|
Wyświetlanie grafiki w Fanucu |
| Autor |
Wiadomość |
Draco
Specjalista poziom 2 tokarki cnc...

Pomógł: 28 razy Dołączył: 24 Cze 2007 Posty: 387 Skąd: Świdwin / Walsall
|
Wysłany: 2008-06-07, 17:31
|
|
|
| spotkalem sie z taka maszyna ktora nie miala blokowania wrzeciona. radzilem sobie podjezdzajac jakims wiekszym nozem lub wytaczakiem i o niego zapieralem jedna ze szczek, wtedy bez problemu mozna dokrecic sruby. co do zmiany mocowania to powinienes miec na pulpicie kluczyk do tego... |
_________________ - Tokarki CNC -
- Heidenhain - Siemens - Fanuc -
Wystarczy jak nacisniesz "pomogl"... |
|
|
|
 |
nSHOW
Czytelnik forum poziom 1

|
Wysłany: 2008-06-09, 15:18
|
|
|
Ja sam dokładnie nie wiem czy jest taka możliwość, w instrukcji nic nie pisze na ten temat. Wcześniej pracowałem a na tokarce ze sterowanie Sinumerika i tam właśnie był przycisk na pulpicie sterującym który blokował wrzeciono. Na Heidenhaidzie trzeba było wywołać odpowiednią funkcję kodu M (M12 blokowanie i M13 zwalnienie - chyba). Tutaj z blokadą wrzeciona też sobie radze używając dużego klucza i blokując o suport, ale znacznie wygodniej byłoby to zablokować w jakiś inny sposób.
A co do zmiany mocowania detalu to niestety ta maszyna na której ja pracuje nie ma możliwości zmiany tego poprzez przekręcenie kluczyka. Trzeba to w jakiś inny sposób zmienić, ale niestety nie wiem jak. |
|
|
|
 |
Draco
Specjalista poziom 2 tokarki cnc...

Pomógł: 28 razy Dołączył: 24 Cze 2007 Posty: 387 Skąd: Świdwin / Walsall
|
Wysłany: 2008-06-09, 23:08
|
|
|
| czasem blokada wrzeciona zalacza sie automatycznie gdy przelaczamy kluczyk na prace "przy otwartych drzwiach", probowales tego? tak w heidenhainie podales dobre funkcje, uzywam takich samych. |
_________________ - Tokarki CNC -
- Heidenhain - Siemens - Fanuc -
Wystarczy jak nacisniesz "pomogl"... |
|
|
|
 |
andrzej47w
Czytelnik forum poziom 3

Pomógł: 1 raz Dołączył: 21 Paź 2006 Posty: 22 Skąd: Białystok
|
Wysłany: 2008-06-16, 18:18
|
|
|
Przełączasz na tryb MDI i wpisujesz M19: insert wciskasz zielony imasz blokadę
uchwytu ,aby odblokować zaciskasz szczęki i wciskasz JOG. |
|
|
|
 |
lex
Specjalista poziom 1

Pomógł: 9 razy Dołączył: 15 Paź 2006 Posty: 117 Skąd: z wolności
|
Wysłany: 2008-06-16, 20:51
|
|
|
Może przełacznik szczęk masz nie na pulpicie a z tyłu za osłonami
( u nas jest parę takich staroci - z fanukiem -co tak mają !) |
_________________ oczy Wielkiego Brata widzą wszystko |
|
|
|
 |
tomotg
Nowy użytkownik

|
Wysłany: 2008-06-17, 16:59
|
|
|
| Zrob baze dodaj do osi"z" +100 nacisnij klawisz DRY RUN i mozesz sprawdzic bez obaw ze nastapi kolizja |
|
|
|
 |
brzydal
Czytelnik forum poziom 3

|
Wysłany: 2008-07-16, 16:23
|
|
|
proste jak rypanie jak ktos wyzej pisał blokada szczek odjezdzasz od wrzeciona na nie kolizyjna odleglosci walisz MID wpisujesz m19:
wicskasz inster i cykl start
wrzeciono robi obrot i jest zablokowane
zeby odblokowac wystarczy wcisnąć reset
zmiana chwytu typu wewnątrz i zewnatrz guzik lub w moim wypadku kluczyk z oznaczeniem zmiany na open is open lub open is lock |
|
|
|
 |
nSHOW
Czytelnik forum poziom 1

|
Wysłany: 2008-08-08, 19:41
|
|
|
| Nie wiem czy to zadziała ale sprawdzę. Dzwoniłem do serwisu w kilku innych sprawach i zapytałem między innymi właśnie o to i dowiedziałem się że takiej blokady nie ma ponieważ maszyna ma możliwość pozycjonowania wrzeciona i takie coś by mogło ją uszkodzić (jak dla mnie trochę to dziwne i nie wiem co ma jedno do drugiego no ale tak mi powiedzieli). Wcześniej pytałem też o zmianę mocowania (tuleja wałek). Teraz już wiem jak to zmienić. Sprawde to jeszcze dokładnie i opisze dla innych. To nie jest takie proste więc napewno komuś sie przyda:) |
|
|
|
 |
|
|