Strona Główna CNC FORUM
Amatorskie maszyny CNC

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Akcesoria CNC

Poprzedni temat «» Następny temat
servo motor AC jaki sterownik
Autor Wiadomość
metalex 
Stały bywalec

Wysłany: 2007-07-26, 20:19   servo motor AC jaki sterownik

ja do swojej maszyny kupiłem serva AC i niewiem jaki dobrać do nich sterownik może koledzy podzielą się wskazówkami

2d76_1.jpg
Plik ściągnięto 28 raz(y) 21,91 KB

2dd8_1.jpg
Plik ściągnięto 30 raz(y) 15,59 KB

Prywatna galeria

wood carver 
Specjalista poziom 3
Łukasz

Wysłany: 2007-07-26, 21:02   

drogi...to pewne
Prywatna galeria

rockykon 
Specjalista poziom 2

Wysłany: 2007-07-26, 22:24   

zdaje sie ze piorjub robi do takich sterownik ... czy sie myle ?
Prywatna galeria

olo_3 
Specjalista poziom 3

Wysłany: 2007-07-26, 22:29   

mylisz sie,
klega Piotr ma b.fajne ale do bldc - polecam chodza wysmienicie,
choc wiem ze sa plany ...
;)

rockykon 
Specjalista poziom 2

Wysłany: 2007-07-26, 23:19   

hmm a serwo AC to jakie jest ?
Prywatna galeria

faniron 
Specjalista poziom 1

Wysłany: 2007-07-27, 00:55   

Serwo AC ma wirnik klatkowy i zasilane jest 3-fazowym napięciem o przebiegu sinsuidalnym. Servo BLDC ma wirnik z "naklejonymi" magnesami stałymi i zasilane jest napięciem o przebiegu niekoniecznie sinusoidalnym, np. trapezowym. Serva BLDC mają też czyjniki Halla. Nowsze sterowniki potrafią sterować servami BLDC "programowo" , czyli nie potrzebne są czujniki Halla. To tak z grubsza.
Prywatna galeria

clipper7 
Specjalista poziom 2
clipper7

Wysłany: 2007-07-27, 08:00   

Dlaczego tak solidnie wyglądające serwo ma tylko 2,5 Nm ?

faniron 
Specjalista poziom 1

Wysłany: 2007-07-27, 11:38   

Tylko 2.5 Nm ??????
2,5 Nm przy prędkości 3000obr/min daje 785 W. 2.5Nm jest to moment nominalny z którym servo może pracować ciągle. Moment maksymalny (np. przy rozruchu) zwykle bywa trzy -cztery razy większy.

Krokówka 2.5 Nm w najbardziej sprzyjających warunkach pracy ma 20 W.

Żeby krokówka dorównała servu o takich parametrach (2,5 Nm, 3000rpm) to musiałaby mieć moment 100 Nm albo i więcej. Należy pamiętać, że moment trzymający krokówki jest podawany dla silnika w bezruchu i przy sterowaniu pełnokrokowym. W momencie kiedy krokówka zaczyna się kręcić moment maleje mniej więcej proporcjonalnie do kwadratu prędkości. W praktyce stosuje się sterowanie mikrokrokowe by wyeliminować rezonanse i poprawić kulturę pracy krokówki. To z kolei powoduje dalszy kilkukrotny spadek momentu w stosunku do sterowania pełnokrokowego. I nagle okazuje się, że nasza krokówka potrafi zakręcić 100-200 obr/min bo przy większej prędkości gubi kroki. A serva kroków nie gubią.

Wnioski: Nawet najgorsze servo jest LEPSZE od najlepszej krokówki

To tak w wielkim skrócie. :grin: :grin: :grin:
Prywatna galeria

rockykon 
Specjalista poziom 2

Wysłany: 2007-07-27, 13:57   

Cytat:
Serwo AC ma wirnik klatkowy i zasilane jest 3-fazowym napięciem o przebiegu sinsuidalnym.

a w takim razie czym sie rozni serwo AC od silnika asynchronicznego albo synchronicznego ??
Prywatna galeria

wood carver 
Specjalista poziom 3
Łukasz

Wysłany: 2007-07-27, 17:07   

[quote="faniron"]
I nagle okazuje się, że nasza krokówka potrafi zakręcić 100-200 obr/min bo przy większej prędkości gubi kroki. A serva kroków nie gubią.

bron boze nie bronie silników krokowych, chociażby ze wzgledu na ich kulture pracy...
nie wiem z jakimi silnikami krokowymi miałęś do czynienia do tej pory i z jakimi sterownikami...:)
nagram filmik , jak bujam silnik do 7000 mm/ minute przy mikrokroku i poszedł by wiecej, bo widze, jak krzywa spadku momentu względem predkosci zmmienia się przy zwiększaniu mikrokroku ( pomijam fakt, że sterownik ma funkcje morfingu kroków)ale ze względu na macha nie da się więcej ( 45khz).. przy 4500 mm już pracowałem...fakt, zaglłębienie frezu niewielkie..ale jednak..przy 3000 mm/minute mozesz zaprzec całym ciałem ...doddam: przy śrubie trapezowej 20x4 o długosci 1200mm.....na śrubach kulowych byłoby cudownie!!!

nie bropnie krokówki..... serwo oczywiscie jest lepsze chociażby ze wzgledu na close loop, możliwosc pracy w wrunkach przeciażenia, bardziej płynną kulture pracy itd....
alenie piszmy bzdur!!!

krokówka to jedyne 20 W??? to dopiero wyskoczyłeś z tekstem... cholera..to ja chyba błłąd popełniłem kupując 18A ponad 60 V zasilacz.... mogłem sobie zamontowac silniczki od wycieraczek i małe trafko 12 V ...byłoby to samo...

energia na szczęscie nie ginie!i jeszcz nie było takiego czarodzieja...
jak ci się wydaje... te ( 70 %) 18 A i 60 V- 1Kv wydziela się w postaci ciepła??? chyba że mi miernik źle pokazuje pobó pradu podczas pomiaru.... twoim zdaniem przy nominalnych 3V i 60V silnik pracuje tak samo? he?

serwo jest lepsze od krokóki i to jest niezaprzeczalne!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ja sam się przerzucam na serwa przy obecnie budowanej maszynie

ale...
nie piszmy bzdur
Ostatnio zmieniony przez wood carver 2007-07-28, 00:27, w całości zmieniany 1 raz  
Prywatna galeria

Odpowiedz do tematu