|
jeszcze raz od poczatku?! |
| Autor |
Wiadomość |
Piotrjub
Specjalista poziom 3

Pomógł: 35 razy Dołączył: 11 Kwi 2005 Posty: 1151 Skąd: Gdansk
|
Wysłany: 2006-10-28, 09:04
|
|
|
| DoctorX napisał/a: |
3D to nie jest tak do końca,bo nie zrobisz na maszynce z 3ma osiami bryły w pełnym 3D tylko hmmm...rozszerzone 2D ? w każdym bądź razie nie zrobisz kuli tylko półkulę no... |
Trochę kolega poplątał. Określenie 3D określa nam możliwość pełnej regulacji (sterowania osią Z) a określenie 2,5D takiej możliwości już nie ma.
Półkula to bryła 3D a nie rozszerzone 2D. Inny wyrób płaskorzeźba to też wyrób 3D.
Jeśli chcesz zrobić kulę na maszynie z 3-ma osiami zrobisz to jak rozwiążesz sprawę precyzyjnego zamocowania przedmiotu (po obróbce jednej strony). |
|
|
|
 |
DoctorX
Specjalista poziom 1

Pomógł: 1 raz Dołączył: 16 Sie 2006 Posty: 157 Skąd: Kłodzko
|
Wysłany: 2006-10-28, 09:28
|
|
|
Ok to co w takim razie robią maszynki na 5 wrzecion lub więcej? 7D
Nie będę się sprzeczał bo fachowcem w tej dziedzinie nie jestem,tylko dla mnie pełne 3D to obróbka bryły z każdej strony,a na 3 osiach jest to dosyć skomplikowana sprawa...przynajmniej dla mnie PZDR |
_________________ Sukces ojców ma wielu , porażka tylko jednego... |
|
|
|
 |
ERNEST KUCZEK
Specjalista poziom 3 AEK

Pomógł: 34 razy Dołączył: 13 Kwi 2006 Posty: 1125 Skąd: planeta ziemia
|
Wysłany: 2006-10-28, 16:51
|
|
|
nie ma maszyn 7D, moga byc 7-osi a to roznica.
skrot 3D jest od 3Dinensins (3 wymiary)
jesli chodzi o maszyny wieloosiowe np. 7osi, daja znacznie wieksze mozliwosci obrobkowe. sa to najczesciej frezarko-tokarki.
tutaj zamiescilem rys. pogladowy maszyny 9-osiowej. jest to krzyzowka frezarki 4-osiowej, tokarki szwajcarskiej oraz zwyklej tokarki (obydwie maja mozliowc krecenia wrzecionami podczas frezowania a nie tylko ustawienia pod katem). na takich maszynach mozna toczyc przedmiot z obu stron, oraz frezowac go z kazdej mozliwej strony.
http://www.cnc.info.pl/vi...er=asc&start=15 |
_________________ POZDRAWIAM |
|
|
|
 |
pitkowski
Specjalista poziom 1

|
Wysłany: 2006-10-28, 23:25
|
|
|
| dobra to jak moge stworzyc te bryłe 3d może jakies wskazówki ktoś posiada?!!! i podpowie mi troszeczke tylko prosiłbym o zrozumiały język |
|
|
|
 |
ERNEST KUCZEK
Specjalista poziom 3 AEK

Pomógł: 34 razy Dołączył: 13 Kwi 2006 Posty: 1125 Skąd: planeta ziemia
|
Wysłany: 2006-10-29, 02:31
|
|
|
odpowiedz na pytanie z pw.
nie znam rhino wiec nie wiem jak sie w nim modeluje, czy na brylach czy na plaszyczyznach czy tak i tak. zazwyczaj w programach 3D pierwsze robi sie plaski szkic a nastepnie sie go wyciaga tworzac w ten sposob bryle 3D. potem uzywa roznych narzedzi typu wyokroglic, przyciac itp. aby uzyskac ostateczny ksztalt bryly. |
_________________ POZDRAWIAM |
|
|
|
 |
pitkowski
Specjalista poziom 1

|
Wysłany: 2006-10-29, 12:40
|
|
|
| nic na PW nie dostałem , ale za to zamieszczam link do strony z której można sciągnąc wersie demo RHINO i co najważniejsze jest po polsku http://www.rhino3d.pl/ i oczywiscvie jest troszke info o tym programiku |
|
|
|
 |
DoctorX
Specjalista poziom 1

Pomógł: 1 raz Dołączył: 16 Sie 2006 Posty: 157 Skąd: Kłodzko
|
Wysłany: 2006-10-29, 18:29
|
|
|
| ERNEST KUCZEK napisał/a: |
nie ma maszyn 7D, moga byc 7-osi a to roznica.
|
7D to było w formie żartu jakby ktoś nie zauważył... |
_________________ Sukces ojców ma wielu , porażka tylko jednego... |
|
|
|
 |
pitkowski
Specjalista poziom 1

|
Wysłany: 2006-11-01, 22:02
|
|
|
| dość żartu 7D!!! teraz dajcie czyny?! tzn. pokierujcjie mnie w właściwą droge |
|
|
|
 |
kostner
Specjalista poziom 3

Pomógł: 30 razy Dołączył: 13 Gru 2005 Posty: 868 Skąd: Haan / Niemcy
|
Wysłany: 2006-11-03, 10:34
|
|
|
| Zaczynamy od tego co jest co. Otooz rysunek robi sie w programie CAD - graficznym, robisz sobie model jezeli ma to byc szescian no to w programie do modelowania 3D robisz rysunek. Nastepnie musisz go przekonwertowac na jezyk zrozumialy dla twojej frezarki tzw G-Kod, do tego celu sluza programy typu CAM. Nastepnie nalezy ten kod wczytac do programu obslugujacego maszyne i juz maszyna po nacisnieciu startu zrobi ci twooj szescian. To tak w bardzo duzym skrocie. Napisz co to masz za maszyne i czym jakim programem ja obslugujesz bedzie latwiej |
_________________ Jeżeli prąd nas nie zabije to nas napewno nie wzmocni |
|
|
|
 |
pitkowski
Specjalista poziom 1

|
Wysłany: 2006-11-05, 01:33
|
|
|
moiom programem CAD jest Rhino tworzy on poli powierzchnie itp, wyzej zamiesciłem linka do tego programu w wersi demo ..... jakiego programu CAM mam użyć do konwersi tego pliku na g-cod ????? jaki byłby najlepszy ???
[ Dodano: 2006-11-14, 19:46 ]
,a może tak krok/ po kroku?! ` |
|
|
|
 |
|
|