Strona Główna CNC FORUM
Amatorskie maszyny CNC

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Akcesoria CNC

Poprzedni temat «» Następny temat
druk na plaskim
Autor Wiadomość
Bartek_BMW 
Czytelnik forum poziom 3

Wysłany: 2008-08-13, 21:47   druk na plaskim

Witam

nie znalazłem pasującego do mnie tematu wiec zakładam nowy

pracuje w reklamie i ostatnio napatoczyłem sie na ploter do druku na płasko http://www.kmb.com.pl/?p=...A6%C6---DRUK-UV

jaka była by możliwość (na początek) zrobić taki mały prototyp z frezarki i głowicy od drukarki np epson (one maja stale zasilanie atramentem) ????

czekam na opinie sugestie jakieś namiary na przydatne informacje

aha ploter miał by drukować 4 kolorowo (CMYK)

Pozdrawiam
bartek

qqaz 
Specjalista poziom 3

Wysłany: 2008-08-13, 21:56   

Bartek_BMW napisał/a:
drukować 4 kolorowo (CMYK)
Jeśli CMYK to w rastrze czyli plujemy z wyprzedzeniem a nie jak frezarka z jej sterowaniem w punkt.
A czym będziemy pluć?.
Temat trudny nawet dla wprawionych.

Bartek_BMW 
Czytelnik forum poziom 3

Wysłany: 2008-08-13, 22:01   

no tak jak pisałem na początek tusze z jakiejś drukarki

qqaz 
Specjalista poziom 3

Wysłany: 2008-08-13, 22:05   

Ale te tusze to do papieru? Czy czegoś wiecej. Bo interes to tak naprawdę jest na tych tuszach a nie na druku. W reklamie to chyba głównie tworzywa?.
Nie zmienia to faktu ze lepiej do druku przerobić na drukarkę jakąś drukarkę niż frezarkę - główny kłopot to oprogramowanie!

Bartek_BMW 
Czytelnik forum poziom 3

Wysłany: 2008-08-13, 22:22   

no tak początek to będzie na pewno papier a potem w mare rozwoju inne materiały na początek atrament a potem farby solventowe. co do oprogramowania to myślę ze to nie taki kłopot bo chyba właśnie typowe plotery solventowe tak działają takie co drukują na folii banerze i innych materiałach z roli .

sasii 
Specjalista poziom 1

Wysłany: 2008-08-13, 22:38   

nic prostszego bierzemy drukarkę bramę już mamy gotowa razem z głowicą i zamiast walka napędzającego papier robimy os Y po której jeździ brama, tylko obliczyć przełożenie . Elektronika do sterowania tez jest, oprogramowanie gotowe ;)

Bartek_BMW 
Czytelnik forum poziom 3

Wysłany: 2008-08-13, 22:47   

a jak w rozszerzeniem tego np o atrament solventowy lub pole zadruku 2000 x 1000 ????

diodas1 
Specjalista poziom 2

Wysłany: 2008-08-14, 09:29   

Jak powiedział sasii, nic prostszego. Ten temat już się tu kiedyś rozwijał http://www.cnc.info.pl/to...rka-vt2107.htm. Zainspirowało mnie to do zbudowania takiej zabawki i powstało coś takiego

Zrobiłem z tego co akurat miałem czyli z drukarki atramentowej "plujki" HP3820.
Przepraszam za jakość fotki. Taki miałem aparat ale i on mi w końcu padł :sad:
Brama podnoszona w zależności od grubości materiału nawet o 100 mm. Przesuwny wózek z materiałem napędzany linką przez mechanizm służący do transportu papieru w drukarce. Wybrałem jeżdżacy stolik bo "brama" czyli cała konstrukcja przesuwu głowicy wycięta z drukarki w komplecie była zbyt ciężka dla serwomotorka a stolik mogłem maksymalnie odchudzić i odciążyć. Niestety atramenty HP są bardzo nietrwałe dlatego zaopatrzyłem się już w stosowną drukarkę Epson (możliwość zastosowania systemu stałego zasilania tuszami Durabrite) ale chwilowo brakuje czasu żeby i ją poddać przeróbce. Wydruki wychodzą dość ostro , nawet gdy głowica przemieszcza się w odległości 3mm od materiału. Do budowy drukarki wielkoformatowej najlepiej oczywiście jako dawcę organów wykorzystać drukarkę lub ploter solventowy o odpowiedniej szerokości. W tworzenie własnego oprogramowania dla całkiem od nowa budowanej drukarki o dużej rozdzielczości w kolorach i dowolnym formacie nawet nie mam zamiaru się wpuszczać. :lol:

Bartek_BMW 
Czytelnik forum poziom 3

Wysłany: 2008-08-14, 10:41   

no własnie i tu wchodza koszta moje serce by nie przezylo przerobienia solventu na cos t\co moglo by nie zadzialac ... i zastanawiam sie tez co by sie stalo gdyby do tego systemu slalego zasilana atramentem wlac ... atrament solventowy i czy jest mozliwosc np takiej drukarki a4 przetobic na szerokosc wieksza

diodas1 
Specjalista poziom 2

Wysłany: 2008-08-14, 11:08   

Nie wiem czy tusz solventowy z racji zawartych w nim rozpuszczalników nie rozmiękczyłby plastikowych detali głowicy Epsona, natomiast skądinąd wiem o wykorzystaniu do takiej drukarki specjalnego tuszu do termotransferu którym nanosi się obrazki na przedmiotach dekoracyjnych i pamiątkowych. Co do przerabiania na większy format to główna trudność tkwi w programie wykonywanym przez drukarkę który strumień informacji o drukowanym obrazie wysyłanym z komputera zamienia na poszczególne bryty (drukuje się kilkumilimetrowymi paskami, na zakładkę) i dalej na wysterowanie w odpowiednich momentach kilkuset piezoelementów w głowicy. Cały ten program jest przystosowany do określonego wymiaru papieru i szczegółów konstrukcyjnych głowicy. Nie ma lekko. Jednocześnie obsługuje on przerwania pochodzące z błędów zadziałania drukarki , choćby zacięcia się papieru i błędów transmisji w porcie. Kontroluje czas pracy głowicy i sączków (pampersy) odbierających nadmiar tuszu w czasie czysczenia dysz i robi wiele innych rzeczy o których nie mam bladego pojęcia. Dużo prostszą budowę miały drukarki znakowo mozaikowe ale tam drukowane były tylko jednobarwne punkty o znacznych jak na dzisiejsze wymagania rozmiarach.

Odpowiedz do tematu