Zamknięty przez: gmaro 2008-04-22, 11:19 |
Moja pierwsza, nowiutka Nutool MC550 - pytania itp. |
| Autor |
Wiadomość |
scandruk
Znawca tematu

|
Wysłany: 2008-02-09, 22:51 Moja pierwsza, nowiutka Nutool MC550 - pytania itp.
|
|
|
Witam, postanowiłem sobie sprawić tokarke i przypadkiem wybór padł na Nutool MC550 - miał być Einhell 3000 ale w Lerua Merle była ta i padła moim łupem Jest "nie co" więkasza i "nie co" droższa ale chyba sie opłacało Narazie wtargałem ją do domu i w wolnych chwilach ją rozkonserwuje. Po tych zabiegach przystąpie po mału do prób toczenia w drewnie. Poczytałem troszke o wtepnym czyszczeniu więc ten wątek można pominąć. Planuje zakup jakiegoś dobrego podręcznika i troszke wchłonąć wiedzy teoretycznej. Zakupie kilka noży (bo w komplecie nie było) i coś potrenuje
Jeśli kogoś to interesuje to fotki są w mojej galerii.
To na tyle w tym wystąpieniu Jak będe miał jakieś pytanko to się zgłosze |
|
|
|
 |
bartuss1
Specjalista poziom 3

Pomógł: 46 razy Dołączył: 05 Kwi 2006 Posty: 1784 Skąd: Kędzierzyn - Koźle
|
Wysłany: 2008-02-10, 08:57
|
|
|
masz chyba więcej szczęścia jak rozumu, einhel 3000 set czy jakos tak nie dorównuje tej maszynie nie tylko pod względem konstrukcyjnym ale i zastosowan, nie wspominając o plastikowej gitarze ...
kup se poradnik tokarza |
_________________ jak pomogłem to wciskaj pomógł |
|
|
|
 |
clipper7
Specjalista poziom 2 clipper7

Pomógł: 36 razy Dołączył: 06 Sty 2007 Posty: 496 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 2008-02-10, 10:17
|
|
|
| scandruk napisał/a: | | wybór padł na Nutool MC550 |
Jak się pewnie zorientowałeś, działa tu niejawny, nieformalny klub użytkowników Nutoola. Działamy skrycie, bo Admin nie chce nam założyć osobnego tematu, mimo naszych licznych próśb. Ale witamy w klubie ! |
_________________ Jeżeli pomogłem - nie zapomnij kliknąć POMÓGŁ |
|
|
|
 |
ARGUS
Specjalista poziom 3

Pomógł: 54 razy Dołączył: 09 Kwi 2007 Posty: 846 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 2008-02-10, 11:17
|
|
|
Witamy nowego użytkownika
książka -Poradnik Tokarza (K.Dudik: E.Górski)
mnie osobiście sporo pomogła
jest to jak tytół wskazuje Poradnik -nie wiesz ? szukasz
ale na początek dobrze jest przejrzeć ją ogólnie
| scandruk napisał/a: | | Po tych zabiegach przystąpie po mału do prób toczenia w drewnie. |
Nie baw sie tak brzydko
tocz od razu metal -pręty rury , wałki śruby to czegoś sie nauczysz
drewno to całkiem inny materiał
Przyjemnych początków |
|
|
|
 |
scandruk
Znawca tematu

|
Wysłany: 2008-02-11, 06:24
|
|
|
powiedzcie mi gdzie moge nabyć podtrzymke do toczenia dłuższych elementów do tej tokarki? A może trzeba wykonać samemu? Tu widziałem fajne rozwiązanie http://workshop.frostland.info (w opisie budowy biurka widać wykorzystanie tej podtrzymki)
[ Dodano: 2008-02-11, 06:35 ]
i drugie pytanko: czy możliwe jest aby automatycznie toczyć stożek? Czy tylko automatycznego posuwu można używać jedynie wzdłóż toczonego elementu? Pytam bo jest to jedyna tokarka z którą miałem cos wspólnego i moje doświadczenie jest zerowe a instrukcja zawiera informacje dotyczące jedynie uruchomienia maszyny. Jest jakiś obszerniejszy poradnik od tej maszyny? Bo może w sklepie go ktoś drapnoł i został mi tylko zwykły manual
[ Dodano: 2008-02-11, 06:59 ]
trzecie pytanko odnośnie poradnika: widziałem ich kilka tych samych autorów, różniły sie rokiem wydania - najnowszy z roku ok 2000 chyba. Który poradnik będzie najlepszy? Myślałem o zakupie tego najnowszego ale wyczytałem informacje że w tych starszych jest więcej porad praktycznych ale nie wiem jaka jest prawda. Nie chciałbym kupować wszystkich bo mój budżet i tak sie wyczerpał |
|
|
|
 |
bartuss1
Specjalista poziom 3

|
Wysłany: 2008-02-11, 07:48
|
|
|
podtrzymke sie kupuje, ale do nutola to nie widziałem
stożka automatycznie nie wytoczysz bo nie ma skojarzonych posuwów, jakbys mial cnc to co innego, chyba ze w przestawionym koniku ale i tak stozek o małym kącie
poradnik najlepiej nowy bo technologia idzie naprzód, poza tym zawiera aktualizacje poprzednich, |
|
|
|
 |
clipper7

|
Wysłany: 2008-02-11, 08:17
|
|
|
1. Na dzisiaj podtrzymki trzeba zrobić sobie samemu, pasują wszystkie przeznaczone do tokarek BV20, bo taką w rzeczywistości jest Nutool. Poszukaj w sklepach niemieckich i angielskich.
2. Co najmniej 2 wersje manualu do tokarek siostrzanych są na forum ( po polsku i angielsku).
3. Stożki można toczyć ręcznie wykorzystując skrętne sanki.
4. Kup poradnik Dudika. Ja mam starego z przed kilkunastu lat. |
|
|
|
 |
bartuss1
Specjalista poziom 3

|
Wysłany: 2008-02-11, 08:37
|
|
|
| clipper7 napisał/a: | | 3. Stożki można toczyć ręcznie wykorzystując skrętne sanki. |
a ilez tego stozka wyjdzie - tyle co posuw sanek
a po co komu manuale ze tak spytam ? naklejki na obudowie nie wystarczą co do przełozen predkosci i posuwu ? |
|
|
|
 |
clipper7

|
Wysłany: 2008-02-11, 08:44
|
|
|
| bartuss1 napisał/a: | | a ilez tego stozka wyjdzie - tyle co posuw sanek |
Dokładnie tak jest, o przestawionym koniku sam napisałeś, więc zostały tylko skrętne sanki.
Manuale do maszyn są potrzebne, podane są zasady konserwacji, regulacji, rysunki złożeniowe itp. Lepiej to mieć niż nie mieć. |
|
|
|
 |
ARGUS
Specjalista poziom 3

Pomógł: 54 razy Dołączył: 09 Kwi 2007 Posty: 846 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 2008-02-11, 09:19
|
|
|
| bartuss1 napisał/a: | | a ilez tego stozka wyjdzie - tyle co posuw sanek |
A no niestety tylko tyle
ale mozna porobić fajne gałki do dźwigni
ewentyalnie pokusić sie o zrobienie stoska pod narzędzia (lepiej kupić )
Co do DTR-ek to jeśli się chce coś pokombinować z przeróbkami to są przydatne
natomiast podtrzymki | clipper7 napisał/a: | | Na dzisiaj podtrzymki trzeba zrobić sobie samemu, pasują wszystkie przeznaczone do tokarek BV20, bo taką w rzeczywistości jest Nutool. Poszukaj w sklepach niemieckich i angielskich |
dokładnie tak jak napisał kolega
Kupne są dość drogie robić samemu trzeba mieć dostęp do frezarki | scandruk napisał/a: | | Jest jakiś obszerniejszy poradnik od tej maszyny? |
Nie ma -- jak chcesz to Ci wyśle do siostrzanej Promy, jest dużo obszerniejsza |
|
|
|
 |
|
|