|
Wycinanie otworów w szkle |
| Autor |
Wiadomość |
grzes_pos
Stały bywalec

|
Wysłany: 2008-06-26, 08:01 Wycinanie otworów w szkle
|
|
|
witam
Mam taflę szklaną o grubości ok 3 mm i chciałem zrobić w niej otwór o średnicy 120mm. Czy ktoś może mi podpowiedzieć jakie są sposoby na wycięcie takiego otworu. Z góry dziękuję za wszelkie porady.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
upadły_mnich
Specjalista poziom 3

Pomógł: 46 razy Dołączył: 09 Gru 2005 Posty: 614 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 2008-06-26, 12:04
|
|
|
1. cięcie wodą (waterjet)
2. miałem kiedyś taki nożyk do szkła jak na filmach gangsterskich :
przyssawka - oś obrotowa-ramię w postaci pręta-nóż jak do szkla zamocowany suwliwie na ramieniu. Regulowało sie promień cięcia i wio.
Uczciwie przyznam: nigdy tego nie próbowalem |
_________________ sprawność wg kobiety: stosunek wielkości wyjętej do wielkości włożonej |
|
|
|
 |
ARGUS
Specjalista poziom 3

Pomógł: 55 razy Dołączył: 09 Kwi 2007 Posty: 845 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 2008-06-26, 15:39
|
|
|
| upadły_mnich napisał/a: | przyssawka - oś obrotowa-ramię w postaci pręta-nóż jak do szkla zamocowany suwliwie na ramieniu. Regulowało sie promień cięcia i wio.
Uczciwie przyznam: nigdy tego nie próbowalem |
W Castoramie chyba koło 20 zł
Można tak
obojetnie jaka przyssawka
nożyk do szkła i kawałek sznurka masz cyrkiel jak się patrzy
tylko na przyssawkę zrób pętelkę - nie wiąż na sztywno
jeśli tafla mała to zanieś do szklarza |
|
|
|
 |
nodnod
Stały bywalec

Pomógł: 3 razy Dołączył: 26 Mar 2008 Posty: 51 Skąd: Wielkopolska
|
Wysłany: 2008-06-26, 20:49
|
|
|
Prawdę mówiąc trzeba mieć w tym dużą wprawę. Po pierwsze przy wycinaniu kółek nie możesz się zatrzymać nożem, ponieważ w tych miejscach możesz mieć wyszczerbienia lub po prostu szkło ci pęknie. Do tego trzeba mieć naprawdę ostry nóż, a nie byle co kupione w markecie.
Kiedyś potrzebowałem wyciąć kilka otworów w szkle i szklarz zażyczył sobie za to aż 30zł (6 otworów), więc zrezygnowałem ze szkła i wziąłem plekse na frezarkę i wyszło prawie, że to samo. |
|
|
|
 |
grzes_pos
Stały bywalec

|
Wysłany: 2008-06-27, 20:37
|
|
|
| Jakoś nie mogę sobie wyobrazić jak można wypchnąć kółko (nacięte) z tafly szkła. Wydaje mi się że tafla przy próbie wypchnięcia pęknie bardziej wpół niż wokół nacięcia.... dziękuję wszystkim za odpowiedzi |
|
|
|
 |
upadły_mnich
Specjalista poziom 3

Pomógł: 46 razy Dołączył: 09 Gru 2005 Posty: 614 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 2008-06-27, 22:21
|
|
|
trzeba sprowokować pękanie wzdłuż naciętej rysy.
Jednym ze sposobów jest podgrzanie prawie do stopienia pałeczki szklanej nad palnikiem gazowym i dotknięcie kroplą rozgrzanego szkliwa do krążka wewnątrz.
Samo pęka. |
_________________ sprawność wg kobiety: stosunek wielkości wyjętej do wielkości włożonej |
|
|
|
 |
DZIKUS
Specjalista poziom 3

Pomógł: 66 razy Dołączył: 10 Kwi 2005 Posty: 1073 Skąd: ST. WOLA / W-WA
|
Wysłany: 2008-06-28, 08:52
|
|
|
| nodnod napisał/a: |
Kiedyś potrzebowałem wyciąć kilka otworów w szkle i szklarz zażyczył sobie za to aż 30zł (6 otworów), więc zrezygnowałem ze szkła i wziąłem plekse na frezarkę i wyszło prawie, że to samo. |
hoho, faktycznie niezly krwiopijca z tego szklarza, pewnie juz planowal co kupi za te 3 dychy...
odrzutowiec? wlasne pole golfowe? |
|
|
 |
Leoo
Specjalista poziom 3

Pomógł: 150 razy Dołączył: 15 Lis 2006 Posty: 1916 Skąd: Tarnobrzeg
|
Wysłany: 2008-06-28, 15:53
|
|
|
W TV pokazywali naczynia ze szkła termoformowanego. Operator przetaczał (przygniatał) krawędź gumowego młotka po zrobionej rysie. Tafla miała grubość 5mm a kształt był nieregularny ale problemów nie było. Blat stołu musi mieć odpowiednią sprężystość i to trzeba dobrać doświadczalnie.
Inną metodą jest wykonanie obręczy o odpowiedniej średnicy z drutu stalowego np. 5mm. Następnie element należy rozgrzać nad palnikiem (kuchenką) i położyć na szkle.
Jeszcze inna metoda, to ułożenie sznurka nasączonego paliwem i zapalenie go. Po miejscowym nagrzaniu szkła, trzeba je schłodzić wodą. |
|
|
|
 |
|
|