|
Podłaczenie dwóch maszyn |
| Autor |
Wiadomość |
Arias2
Czytelnik forum poziom 2

|
Wysłany: 2008-08-07, 18:57 Podłaczenie dwóch maszyn
|
|
|
Witam
Mam takie pytanie czy jest to możliwe i jak to zrobić żeby podłączyć dwie maszyny 1. sinumerik 820 2. sinumerik Sprint system 8 do serwera a następnie mieć możliwość połączyć się przez ten serwer do każdej maszyny celem wgrania jakiegos programu do obróbki lub wyciągnąć dane z PLC. Dodam jeszcze że w przyszłości będzie jeszcze jedna albo dwie maszyny do podłączenia. |
|
|
|
 |
Draco
Specjalista poziom 2 tokarki cnc...

Pomógł: 36 razy Dołączył: 24 Cze 2007 Posty: 400 Skąd: Świdwin / Walsall
|
Wysłany: 2008-08-07, 19:15
|
|
|
| ja mialem zrobione to na zasadzie rozdzilacza, z pc wychodzil jeden kabel do niego a z rozdzielacza wychodzily kable do poszczegolnych maszyn. mialem tam tylko przelacznik ktorym wybieralem do ktorej maszyny w danej chwili chce sie podlaczyc. |
_________________ - Tokarki CNC -
- Heidenhain - Siemens - Fanuc -
Wystarczy jak nacisniesz "pomogl"... |
|
|
|
 |
Arias2
Czytelnik forum poziom 2

|
Wysłany: 2008-08-07, 19:49
|
|
|
| Sposób ok tylko jak jest mało maszyn u mnie na obecna chwile są dwie w przyszłym tygodniu stawiają następną a z początkiem roku jeszcze jedna i chodzi o to żeby wszystkie były podłączone na stałe do serwera lub komputera który będzie obsługiwał to wszystko |
|
|
|
 |
Draco

|
Wysłany: 2008-08-07, 20:08
|
|
|
u mnie w ten sposob bylo polaczonych 5 tokarek i 8 frezarek. kazda maszyna z innym sterowaniem a przelacznik mialem na stole okok monitora. chyba nie jest trudno przelaczyc jednym palcem na dana maszyne gdy jest wszystko podpisane? |
|
|
|
 |
skoti
Specjalista poziom 3

Pomógł: 92 razy Dołączył: 28 Gru 2004 Posty: 853 Skąd: Rybnik
|
Wysłany: 2008-08-07, 22:47
|
|
|
| Draco pewnie chodzilo o cos takiego z tym ze na wiecej urzadzen . Jakis czas temu widzialem na allegro tego typu przelaczniki na 3,5lub 10 urzadzen . Jesli to sa nowsze maszyny to pewnie maja karty sieciowe i wtedy wystarczy ci zwykly switch np 10 portowy , zrobisz sobie siec i po sprawie . |
_________________ Jeśli uważasz ze moja odpowiedź zaoszczędziła Ci nieco czasu nie bój się wcisnąć przycisku "pomógl" . To naprawdę nie boli |
|
|
|
 |
Draco

|
Wysłany: 2008-08-08, 00:32
|
|
|
| dokladnie o cos takiego skoti. |
|
|
|
 |
easy2002
Specjalista poziom 3 easy

Pomógł: 165 razy Dołączył: 27 Lis 2004 Posty: 1586 Skąd: Gniew
|
|
|
|
 |
Arias2
Czytelnik forum poziom 2

|
Wysłany: 2008-08-08, 16:52
|
|
|
Właśnie o coś takiego mi chodziło easy2002 wielki dzięki.
a powiedzcie mi jeszcze czy trzeba jakoś specjalnie konfigurować maszyny czy mogą zostać na takich samych ustawieniach jak w sytuacji gdy się podłącza laptopa. |
|
|
|
 |
Draco

|
Wysłany: 2008-08-08, 18:40
|
|
|
| moga zostac w tych samych ustawieniach pod warunkiem, ze te same ustawienia bedziesz mial na pc. najlepiej bedzie jak wszystkie maszyny ustawisz tak samo. |
|
|
|
 |
easy2002
Specjalista poziom 3 easy

Pomógł: 165 razy Dołączył: 27 Lis 2004 Posty: 1586 Skąd: Gniew
|
Wysłany: 2008-08-09, 07:28
|
|
|
| Arias2 napisał/a: | Właśnie o coś takiego mi chodziło easy2002 wielki dzięki.
a powiedzcie mi jeszcze czy trzeba jakoś specjalnie konfigurować maszyny czy mogą zostać na takich samych ustawieniach jak w sytuacji gdy się podłącza laptopa. |
Witaj
Jak dobrze pamiętam wszystko zależy o typu łącza które wybierzesz teoretycznie powinno być to samo ale na 100% nie powiem
Zresztą podłączeniem i konfiguracją zajmuje się firma |
_________________ ... z poważaniem ....pozdrawiam --- Doceń to że, poświęciłem Ci trochę czasu !!! wciśnij "pomógł" to nic nie kosztuje ---
Moja pierwsza i druga maszynka a trzecia w fazie projektu http://www.cnc.info.pl/viewtopic.php?t=2281 |
|
|
|
 |
|
|