Strona Główna CNC FORUM
Amatorskie maszyny CNC

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Akcesoria CNC

Poprzedni temat «» Następny temat
Sterowanie silnikiem krokowym
Autor Wiadomość
pipeek 
Czytelnik forum poziom 1

Wysłany: 2006-03-01, 20:30   Sterowanie silnikiem krokowym

Witam wszystkich!

Od wielu lat programuje w języku C, C++... Wpadłem ostatnio na pomysł wykorzystania moich umiejętności algorytmicznych do zbudowania jeżdżącego pudełka, które z braku innego określenia możemy nazwać "robotem"... Poczytałem trochę artykuły, które serwuje nam internet i doszedłem do wniosku, że najlepszym napędem dla owego "robota" będzie właśnie zestaw dwuch silników krokowych... I pojawia się pewien problem... Jestem całkowicie "zielony" jeżeli chodzi o elektronike (tzn znam trochę teorii ale rzeczy praktycznych nigdy nie robiłem).

Po tym krótkim opisie stanu rzeczy zadam pytanie:
Czy jest możliwe sterowanie silnikiem krokowym za pośrednictwem samego mikrokontrolera, czy potrzebny do tego jest jakiś specjalny sterownik?

markcomp77 
Specjalista poziom 3

Wysłany: 2006-03-01, 22:23   

można sterować z uC jedynie do prądu jaki on potrafi zaoferować... czy jakieś 10-20mA...

co jeśli silnik krokowy potrzebuje więcej?

można zastosować tranzystory... ale jeśli silnik wymaga sterowania bipolarnego - to trzeba zbudować dwa mosty - czyli 8 tranzystorów w samej końcówce :(

w zależności od wielkości silników stosowanych - trzeba dobrać sposób sterownia

jeśli to prąd rzędu 1...2A - to najprościej jednak zastosować zintegrowany kontroler... np. A3977 albo IMt901(Ta8435)

a3977 ma w środku:

jest w nim prawie wszystko poza paroma elementami biernymi... to jest potrzebne do zaawansowanego, prostego i precyzyjnego sterownia silnikami...

na koniec.. jeszcze raz pytanie:
na jaki prąd będą silniki?

pipeek 
Czytelnik forum poziom 1

Wysłany: 2006-03-02, 12:09   

Myślałem o silniku 39BYG (0,5 A)

markcomp77 
Specjalista poziom 3

Wysłany: 2006-03-02, 12:34   

taki?

http://www.motor-hk.com/motor-39byg.htm

jesli tak... to która odmiana?
unipolarny, czy bipolarny?
ile drutów?

pipeek 
Czytelnik forum poziom 1

Wysłany: 2006-03-02, 18:41   

tak to ten, model 405 4 wyprowadzenia, bipolarny... (jednak 0,4A a nie 0,5A... pomylilem sie, przepraszam)

markcomp77 
Specjalista poziom 3

Wysłany: 2006-03-02, 20:28   

ze względu na bipolarność silnika - najłatwiej jest zastosować zintegrowany sterownik
nada się A3977, IMT901 - te są dobrze opisane na naszym forum !
inne na mniejszy prąd są trudniej dostępne - i trudniej otrzymać pomoc od bywalców forów CNC

a wspomniane sterowniki zapewniają mikrokrok!

nie taniej i prościej wyjdzie realizacja na l297/9 - który nie jest mikrokrokowy

anoda 
Specjalista poziom 2

Wysłany: 2006-03-03, 09:34   

Chyba lepszym rozwiązaniem będzie wariant bez mikrokroku. Przecież na razie chodzi o fazę wstępną naukę i zabawę. Wysoka rozdzielczość nie jest tu wymagana. Raczej?

Cokolwiek Byś nie zrobił i tak Będziesz żałować - BROMBEL Liczy się suma kosztów globalnych.

pipeek 
Czytelnik forum poziom 1

Wysłany: 2006-03-03, 14:12   

@anoda: dokładnie. Chodzi mi na razie o podstawy... Poki co nawet nie wiem jak to wszystko podlaczyc, zeby dzialalo a co dopiero sterowac tym... ale od czego jest internet ;)

adam Fx 
Specjalista poziom 3
MTS CNC

Wysłany: 2006-03-05, 22:15   

ja ma take pytanie bo na temat elektroniki jestem słaby a mikrokontrolery to juz wogule czarna magja

czy nieda sie zrobic tak :
-złożyć ster.L298N/L297
-zaprogramowac procka tak żeby udawał port LPT
-zrobic panel dzięki któremu można będzie programować ten procek i jednocze śnie wydawać polecenia robotowi (móiąc programowac mam napyśli jedź do przodu2m skręć wlewo o 90stopni i jedź do tyłu 7cm ... np)

nieiwm jak to wygląda w praktyce

ja bym sie w to niebawił tylko do kompa podpioł :|

markcomp77 
Specjalista poziom 3

Wysłany: 2006-03-05, 22:28   

anoda napisał/a:
Chyba lepszym rozwiązaniem będzie wariant bez mikrokroku. Przecież na razie chodzi o fazę wstępną naukę i zabawę. Wysoka rozdzielczość nie jest tu wymagana. Raczej?

wysoka rozdzielczość nie jest jednak problemem... a jeśli tak, można ustawić półkrok

pipeek napisał/a:
Chodzi mi na razie o podstawy... Poki co nawet nie wiem jak to wszystko podlaczyc, zeby dzialalo a co dopiero sterowac tym... ale od czego jest internet

własnie zintegrowany sterownik - uprości realizację.... nie trzeba będzie się zastanawiać jak sterowąć silnikiem...
no może jedynie tyle.. co "zrób silniku krok -> STEP", i "w którą stronę -> DIR"....

możliwe że istnieją jeszcze inne sterowniki zintegrowane.... na mniejszy prąd.... bez miokrokroku - ale z tego powodu konstrukcja sterownika wcale nie jest prostrza :(

realizacja sterownika silnika na uC i tranzystorach jest prosta - pod warunkiem, że jest to silnik unipolarny.... ale przy bipolarnym tych tranzystorów robi się dużo.... i łątwo tutaj o kosztowne błędy.... no i pozostaje dokładne zrozumienie zasady działania silnka krokowego... jednak efekt końcowy może cieszyć autora - ale parametry sterownika będą mizerne (->brak czoper... ->brak mikrokroku)

może ktoś przytoczy przykłady sterowników zintegrowanych na mniejszy prąd...

Odpowiedz do tematu