|
CNC FORUM
Amatorskie maszyny CNC
|
|
|
Jak sprawdzi? silnik krokowy? |
| Autor |
Wiadomość |
ottop
Specjalista poziom 2

Pomógł: 24 razy Dołączył: 07 Cze 2004 Posty: 355 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 2005-09-19, 15:28
|
|
|
| Teoretycznie bez podłączonego silnika na wyjściu powinno pojawić się napięcie bliskie napięciu zasilającemu. W obwodach silnika nie płynie prąd więc spadek na rezystorach RNF=0V, brak powodu do odcięcia napięcia zasilającego przez choper. |
|
|
|
 |
markcomp77
Specjalista poziom 3

Pomógł: 43 razy Dołączył: 18 Wrz 2004 Posty: 1967 Skąd: k/w-wy
|
Wysłany: 2005-09-19, 16:31
|
|
|
| ottop napisał/a: | | Teoretycznie bez podłączonego silnika na wyjściu powinno pojawić się napięcie bliskie napięciu zasilającemu. W obwodach silnika nie płynie prąd więc spadek na rezystorach RNF=0V, brak powodu do odcięcia napięcia zasilającego przez choper. |
zgadzam się... teoretycznie
lepiej jednak badania wykonać przy obciążeniu bezindukcyjnym - np. tak jak zaproponował kolega anoda
i wykonać badanie napięcia (uśrednionego)... + badanie wartości szczytowej - przez diodę i podłączony do masy kondensator
albo oczywiście oscyloskopem |
_________________ z poważaniem
MARKcomp77 |
|
|
|
 |
Piotr Rakowski
Specjalista poziom 3 rakuś

Pomógł: 31 razy Dołączył: 29 Lip 2005 Posty: 947 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2005-09-19, 18:27 Wielkie dzięki
|
|
|
Wielkie dzięki za odpowiedzi. Jak sobie poradzę to opiszę sytację. Na razie poleciał mi układ osi X (tak myślę), bo w ramach doświadczeń z silnikiem unipolarnym zwarłem obie cewki no i poleciała końcówka "mocy" w postaci diod schottkiego. Jak mniemam także poleciał sam układ, bo jakoś dziwnie 2 nogi wyglądają na przegrzane (i płyta wokół nich).
Opowiem coś więcej także o samym układzie, który kupiłem w firmie MIXPOL. Bardzo profesjonalnie wykonany, w SMD z optoizolacją na wejściach i zamontowanym zasilaczem 24V (tak, że potrzeba jedynie trafo 24V~).
[ Dodano: 2005-09-28, 10:41 ]
Proszę Was teraz o pomoc we ustawieniu portów. Do wyjść sterownika bipolarnego (opisywanego powyżej) mam podłączone silniki unipolarne MINEBEA (takie, jak opisywałem powyżej). Problem jest następujący:
- nie udało mi się uruchomić pracy silników w żadnym z programów: Mach2 ani KCAM.
- uruchomiłem natomiast silniki w programie testowym udostępnionym przez Sławka (nick "korinsj") na Forum. Problem polega na tym, że bez względu na ustawienia PINów (w sensie kierunek-krok) silniki pracują zawsze w tę samą stronę.
Ponieważ cały czas nie jestem do końca pewien podłączeń silników, proszę o następujące wyjaśnienia:
1. Jaki wpływ na kierunki obrotów ma podłączenie A-A| i B-B|? Czy jest wszystko jedno, czy podłączy się np. A-A| oraz B|-B, albo A|-A i B|-B?
2. Mam następującą specyfikację portów wyjściowych i PINów dostarczoną przez producenta tego sterownika:
P1 - kierunek Z - PIN-2
P2 - krok Z - PIN-3
P3 - kierunek Y - PIN-4
P4 - krok Y - PIN-5
P5 - kierunek X - PIN-6
P6 - krok X - PIN-7
P7 - nie podł. - PIN-8
P8 - przekaźnik - PIN-9
Pytanie: jak ustawić to w Mach2 i KCAM? |
_________________ Piotr (rakuś) Rakowski, eduCAD CNC, PLT2CNC, STEP2CNC
Oprogramowanie: http://www.soft4cnc.pl maszyny: http://www.grawerki.biz |
|
|
|
 |
ottop
Specjalista poziom 2

Pomógł: 24 razy Dołączył: 07 Cze 2004 Posty: 355 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 2005-09-29, 23:01
|
|
|
Poprawność połączenia silnika można sprawdzić podając na sterownik impulsy o bardzo małej częstotliwości i obserwując pracę osi. Każdemu impulsowi musi odpowiadać skok osi w tym samym kierunku.
Jeśli chodzi o konfiguracje Mach 2, podstawowe pytanie, czy na wyświetlaczach zmieniają się współrzędne po naciśnięciu np. któregoś z kursorów. Jeśli nie to albo nie działa poprawnie sterownik albo po prostu wyłączone są osie. Spadź czy są włączone osie X,Y,Z (Port&Pins, pierwsza zakładka pole Axis Selection) oraz czy masz właczony port#1 i czy jest podany poprawnie jego adres.. Jeśli tak wybiesz zakładkę Output Pins i sprawdź czy masz wpisane poprawne wartości:
X Axis Step - 1 7
X Axis Direction -1 6
Y Axis Step - 1 5
Y Axis Direction -1 4
Z Axis Step - 1 3
Z Axis Direction - 1 2
Można jeszcze spróbować zmienić stan okienka dla Active Low.
Jeśli nie pomorze to w oknie Motors Setup Velosity wpisz np. 200 Steps per Unit, Velocity na np. 5 i Accel np. 10. I bardzo ważne Minimum Pulse Width na 10.
PS. Sprawdź czy nie masz zainstalowanych żadnych programów mogących mieszać w porcie LPT (np. monitor drukarki) lub czegoś w stylu ioport.dll |
_________________ Pozdrawiam Andrzej
http://www.ottop.republika.pl/ |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
| sponsorem forum jest www.akcesoria.cnc.info.pl |
Informacje na witrynie cnc.info.pl są podawane tylko w celach edukacyjnych oraz hobbystycznych. Jedynie użytkownik wysyłający wiadomość lub plik ponosi pełnoprawną odpowiedzialność za ich treść. Jeżeli wynikną z tego konsekwencje prawne, cnc.info.pl może przekazać wszelkie informacje właściwym organom państwowym na temat danego użytkownika oraz pomóc w jego zlokalizowaniu. Zgodnie z ustawą o ochronie danych osobowych cnc.info.pl nie przekazuje informacji odnośnie użytkowników firmom i osobom prywatnym. Hasła, adresy e-mail oraz numery IP są szyfrowane w bazie danych i jedynie administrator jest w stanie odczytać te informacje. Cnc.info.pl jest przeciwna łamaniu zabezpieczeń oraz łamaniu praw autorskich, jednak niektóre osoby nie przestrzegają naszego regulaminu. Jeżeli zobaczyłeś wiadomość lub plik, który twoim zdaniem jest nielegalny lub narusza twoje dobra osobiste, prosimy o natychmiastowy kontakt:
Administrator |
|
www.akcesoria.cnc.info.pl
• silniki krokowe • Łożyska liniowe • śruby trapezowe i kulowe
|