FORUM
Amatorskie maszyny CNC
|
|
Przesunięty przez: gmaro 2008-02-22, 19:23 |
Nutoll 550 przecinanie |
| Autor |
Wiadomość |
Misuto
Czytelnik forum poziom 3

|
Wysłany: 2008-02-17, 13:58
|
|
|
| Witam. Już mam patent na przecinanie . Obroty jak najmniejsze " odwrotne" to znaczy w prawo patrząc od strony konika. Na suporcie opieram "małego boscha" z tarczą 125 mm grubości 1,5 mm i powolutku dociskam do obracającego się wałka ( precyzyjnie , prostopadle do osi przecinanego przedmiotu ) , szybko i skutecznie . |
|
|
|
 |
clipper7
Specjalista poziom 2 clipper7

Pomógł: 36 razy Dołączył: 06 Sty 2007 Posty: 496 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 2008-02-17, 14:23
|
|
|
| Do takiego przecinania nie stosuje się tokarki, tylko stojaka do przecinania. Szkoda tokarki do tego, chwila nieuwagi i łatwo coś uszkodzić. Nie mówiąc o odpryskach... |
_________________ Jeżeli pomogłem - nie zapomnij kliknąć POMÓGŁ |
|
|
|
 |
adam Fx
Specjalista poziom 3 MTS CNC

Pomógł: 22 razy Dołączył: 04 Lip 2004 Posty: 607 Skąd: Gliwice
|
Wysłany: 2008-02-17, 14:23
|
|
|
rozumie ze tniesz zwykła tarcza do kątówki....UWAGA na prowadnice pył powstały z tarczy podziała jak proszek ścierny ...gdy ja musze cos szlifowac na tokarce staram sie jak najlepiej osłonic prowadnice a puźniej dokładnie czysze je ..aaa jesli operacja jest blisko uchwytu to i uchwyt wypada wyczyścic
[ Dodano: 2008-02-17, 14:27 ]
a ciąć sie da na naszej tokarce nożem i tak robie nie jeden nóz poszedł do piachu ale opanowałem dorobiłem oprawke do noży z SW i daje rade
[ Dodano: 2008-02-17, 14:38 ]
[ Dodano: 2008-02-17, 14:41 ]
oczywiście oprawki nie sa tylko do przecinaków ... gdy uzbroje imak 4nożowy to mohe jeszcze dodatkowo w te 2 imaki włożuc jakies inne noże i zmieniac sobie imagi tak jak wymaga tego dana operacja ....
[ Dodano: 2008-02-17, 14:46 ]
ale do ciecia marzy mi sie piła taśmowa -zalety (dobrze ustawiona )tnie bardzo prosto dokładnie szybko cicho i bez smrodu dymu i pyłu....ale niemam ja gdzie postawic (tzn. chciałem sam budowac taka przecinarke mam nawet juz gotowe koła napędowe ale cuż brak miejsca mnie ogranicza okrutnie |
_________________ sorki za wszystkie b??dy ... (dyslektyk)
http://pl.youtube.com/watch?v=0uruPlVes7E
praca spawacza mnie przeistacza:D |
|
|
|
 |
Misuto
Czytelnik forum poziom 3

|
Wysłany: 2008-02-17, 15:39
|
|
|
Zgadza się , po cięciu muszę myć prowadnice z opiłków .
Fajne uchwyty , tylko nie mogę skumać jak to mocujesz w tokarce , zamiast imaka nożowego |
|
|
|
 |
adam Fx
Specjalista poziom 3 MTS CNC

Pomógł: 22 razy Dołączył: 04 Lip 2004 Posty: 607 Skąd: Gliwice
|
Wysłany: 2008-02-17, 15:58
|
|
|
| no zdejmuje imak i zakładam jedna z tych kostek obie te kostki maja otwór przez srodek ..... i już ..........a no i oczywiście wyciagam ten mały bolec ze sprenżyka zeby sie nie zgubił....(bo te imaki niemaja blokady tak jak to ma orginalny co 90stopni |
_________________ sorki za wszystkie b??dy ... (dyslektyk)
http://pl.youtube.com/watch?v=0uruPlVes7E
praca spawacza mnie przeistacza:D |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
| sponsorem forum jest www.akcesoria.cnc.info.pl |
Informacje na witrynie cnc.info.pl są podawane tylko w celach edukacyjnych oraz hobbystycznych. Jedynie użytkownik wysyłający wiadomość lub plik ponosi pełnoprawną odpowiedzialność za ich treść. Jeżeli wynikną z tego konsekwencje prawne, cnc.info.pl może przekazać wszelkie informacje właściwym organom państwowym na temat danego użytkownika oraz pomóc w jego zlokalizowaniu. Zgodnie z ustawą o ochronie danych osobowych cnc.info.pl nie przekazuje informacji odnośnie użytkowników firmom i osobom prywatnym. Hasła, adresy e-mail oraz numery IP są szyfrowane w bazie danych i jedynie administrator jest w stanie odczytać te informacje. Cnc.info.pl jest przeciwna łamaniu zabezpieczeń oraz łamaniu praw autorskich, jednak niektóre osoby nie przestrzegają naszego regulaminu. Jeżeli zobaczyłeś wiadomość lub plik, który twoim zdaniem jest nielegalny lub narusza twoje dobra osobiste, prosimy o natychmiastowy kontakt:
Administrator |
|
www.akcesoria.cnc.info.pl
• silniki krokowe • Łożyska liniowe • śruby trapezowe i kulowe
|