|
CNC FORUM
Amatorskie maszyny CNC
|
|
|
silnik 103H7521-7153 |
| Autor |
Wiadomość |
Yacek
Czytelnik forum poziom 3

|
Wysłany: 2005-12-15, 20:48 silnik 103H7521-7153
|
|
|
| Jestem posiadaczem silnika 103H7521-7153. Sanyo Denki. 5 fazowy ,500 kroków na 1 obrót, 2A, 0,6ohm. Dysponuje ktoś z kolegów jakimś schematem sterownika umożliwiającym sterowanie tym ustrojstwem domyślalm się ze coś w stylu 297 298 nie wchodzi w grę. Moze poprostu odpuścic sobie prace nad uruchomieniem tych silników i zakupić/zamienić na silnik o podobnych parametrach ale uni/bipolarny. sterowany np. 297 |
|
|
|
 |
webserver
Specjalista poziom 3

Pomógł: 26 razy Dołączył: 01 Sty 2005 Posty: 819 Skąd: Bełchatów
|
Wysłany: 2005-12-15, 21:49
|
|
|
| Poszukaj na forum ten temat byl kilkakrotnie poruszany |
_________________ www.PlotComplex.com
- Plotery Termiczne
- Plotery Frezujące
- Frezarki CNC
- Inne CNC
- Układy Mikroprocesorowe |
|
|
|
 |
Yacek
Czytelnik forum poziom 3

|
Wysłany: 2005-12-19, 08:28
|
|
|
Zapoznałem sie z tematami na forum, niestety nie znalazłem odpowiedzi, tak sobie siadlem i coś takiego wymyślilem mam teraz pytanie do szanownych kolegów elektroników czy podając sygnały kolejno na wyprowadzenia A B C D E, silnik 5-fazowy bedzie sie obracał ? mam zamiar steowac tym za pomoca Atmela.
Silnik_5 Fazowy.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 485 raz(y) 12,49 KB |
|
|
|
|
 |
Adalber
Specjalista poziom 2

Pomógł: 20 razy Dołączył: 10 Lip 2005 Posty: 417 Skąd: Polska
|
Wysłany: 2005-12-19, 10:11
|
|
|
Będzie.Ale nie możesz włączyć dwóch sąsiednich faz.Jak sterujesz z Atmela lepiej zastosuj taki schemat
www.orientalmotor.com/Mot...ive-methods.htm
będzie wprawdzie potrzebne 10 końcówek ,ale dowolnie możesz włączać fazy .Zwróć uwagę ,że wg schematu przedstawionego na tej stronie cztery fazy włączone są bez przerwy ,wyłączona jest tylko jedna .
Inna sprawa to zasilanie napięciem 5V - dużej prędkości nie uzyskasz trzeba by zastosować choper.
Poniewaz sam mam kilka 5 fazowych silników chętnie Ci pomogę opracować taki sterownik. |
|
|
|
 |
Yacek
Czytelnik forum poziom 3

|
Wysłany: 2006-02-09, 10:42 Silnik_5_fazowy
|
|
|
| fajna ta stronka w oparciu o zamieszczony schemat napisalem program i mój silnik juz chodzi, dodam jeszcze prawo lewo i będzie gotowy dopracy w mojej aplikacji. Pozadrawiam |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
| sponsorem forum jest www.akcesoria.cnc.info.pl |
Informacje na witrynie cnc.info.pl są podawane tylko w celach edukacyjnych oraz hobbystycznych. Jedynie użytkownik wysyłający wiadomość lub plik ponosi pełnoprawną odpowiedzialność za ich treść. Jeżeli wynikną z tego konsekwencje prawne, cnc.info.pl może przekazać wszelkie informacje właściwym organom państwowym na temat danego użytkownika oraz pomóc w jego zlokalizowaniu. Zgodnie z ustawą o ochronie danych osobowych cnc.info.pl nie przekazuje informacji odnośnie użytkowników firmom i osobom prywatnym. Hasła, adresy e-mail oraz numery IP są szyfrowane w bazie danych i jedynie administrator jest w stanie odczytać te informacje. Cnc.info.pl jest przeciwna łamaniu zabezpieczeń oraz łamaniu praw autorskich, jednak niektóre osoby nie przestrzegają naszego regulaminu. Jeżeli zobaczyłeś wiadomość lub plik, który twoim zdaniem jest nielegalny lub narusza twoje dobra osobiste, prosimy o natychmiastowy kontakt:
Administrator |
|
www.akcesoria.cnc.info.pl
• silniki krokowe • Łożyska liniowe • śruby trapezowe i kulowe
|