|
CNC FORUM
Amatorskie maszyny CNC
|
|
|
Jak obrobić końce śruby |
| Autor |
Wiadomość |
bartkam
Stały bywalec

|
Wysłany: 2008-04-14, 18:56 Jak obrobić końce śruby
|
|
|
| Potrzebuję jakiś sposób na samodzilne obtoczenie końców śruby 10x2 na 6mm. Chodzi mi o taki domowy sposób bez wykorzystywania tokarki. Później chcę zrobić gwint metryczny na 6mm na tych końcach. Zeszlifowanie szlifierką chyba nie jest najlepszym rozwiązaniem bo końcówka nie będzie idealnie na środku. |
|
|
|
 |
Rayford
Specjalista poziom 2 Rayford

Pomógł: 12 razy Dołączył: 03 Paź 2006 Posty: 469 Skąd: Mazury
|
Wysłany: 2008-04-14, 19:45
|
|
|
| Bez tokarki nic z tego nie będzie, nawet jak się ma tokarkę i się chce dokładnie zatoczyć końcówki to też trochę zachodu z tym jest... |
_________________ Moja pierwsza maszynka
http://www.cnc.info.pl/topics60/3765.htm |
|
|
|
 |
bartuss1
Specjalista poziom 3

Pomógł: 50 razy Dołączył: 05 Kwi 2006 Posty: 1819 Skąd: Kędzierzyn - Koźle
|
Wysłany: 2008-04-14, 20:16
|
|
|
| bartkam napisał/a: | | Potrzebuję jakiś sposób na samodzilne obtoczenie końców śruby |
obtaczamy tokarką, ofrezujemy frezarką, ziemniaki obieramy nozem
kątówką tego nie zrobisz, pilnikiem tez nie , wiertarka w imadle tez odpada, tokarka to jedyne wyjscie - a zatoczenie czopów to grunt zęby przeswit wrzeciona był przynajmniej na tyle duzy aby sruba przeszła - zaciskamy w uchwycie - wystający koniec podpieramy konikiem i mozna toczyc dokladnie pod łozyskowanie, najłatwiej noze odsadzone proste z wlutowaną płytką.
wykanczająco domowym sposobem albo na suporcie mocujemy szlifierkę stolową - i wychodzi cos ala szliofierka do wałków albo papier scierny przynajmniej 600 i na mokro w paluszkach, trzeba tylko na paluszki uwazac |
_________________ jak pomogłem to wciskaj pomógł |
|
|
|
 |
Piotrjub
Specjalista poziom 3

Pomógł: 35 razy Dołączył: 11 Kwi 2005 Posty: 1151 Skąd: Gdansk
|
Wysłany: 2008-04-14, 23:53
|
|
|
Jak będziesz miał dużą wprawę to ręcznie i na szlifierce to zrobisz. ja np. takiej wprawy nie mam i wole to zrobić na tokarce. |
|
|
|
 |
pukury
Specjalista poziom 3 no i co teraz ?

Pomógł: 76 razy Dołączył: 23 Lis 2004 Posty: 1638 Skąd: kraków
|
Wysłany: 2008-04-15, 00:05
|
|
|
witam !
piszecie Panowie o strasznych rzeczach - pilnik , szlifierka , imadło .
to chyba kwestia pory - zawsze późną porą z czeluści umysłu uwalniają się toksyny
pozdrawiam ! |
_________________ pukury - bez majzla i młota to nie jest robota !! |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
| sponsorem forum jest www.akcesoria.cnc.info.pl |
Informacje na witrynie cnc.info.pl są podawane tylko w celach edukacyjnych oraz hobbystycznych. Jedynie użytkownik wysyłający wiadomość lub plik ponosi pełnoprawną odpowiedzialność za ich treść. Jeżeli wynikną z tego konsekwencje prawne, cnc.info.pl może przekazać wszelkie informacje właściwym organom państwowym na temat danego użytkownika oraz pomóc w jego zlokalizowaniu. Zgodnie z ustawą o ochronie danych osobowych cnc.info.pl nie przekazuje informacji odnośnie użytkowników firmom i osobom prywatnym. Hasła, adresy e-mail oraz numery IP są szyfrowane w bazie danych i jedynie administrator jest w stanie odczytać te informacje. Cnc.info.pl jest przeciwna łamaniu zabezpieczeń oraz łamaniu praw autorskich, jednak niektóre osoby nie przestrzegają naszego regulaminu. Jeżeli zobaczyłeś wiadomość lub plik, który twoim zdaniem jest nielegalny lub narusza twoje dobra osobiste, prosimy o natychmiastowy kontakt:
Administrator |
|
www.akcesoria.cnc.info.pl
• silniki krokowe • Łożyska liniowe • śruby trapezowe i kulowe
|