Strona Główna CNC FORUM
Amatorskie maszyny CNC

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Akcesoria CNC

Poprzedni temat «» Następny temat
czy jest taki program?
Autor Wiadomość
easy2002 
Specjalista poziom 3
easy

Wysłany: 2008-02-24, 20:16   

Osobiście uważam że 8000 euro za symulator to dużo
A może się mylę :wink:

Piotrjub 
Specjalista poziom 3

Wysłany: 2008-02-24, 20:37   

zależy co masz na myśli.
czy mylisz się że chcą 8 tys EUR ? jeśli w tym sie nie mylisz to w tym drugim przypadku już na pewno się nie mylisz :mrgreen:

csikar 
Czytelnik forum poziom 1

Wysłany: 2008-02-27, 17:11   

easy2002 napisał/a:
Witam
Skontaktowałem się z przedstawicielem firmy i tak
Symulator trzeba przyznać jest OK :wink: ale cena powala na kolana :???:

Witaj

Ja również skontaktowałem się z przedstawicielem firmy - co moge powiedzieć: cena jest znacznie niższa niz 8 000 EUR.
Moge podać pewne szczegóły, jezeli to nie przekracza regulaminu forumu.
Symulatory są przeznaczone do efektywnego wykorzystywania skomplikowanych obrabiarek. Sama obrabiarka jest wielką inwestycją, o wartości od 60.000 – 600.000 EUR lub więcej. W przypadku symulatora o wartośći 6.000 EUR jego cena wynosi 1-10 % całej inwestycji.
Jezeli firma ma dużo zamówien na obrabiarce - małych serii lub pojedynczych części – spowodu braku programu szkoda zostawić maszynę niewykożystaną - nie wspominając o awarijach spowodowanych niesprawnymi programami.
Można na to również spojrzeć z tej strony: Cena programu wynosi mniej niż roczny koszt jednego pracownika (np. programisty CNC).
Z mojej strony jestem za, ten program dużo mi pomaga w codziennej pracy.

Piotrjub 
Specjalista poziom 3

Wysłany: 2008-02-27, 19:42   

Niestety nie znam sie na tym i dlatego nie rozumiem tego wszystkiego.
U siebie w pracy rozwiązanie jakie zastosowaliśmy uważam za dużo lepsze.
Sterowanie Fanuc Series Oi-MC używany program CAD-CAM mastercam (co prawda są różne wersje ale ta za 5800USD jest OK) i każdy uczy sie obsługi tego programu generujemy G-kod na sterowanie Fanuc-a i po kłopocie. Rozwiązanie tańsze, prostsze i o takich możliwościach że tylko buźka sie uśmiecha.

easy2002 
Specjalista poziom 3
easy

Wysłany: 2008-02-27, 20:13   

Witam
Cytat:
Niestety nie znam sie na tym i dlatego nie rozumiem tego wszystkiego.

To ja postaram się wyjaśnić i troszkę naprostować sprawę
Około 6000 Euro to za symulator do maszyny za 400.000 Euro
csikar napisał/a:
Sama obrabiarka jest wielką inwestycją, o wartości od 60.000 – 600.000 EUR lub więcej.

Tak zgadza się, "Mam" marzy się maszyna na 1.200.000 Euro i tu symulator za 7000 Euro byłby dobrą inwestycją
Ten symulator różni się znacznie od symulacji w takim programie jak MasterCam oczywiście na +
Symulator tej firmy pokazuje całą kinematykę maszyny każdy jej szczegół i elementy samej maszyny co pozwala na dokładną symulację
csikar napisał/a:
Cena programu wynosi mniej niż roczny koszt jednego pracownika (np. programisty CNC).

Ale bez przesady to co jak kupię symulator to programista jest nie potrzebny można zatrudnić gościa z pod budki z piwem i programy będą się sypały :neutral:
troszkę powagi :wink:

ducag 
Nowy użytkownik

Wysłany: 2008-04-16, 21:12   

csikar napisał/a:
ishi2 napisał/a:
Staram się zaglądać tak często jak tylko mogę na forum
ishi2 napisał/a:
Staram się zaglądać tak często jak tylko mogę na forum

Chciałbym Państwu zwrócić uwagi na stronę

http://www.novuminfo.hu/index_pl.htm

Ja jestem uytkownikiem 2 takich symulatorów, i jestem z nich bardzo zadowolony. Mogę podać więcej szczegolów na poprzedne pytania w tym temacie.

Sciągnąłem Demo, i -przyznaje, bardzo mi się spodobała koncepcja tego symulatora. Także programuję Sinumerik 840C, jak dotąd wiele z tego Demo skorzystałem. Pan jest Węgrem. Czy istnieje możliwość obejrzenia tego symulatora u Was, na miejscu - jak przy jego pomocy pracujecie??? z doświadczenia wiem, ze producenci softwarów robią niezłe pokazy, a ważne ukryte szczegóły lub ograniczenia ujawniają się zwykle już po zakupie. Oczywiscie mam zamiar też skontaktować się z producentem tego softwaru...

csikar 
Czytelnik forum poziom 1

Wysłany: 2008-04-17, 13:12   

ducag napisał/a:

Sciągnąłem Demo, i -przyznaje, bardzo mi się spodobała koncepcja tego symulatora.

To jest nieywzkły pomysł, ale nie ma sprawy. Rozmawiałem z kierownictwiem, przecież Polak-Węgier dwa bratanki (...) Proszę jedynie sontaktować się z nami odpowiednio wcześniej. Jeżeli chodzi o producenta tego softwaru, na razie nie mają przedstawiciela w Polsce, ale wiem z pewnego źródła, że będą na Mach-Tool w czerwcu w Poznaniu, tam mozna zadać im więcej pytań.

ducag 
Nowy użytkownik

Wysłany: 2008-04-17, 21:01   

To dobra wiadomość. Mam zamiar sorzystac z tej możliwości. A jeśli chodzi o Poznań, to wybiram sie tam z calą ekipa.

leszek dubienko 
Nowy użytkownik
se-lawi

Wysłany: 2008-05-21, 14:25   witam!!!!

witam serdecznie doświadczonych kolegow;] moja przygoda z maszynami cnc sie wlasnie zaczęla.jestem na kursie w dąbrowie górniczej oraz mam juz zainstalowany symulator polecany na tym forum[cnc simulator] i wlasnie w zwiazku z tym mam pytanko:
jak to ugryżć? tzn jak zaczac pisanie na tym symulatorze?nie moge wstawić zadnych wartosci x y oraz z.?

domino-mch 
Sympatyk forum poziom 2

Wysłany: 2008-05-24, 22:17   

Polecam również symulator Predator CNC Editor. Z tego programu korzystam na uczelni.

Odpowiedz do tematu