Strona Główna CNC FORUM
Amatorskie maszyny CNC

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Akcesoria CNC

Poprzedni temat «» Następny temat
Frezy MK3
Autor Wiadomość
ARGUS 
Specjalista poziom 3

Wysłany: 2008-08-07, 09:26   

Redukcje fig 1 maja płetwę a redukcje fig 2 płetwy nie mają
do wierteł potrzebne są resukcje z płetwą a do frezów i uchwytów narzędziowych
bez płetwy
http://www.bison-bial.pl/katalog/katalog34.htm

Rtxdx 
Czytelnik forum poziom 2

Wysłany: 2008-08-07, 22:09   

Dzięki za pomoc. Co do opisów w katalogach to póki się nie robi w tym jakiś czas, to takie opisy to trzeba dosłownie przekopywać... a tak dzięki wam to przynajmniej wiem na co mogę liczyć.

Argus nie wiem czy dobrze zrozumiałem. Redukcje mk3 na mk1 mają płetwę, a mk3 na mk2 nie mają płetwy?
No a poza tym patrzę na ten katalog, ale jako laik kompletnie nie łapię :( .

http://www.bison-bial.pl/katalog/34/1770k.htm
Jeśli dobrze tutaj zrozumiałem, to są to tuleje redukcyjne, gdzie kolumna K i K1 oznaczają redukcję z K do K1 np Mk3 na Mk2. Tak?

A jak dokładnie wygląda ta płetwa, argus możesz mi podać przykład takiej redukcji z katalogu? Byłbym ci bardzo wdzięczny.

No i jeszcze przeglądam katalog i na tej stronie co podałeś są dwie rzeczy których nie mogę zrozumieć w ogóle.
1. Do czego stosuje się te trzpienie i czy będę je musiał stosować?
2. Do czego stosuje się redukcje długie a do czego krótkie?

kaleena 
Specjalista poziom 1

Wysłany: 2008-08-08, 05:29   

Rtxdx napisał/a:
1. Do czego stosuje się te trzpienie i czy będę je musiał stosować?
2. Do czego stosuje się redukcje długie a do czego krótkie?

Ad1. O jakich dokładnie trzpieniach mowa? Można jaśniej.
Ad2. Wszystko zależy od wysięgu na jakim ma pracować narzędzie (na jakiej głębokości).

ARGUS 
Specjalista poziom 3

Wysłany: 2008-08-08, 07:22   

Rtxdx napisał/a:
Redukcje mk3 na mk1 mają płetwę, a mk3 na mk2 nie mają płetwy?

Nie tak :-)
są redukcje z płetwą o różnych wymiarach
i takie same ale bez płetwy
Płetwa to takie coś jakbyś wziął rurkę o określonej średnicy i zaklepał jeden z końców na płasko
a bez płetwy to po prostu rurka
płetwę stosuje sie tylko przy redykcjach do wierteł
a bez płetwy tylko przy redukcjach do frezów
Chodzi o to żebyś mógł dokręcic frez śrubą ściągającą
umocować go jakby w maszynie
http://www.bison-bial.pl/katalog/34/0001.htm
Powiększ sobie rysunek
A bez płetwy
B z płetwą

Rtxdx 
Czytelnik forum poziom 2

Wysłany: 2008-08-08, 15:13   

Aha, dzięki wielkie. W przyszłym tyg. prawdopodobnie będę miał frezarkę to się jeszcze więcej rozjaśni, chociaż i teraz jest już nie źle.

Argus, redukcje o których piszesz to już rozumiem i jeśli wszystko całkiem zrozumiałem to dotyczą one tylko redukcji morse->morse i tylko tam będzie to ważne czy z płetwą czy bez. A jak będę miał redukcję na cylindryczne wiertła/frezy (gdybym chciał stosować małe wiertła/frezy rzędu 1-2mm) to już jest jeden rodzaj? Pociesz mnie i napisz czy na pewno rozumiem :) , bo wydaje mi się że tak :)

kaleena, chodziło mi np. o takie trzpienie http://skrawanie.eu/?page...3wwiertarskich&
Do czego to się stosuje i co to są te stożki wiertarskie (podane w opisie na górze).

No i ostatnie pytanko jakie jeszcze mi przyszło do głowy. Znalazłem http://skrawanie.eu/?page...kinarz%EAdzimk& czy takie wybijaki się przydają lub nawet są niezbędne?

kaleena 
Specjalista poziom 1

Wysłany: 2008-08-08, 16:27   

Rtxdx napisał/a:
Do czego to się stosuje i co to są te stożki wiertarskie (podane w opisie na górze).

Jak zapewne się doczytałeś, są to trzpienie do uchwytów wiertarskich, w które możesz zamocować np. małe wiertła z chwytem cylindrycznym. Wybijak służy do wybicia wiertła na stożku z płetwą ze stożka tulei lub uchwytu i jest raczej niezbędny, ale można zrobić go samemu - widzisz, że to tylko klin.

Rtxdx 
Czytelnik forum poziom 2

Wysłany: 2008-08-08, 19:56   

Panowie, ja mam do was pytanie. Skąd wy bierzecie wiedze na te tematy, tych uchwytów itd itd. To tak tylko z doświadczenia, czy z jakiejś książki/katalogu/strony internetowej?

Poszukałem sobie i znalazłem frezy na Bxx. Natomiast nie udało mi się znaleźć jeszcze niczego o Jxx. Czym one się różnią od B?

[ Dodano: 2008-08-08, 20:58 ]
A i jeszcze jedno, czy w bison-bial są też frezy i wiertła bo tak przejrzałem i jakoś tego nie widzę.

kaleena 
Specjalista poziom 1

Wysłany: 2008-08-09, 09:01   

Rtxdx napisał/a:
Poszukałem sobie i znalazłem frezy na Bxx. Natomiast nie udało mi się znaleźć jeszcze niczego o Jxx. Czym one się różnią od B?
A i jeszcze jedno, czy w bison-bial są też frezy i wiertła bo tak przejrzałem i jakoś tego nie widzę.

Stożek B i stożek Jacobsa to stożki do uchwytów wiertarskich. Różnią się stożkiem i nazwą.
W Bison-Bial jest tylko są tylko przyrządy i uchwyty ->patrz pełna nazwa. Większość asortymentu możesz obczaić w hurtowni Tormet - masz tam producentów i krótką charakterystykę ich produkcji.

ARGUS 
Specjalista poziom 3

Wysłany: 2008-08-09, 09:28   

Rtxdx napisał/a:
dotyczą one tylko redukcji morse->morse

płetwę stosuje sie tylko przy redykcjach do wierteł
a bez płetwy tylko przy redukcjach do frezów
I dotyczy to Tylko chwytów ze stożkiem "Morsa"
Natomiast do narzędzi z chwytem cylindrycznym
Musisz mieć cos takiego
http://allegro.pl/item410...er_32_nowe.html
Jest to jeden trzpień i wymienne tulejki
Przy czym Typ ER-32 lub ER-25 oznacza wielkość tuleji do mocowania
To sobie sam zobacz w katalogu bizona ;-)
Katoalog / internet / książki / koledzy / praktyka
niekoniecznie w tej kolejności ale to właśnie kopalnia wiedzy

Pozdrawiam i owocnych frezowań

Rtxdx 
Czytelnik forum poziom 2

Wysłany: 2008-08-09, 12:39   

Aha, teraz już jest dużo więcej jasne :) . Macie zdrowie chłopy, że wam się chce to tłumaczyć, ale dzięki wam przynamniej wiem co z czym, bo już widzę moje zakupy bez waszej pomocy :P

A teraz już z innej strony.
Przegladam katalogi i tutaj http://www.bison-bial.pl/..._eng_ger_pl.pdf
jest coś, co ponoć też jest do frezowania, ale jakoś nie wiem do czego to się stosuje. Stona 4 pdf. Stoły podziałowe. Do czego one się przydają?

Natomiast na stronie 16 są stoły pochylne prostokątne i prostokątne sinusowe. One do czego mogą się przydać.

I ostatnie pytanie, które mi się nasunęło. Gdybym chciał zrobić prostokąt w tworzywie, aluminium itp. to jak wykonać kąty, tak żeby nie były zaokrąglone.

Proszę was o odpowiedź jeszcze na te 3 pytanka :) .

Odpowiedz do tematu