|
CNC FORUM
Amatorskie maszyny CNC
|
|
|
Parametry silnika, dobór trafa. |
| Autor |
Wiadomość |
PETERS
Specjalista poziom 1

Pomógł: 12 razy Dołączył: 21 Lut 2005 Posty: 244 Skąd: Sanok
|
Wysłany: 2005-12-04, 18:54 Parametry silnika, dobór trafa.
|
|
|
Czas na elektronikę. A więc tak, zasilacze już robiłem, mam o tym pojęcie, ale były to zasilacze audio. W CNC powstaje mały problem, mam 3 silniki 0,55Nm ,prąd 1,4A na fazę , napięcie 3,5V ,rezystancja 2,5 Ohm/faze -do tego sterownik CHAOSA. Jak się dobiera napięcie, bo gdzieś w archiwum znalazłem, że napięcie silnika x10 i tego właśnie niewiem - dlaczego razy 10, w takim wypadku trzeba ograniczyć prąd, ale do jakiej wartości, do tych 1,4A?? W domu mam 2 trafa toroidalne: 1sze trafo do halogenów 12V 100W i 2gie symetryczne 2x24V 250W. Pewnie to 2gie się nada, za mostkiem i kondensatorami otrzymam 33,8V , tylko niewiem czy można w trafie symetrycznym używać tylko jednego uzwojenia (2gie pozostawało by nie obciążone)??
Napiszcie mi proszę, nie o samej konstrukcji, bo schematy już znalazłem, tylko nad doborem parametrów w stosunku do posiadanych silników, bo nigdzie nie znalazłem konkretnej odpowiedzi. Dla mnie to jeżeli silnik jest na 3,5V to dał bym mu te 3,5V i ograniczył prąd w sterowniku do 1,4A, ale w praktyce widzę, że to się jakoś inaczej dobiera |
|
|
|
 |
markcomp77
Specjalista poziom 3

Pomógł: 43 razy Dołączył: 18 Wrz 2004 Posty: 1967 Skąd: k/w-wy
|
Wysłany: 2005-12-04, 19:43
|
|
|
to rodzaj sterownika decyduje jaki ma być zasilacz
jeśli jest to sterownik oparty na l297/8 - to realizuje on jak inne sterowniki PWM (czopery) sterowanie przepływem prądu przez cewki silnika metodą impulsową.
efekt jest podobny jak przy zasilaczach o regulacji impulsowej (też PWM)... wysoka efektywność ...
sterownie silnika wysokim napięciem jest bardzo korzytne - bo powodujemy szybkie "nałądowanie" cewki pradem - a to oznacza moźliwą większą prędkośc silnika
napięcie zasilacza powinno mieć wartość o pare woltów miejszą niż warośc maksymalna sterownika... w tym przypadku 24 zmienne spełnia ten warunek po wyprostowaniu
ważne aby kondensator filtrujący miał bardzo dużą wartość - np. 40.000uF
to coś co podobnie działa jak akumulator w instalcji elektryczjej samochodu
podobne rozważania są prowadzane na:
FAQ: ZASILACZ SILNIKA KROKOWEGO
http://*/viewtopic.php?t=16 |
_________________ z poważaniem
MARKcomp77 |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
| sponsorem forum jest www.akcesoria.cnc.info.pl |
Informacje na witrynie cnc.info.pl są podawane tylko w celach edukacyjnych oraz hobbystycznych. Jedynie użytkownik wysyłający wiadomość lub plik ponosi pełnoprawną odpowiedzialność za ich treść. Jeżeli wynikną z tego konsekwencje prawne, cnc.info.pl może przekazać wszelkie informacje właściwym organom państwowym na temat danego użytkownika oraz pomóc w jego zlokalizowaniu. Zgodnie z ustawą o ochronie danych osobowych cnc.info.pl nie przekazuje informacji odnośnie użytkowników firmom i osobom prywatnym. Hasła, adresy e-mail oraz numery IP są szyfrowane w bazie danych i jedynie administrator jest w stanie odczytać te informacje. Cnc.info.pl jest przeciwna łamaniu zabezpieczeń oraz łamaniu praw autorskich, jednak niektóre osoby nie przestrzegają naszego regulaminu. Jeżeli zobaczyłeś wiadomość lub plik, który twoim zdaniem jest nielegalny lub narusza twoje dobra osobiste, prosimy o natychmiastowy kontakt:
Administrator |
|
www.akcesoria.cnc.info.pl
• silniki krokowe • Łożyska liniowe • śruby trapezowe i kulowe
|