|
zakres czynnosci podczas pracy na cnc |
| Autor |
Wiadomość |
janosik
Czytelnik forum poziom 1 janosik

|
Wysłany: 2008-08-07, 13:35 zakres czynnosci podczas pracy na cnc
|
|
|
| witam. czy moglibyscie napisac mi zakres czynnosci podczas pracy na cnc do drewna, tzn. uruchamia sie maszyne, wrzuca program, wklada i wymienia elementy obrabiane, dokonuje korekt. pomijajac oczywiscie autokontrole i autokonserwacje. najlepiej wymienic w punktach lub jak kto woli. zwracam sie z prosba szczegolnie do ludzi ktorzy maja na ten temat wiedze, bo ja jestem poczatkujacy, a chce rad od fachowcow. z gory dzieki za odp. pozdrawiam |
|
|
|
 |
nedwed82
Czytelnik forum poziom 1

|
Wysłany: 2008-08-07, 18:03
|
|
|
ja zaczynam od kawy, ale ja sie jeszcze ucze |
|
|
|
 |
dj_marki
Czytelnik forum poziom 1 Marcin D.

|
Wysłany: 2008-08-07, 18:30
|
|
|
no cuz nie bardzo wiem o co ci dokladnie chodzi ????? byc morze jakie czynnosci powinienes robic pokolei 1
np 1 wlanczasz maszyne
2 najezdrzasz na pkt referencyjny >>>>>>itd czy tez jakie mozliwosci ciagnie za soba maszyna iterpolacje itd?????
[ Dodano: 2008-08-07, 19:34 ]
czy tez moze hodzi ci o to co bedziesz musial robic na maszynie jezeli pujdziesz na niej pracowac ?????? biore pod uwage to ze dostales propozycje pracy n atakiej maszynie ????? |
_________________ Moge zrobic cos z niczego ale jak nie ma niczego ???? dupa |
|
|
|
 |
janosik

|
Wysłany: 2008-08-07, 19:25
|
|
|
| no pracuje juz jakis czas, troche juz wiem jesli chodzi o cnc. chcialbym tylko stworzyc taka karte stanowiskowa cnc, ze jak ktos inny przyjdzie i przeczyta to bedzie wiedzial co i jak ma robic, nawet jak nie jest do konca na tej maszynie nauczony robic |
|
|
|
 |
termit_tm
Specjalista poziom 3

Pomógł: 10 razy Dołączył: 01 Lis 2005 Posty: 621 Skąd: Leszno
|
Wysłany: 2008-08-07, 19:42
|
|
|
| skoro sam pracujesz na tej maszynie jakis czas to najlepiej będziesz wiedział co przekazać swojemu następcy ..... |
|
|
|
 |
janosik

|
Wysłany: 2008-08-07, 21:06
|
|
|
| no ale zawsze dobre sa czyjes rady, im wiecej uwag tym lepiej uwazam |
|
|
|
 |
dj_marki
Czytelnik forum poziom 1 Marcin D.

|
Wysłany: 2008-08-07, 22:29
|
|
|
tak jak kolega napisal wczesniej napisz tak jak ty bys sam to robil np. przed przystapieniem do pracy upewnij sie ; i tu ( czy uruchomienie maszyny nie stworzzy niebezpieczenstwa badz tez czy narzedzia sa w dobrym stanie a zakończyc morzesz tak pozostaw maszyne wtakim stanie w jakim chcialbys ja zastac nastepnego dnia to sa oczywiscie przyklady i brzmia moze raczej jak zasady bhp ale takie rzeczy tez mozna uwzglednic
[ Dodano: 2008-08-07, 23:41 ]
a morzesz ruwnierz stmorzyc karte technologiczna badz co badz nazwa rys , numer prog, narzedzia potrzebne do danej pracy , korekcje , wym narzedzi material umocowanie materialu |
_________________ Moge zrobic cos z niczego ale jak nie ma niczego ???? dupa |
|
|
|
 |
|
|