|
grubościówka krzywo hebluje |
| Autor |
Wiadomość |
krzaqx
Stały bywalec guitarman

|
Wysłany: 2008-04-03, 13:46 grubościówka krzywo hebluje
|
|
|
witam
niedawno kupiłem sobie taka grubościówkę:
http://allegro.pl/item340...ar_faktura.html
Generalnie nie narzekam.. Silnik mocny, zbudowana też jest porządnie.. Jednak nie hebluje tak jak powinna... Czasami deski wychodzą z niej grubsze na końcach. Problem jest później przy ich klejeniu.. bo w środku zostaje szpara. Wydaje mi się, że może jest niewyregulowana.. Może wałki posuwu za mocno dociskają?? Czy ktoś może mi coś doradzić? Nie chciałbym jej w ciemno rozkręcać bo wtedy straci gwarancję. |
_________________ ehh... co wy możecie wiedziec o zabijaniu... |
|
|
|
 |
clipper7
Specjalista poziom 2 clipper7

Pomógł: 36 razy Dołączył: 06 Sty 2007 Posty: 497 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 2008-04-03, 16:19
|
|
|
Nie mam takiej, ale to musi być związane z prowadzeniem materiału, na poczatku i końcu deska jest wypychana do góry, więc płaszczyzna strugana opada. Nie widzę innego wyjaśnienia, pod warunkiem, że konstrukcja jest odpowiednio mocna i po prostu się nie wygina. Ja mam strugarkę z ramą z odlewu AL i nic takiego nie zachodzi.
Mam pytanie, czy noże są z HSS czy widia ? |
_________________ Jeżeli pomogłem - nie zapomnij kliknąć POMÓGŁ |
|
|
|
 |
kazek168
Nowy użytkownik

|
Wysłany: 2008-04-03, 17:07
|
|
|
| Moim zdaniem wałki wspomagające są za wysoko względem stołu roboczego. |
|
|
|
 |
priv
Znawca tematu

Pomógł: 1 raz Dołączył: 14 Sty 2005 Posty: 61 Skąd: dolnoslaskie
|
Wysłany: 2008-04-03, 18:33
|
|
|
krotki stol prowadzacy dlatego walki dociskowe nie sa w stanie zrownowazyc ciezaru
zwisajacych koncow deski, opadajace konce po obu stronach powoduja wznios deski
nad walem, podtrzymywanie koncow deski zapobiegajace ich opadaniu powinno pomoc
Pzdr. |
_________________ Krzysztof |
|
|
|
 |
kazek168
Nowy użytkownik

|
Wysłany: 2008-04-03, 20:35 Re: grubościówka krzywo hebluje
|
|
|
| krzaqx napisał/a: | | Czasami deski wychodzą z niej grubsze na końcach. . |
To nie wina opadających końcówek, że deska jest grubsza na końcach,
Tu jest odwrotnie wprowadzając deske, opiera się ona na rolce wspomagającej, która jast wyżej od poziomu stołu i wchodzi pod wał pod pewnym kątem do stołu roboczego a wychodząc znowu ją podnosi na tej rolce z tyłu.
Najlepiej to sprawdzić kładąc prostą łata na końcach rolek wspomagających i jażeli są wyżej od stołu to tak będzie zawsze , że końcówki będą grubsze. |
|
|
|
 |
Jarosław B
Znawca tematu

Pomógł: 6 razy Dołączył: 08 Sie 2006 Posty: 94 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 2008-04-04, 08:16
|
|
|
Witam.Nierównomierność heblowania w tym przypadku leży po stronie tylko i wyłącznie prowadzenia materiału.Generalnie zakłada się że długość elementów prowadzących powinna być co najmniej dwie trzecie długości materiału tak przed jak i po stronie obrabiarki. To co widzę na zdjęciu jest to heblarka wyłącznie dla majsterkowiczów chociażby na system prowadzenia materiału kóry w tym przypadku jest bardzo istotny.Tak więc trudno wymagać od takiego narzędzia aby deska była równiutka na całej płaszczyżnieJedynie co to proponuję usunąć bezsensowne cieniutkie blachy a zastąpić je długą masywną konstrukcja (może być nawet bez rolek końcowych) a napewno poprawi to skuteczność heblowania i losową nierówność materiału. Pozdrawiam Jarek
[ Dodano: 2008-04-04, 09:20 ]
Wszelka regulacja w tym wypadku NIC NIE DA.Temat przerabiany wielokrotnie na innym forum. |
|
|
|
 |
Frantz
Znawca tematu

Pomógł: 12 razy Dołączył: 14 Lis 2007 Posty: 86 Skąd: Śląsk

|
Wysłany: 2008-04-06, 00:42
|
|
|
Witam wszystkich . Musze przyznać że kolega Kazek 168 ma słuszna racje .Główną przyczyna nie równomiernego strugania deski są żle wyregulowane wałki pomocnicze.Maja one zmniejszyć siły tarcia o dolny stół.Deska strugana przy wejściu na przeciwległy wałek nieco sie podnosi i powoduje niepożądany efekt.Proponuje opuszczenie wałków pomocniczych a następnie wykonanie prób .Miałem ten problem w swojej maszynce choc innego producenta.Pozdrawiam! |
|
|
|
 |
krzaqx
Stały bywalec guitarman

|
Wysłany: 2008-05-10, 21:47
|
|
|
ojj ludzie.. dlaczego wcześniej na to nie wpadłem.. muszę tam wsadzic po prostu jakiś inny blat.. choćby na ten który juz jest..
Kazek
Masz racje, wałki są za wysoko.. no i cieżko to w ogóle wyregulować tak porządnie... Dlatego własnie krzywo hebluje.. :):) |
_________________ ehh... co wy możecie wiedziec o zabijaniu... |
|
|
|
 |
|
|