|
CNC FORUM
Amatorskie maszyny CNC
|
|
|
Laser |
| Autor |
Wiadomość |
Piotr Rakowski
Specjalista poziom 3 rakuś

Pomógł: 31 razy Dołączył: 29 Lip 2005 Posty: 947 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2008-03-10, 05:47
|
|
|
Słusznie i naukowo. Eksperymentowanie ma sens.
Kol. Bolek zapytał o możliwość cięcia plastiku takimi diodami. Z tego, co wiem takie lasery można wpuścić w plastik, a więc go nie przetną. Gdyby było to takie proste i oczywiste to nasi przyjaciele chińscy dawno by to wykorzystali. I są oczywiście lasery YAG, "pompowane" diodami, tyle że mam wrażenie że dość specjalnymi. |
_________________ Piotr (rakuś) Rakowski, eduCAD CNC, PLT2CNC, STEP2CNC
Oprogramowanie: http://www.soft4cnc.pl maszyny: http://www.grawerki.biz |
|
|
|
 |
skoczek
Znawca tematu

Pomógł: 5 razy Dołączył: 15 Lis 2006 Posty: 72 Skąd: Krakow/Cieszyn
|
Wysłany: 2008-03-10, 11:23
|
|
|
Lasery YAG są okej, ale nie do wszystkich zastosowań, oddają one energię w impulsach, więc nie jest to praca ciągła... choć nie wiem teraz i muszę się bardziej rozeznać gdzie jest problem z podniesieniem częstotliwości impulsów na tyle wysoko by nie było to zauważalne. Sęk w tym, że czasem energia niesiona w czasie trwania takiego impulsu, jest zbyt mała do spowodowania odparowania większej warstwy materiału... dlatego takie lasery mają zastosowanie głównie w grawerkach (na tyle na ile zauważyłem i mi wiadomo, choć może kolega Rakuś, który ma chyba większe doświadczenie w tej materii, może zweryfikuje mój pogląd, bo tu mogę się mylić).
Co do diody laserowej to podejrzewam, że główny problem jest taki, że dioda taka jest stosunkowo droga, a jednocześnie stosunkowo łatwo ją uszkodzić zarówno przy wbudowywaniu w urządzenie jak i przy eksploatacji. Niestety przy niewłaściwej powierzchni odbijającej promień odbity z tego co mi wiadomo (aczkolwiek tu mogę być w błędzie) zbyt łatwo może uszkodzić taki laser w porównaniu do laserów pracujących na innej zasadzie.
Ta cena którą podał kolega Bolek za diodę o mocy kilkudziesięciu wat wydaje się bardzo atrakcyjna, choć na allegro można dostać 20-40 watowe w cenie od około 250-500zł. Do tego trzeba by złapać okazję z zasilaczem przeznaczonym do tego typu diody i dobrą optykę i można eksperymentować. Tak jak wcześniej podałem pierwsze próby można zacząć od diody z nagrywarki, bo może uzyskany za pomocą takiej diody efekt wystarczy koledze. Tu podaję przykład od czego może zacząć aby było w miarę bezpiecznie:
http://c4r0.skrzynka.org/
Pozdrawiam serdecznie.
P.S. O właśnie - może kolega Rakuś powiedzieć co oznacza "wpuścić" bo nie byłem pewien znaczenia w tym przypadku tego słowa. Podejrzewam, że to potoczne określenie na niechciane, zachowanie wiązki takiego lasera, na materiale, może na dane zjawisko, ale wolę dopytać . Czym by się to miało objawiać? Z góry dziękuję |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
| sponsorem forum jest www.akcesoria.cnc.info.pl |
Informacje na witrynie cnc.info.pl są podawane tylko w celach edukacyjnych oraz hobbystycznych. Jedynie użytkownik wysyłający wiadomość lub plik ponosi pełnoprawną odpowiedzialność za ich treść. Jeżeli wynikną z tego konsekwencje prawne, cnc.info.pl może przekazać wszelkie informacje właściwym organom państwowym na temat danego użytkownika oraz pomóc w jego zlokalizowaniu. Zgodnie z ustawą o ochronie danych osobowych cnc.info.pl nie przekazuje informacji odnośnie użytkowników firmom i osobom prywatnym. Hasła, adresy e-mail oraz numery IP są szyfrowane w bazie danych i jedynie administrator jest w stanie odczytać te informacje. Cnc.info.pl jest przeciwna łamaniu zabezpieczeń oraz łamaniu praw autorskich, jednak niektóre osoby nie przestrzegają naszego regulaminu. Jeżeli zobaczyłeś wiadomość lub plik, który twoim zdaniem jest nielegalny lub narusza twoje dobra osobiste, prosimy o natychmiastowy kontakt:
Administrator |
|
www.akcesoria.cnc.info.pl
• silniki krokowe • Łożyska liniowe • śruby trapezowe i kulowe
|