|
CNC FORUM
Amatorskie maszyny CNC
|
|
|
CNC nauka od podstaw |
| Autor |
Wiadomość |
cosmonet
Czytelnik forum poziom 3

Pomógł: 3 razy Dołączył: 08 Cze 2008 Posty: 16 Skąd: Mazowsze
|
Wysłany: 2008-06-11, 18:48
|
|
|
... a ja napiszę tak. Kursy, kursy (?) - nie ma to jak zacząć pracę jako operator maszyn CNC. Ja osobiście spotkałem się z tymi maszynami w UK gdzie pracowałem przez okres 4 miesięcy jako operator tokarki CNC (a raczej jako podajnik i odbiornik). Po powrocie do kraju zacząłem także jako operator. Po 3 miesiącach już jestem programistą programów na tokarki CNC. Najlepsza jest praktyka no i oczywiście dobra znajomość matematyki.
Praktyka i jeszcze raz praktyka - można zacząć za niewielkie pieniądze a z czasem i nabytym doświadczeniem ...
Pozdrawiam ... |
|
|
|
 |
ganzi
Znawca tematu

Pomógł: 5 razy Dołączył: 18 Kwi 2007 Posty: 74 Skąd: podkarpacie
|
Wysłany: 2008-06-12, 06:41
|
|
|
tyson wydaje mi się, że teoretycznie masz szanse. Nie wiem czy coś się zmieniło, ale jeszcze jakiś rok temu procedura była następująca: w pierwszej kolejności pisze się test z wiedzy technicznej, następnie jeśli wyjdzie OK. to zaproszą Cię na rozmowę z kierownikiem działu/wydziału (już nie pamiętam co to był za kierownik). Zdaje się że to on decyduje czy masz pracę czy nie. Jeśli jednak masz poważne wątpliwości czy masz szanse to może po prostu spróbuj skontaktować się z kimś z WSK kto zajmuje się rekrutacją i zapytaj!
Tak swoją drogą, nie wiem czy wiesz, że w Jasionce powstają 2 kolejne firmy, które również szukają operatorów. Zadzwoń i tam, będziesz miał porównanie.
Życzę powodzenia! |
|
|
|
 |
consolner
Nowy użytkownik Ce eN Ce' __ xD

|
Wysłany: 2008-07-10, 18:15
|
|
|
a ja zrobilem tak skonczylem 2 kursy operatorskie i jeden programisty maszyn sterowanych numerycznie chcieli mnie przyjac w kazdej firmie jadnak to ze mialem papier nieznaczylo ze wiele umialem a w sumie jak stanolem przed 5 osiowa frezarka to nieumialem kompletnie nic dzis po 3 latach jestem programista w renomowanej firmie pisze programy oraz tworze rysunki techniczne roznych detali .... i wynagrodzennie samego mnie zaskakuje a jestem po zwyklym liceum ogolnoksztalcacym |
|
|
|
 |
Xizorr
Nowy użytkownik

|
Wysłany: 2008-07-27, 06:26
|
|
|
Witam wszystkich!
Mam podobne pytanie jak jeden z uzytkowników wczesniej. Nie mam skończonej żadnej szkoły o profilu technicznym (absolwent wyzszej uczelni o kierunku wychowanie fizyczne), rysunek techniczny miałem w szkole podstawowej z tego co pamietam .
Czy typowy humanista ma szanse pojąc zasade pracy na maszynach CNC?> wiem ,że juz byly odpowiedzi na podobne pytanie ale może jeszcze ktoś sie wypowie(nie chciałbym wyrzucić w błoto pieniędzy zainwestowanych w kurs)
A drugie pytanie czy treść programowa TEGO kursu http://www.zbryk.pl/cms/p...dzi=3&id_men=31
jest odpowiednia?
Z góry dziekkuje za odp! |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
| sponsorem forum jest www.akcesoria.cnc.info.pl |
Informacje na witrynie cnc.info.pl są podawane tylko w celach edukacyjnych oraz hobbystycznych. Jedynie użytkownik wysyłający wiadomość lub plik ponosi pełnoprawną odpowiedzialność za ich treść. Jeżeli wynikną z tego konsekwencje prawne, cnc.info.pl może przekazać wszelkie informacje właściwym organom państwowym na temat danego użytkownika oraz pomóc w jego zlokalizowaniu. Zgodnie z ustawą o ochronie danych osobowych cnc.info.pl nie przekazuje informacji odnośnie użytkowników firmom i osobom prywatnym. Hasła, adresy e-mail oraz numery IP są szyfrowane w bazie danych i jedynie administrator jest w stanie odczytać te informacje. Cnc.info.pl jest przeciwna łamaniu zabezpieczeń oraz łamaniu praw autorskich, jednak niektóre osoby nie przestrzegają naszego regulaminu. Jeżeli zobaczyłeś wiadomość lub plik, który twoim zdaniem jest nielegalny lub narusza twoje dobra osobiste, prosimy o natychmiastowy kontakt:
Administrator |
|
www.akcesoria.cnc.info.pl
• silniki krokowe • Łożyska liniowe • śruby trapezowe i kulowe
|