|
Półfabrykat wrzeciona |
| Autor |
Wiadomość |
wyczeskrakow
Czytelnik forum poziom 2

|
Wysłany: 2008-04-21, 17:18 Półfabrykat wrzeciona
|
|
|
Witam
Mam takie pytanko. Musze dobrac półfabrykat na wrzeciono. Ze wstepnych obliczen wiem ze nie moze byc wykonane z preta, poniewaz jest on wykozystany w 40 %, a to za malo. Wiec pozostaje tylko odkuwka. Czy bedzie to odkuwka matrycowa, bo slyszalem ze tak dlugich odkuwe matrycowych sie nie robi. Moje wrzeciono ma 550mm i najwieksza srednice fi42 i oczywiscie jest otwor przelotowy ze stozkiem Morse'a.. Jezeli nie matrycowa to w takim razie pozostaje tylko odkuwka swobodna. Na czym wykonuje sie takie odkuwki. Czekam na wasze komentarze. Rysunek wrzeciona w załączniku. |
|
|
|
 |
DZIKUS
Specjalista poziom 3

Pomógł: 66 razy Dołączył: 10 Kwi 2005 Posty: 1073 Skąd: ST. WOLA / W-WA
|
Wysłany: 2008-04-21, 22:15
|
|
|
| rysunku w zalaczniku nie ma, ale zakladajace ze jest to wrzeciono z gniazdem iso 40 lub morsem 3 lub 4 to w przypadku tak dlugiej (stosunek srednicy do dlugosci) odkuwki robienie wstepnego otworu pod gniazdo i otworu na sciagacz nie ma sensu, bo drastycznie komplikuje caly proces technologiczny (raczej by sie nie obeszlo bez dodatkowej operacji przebijania) |
|
|
 |
wyczeskrakow
Czytelnik forum poziom 2

|
Wysłany: 2008-04-22, 22:46
|
|
|
Wysylam wrzeciono w zalaczniku. W srodku wrzeciona jest stozek morsa 2 i otwor przelotowy fi 15 i na pewnym odcinku fi 10.
1. Czy moze to byc odkuwka matrycowa ( ponoc sie az takich dlugich nie wykonuje)?
2. Jesli nie to czy bedzie to odkuwka swobodna ( gdzie ewentualnie moge znlezc naddatki na taka odkuwke)??
3.Na jakich maszyna i jak wykonuje sie dana odkuwke tego wrzeciona??
4. Jesli chodzi o operacje przebijania to chyba jest nie potrzebna, bo otwor przelotowy wywierce wiertlem lufowym.
czekam na komentarze
Wrzeciono5.jpg Wrzeciono |
 |
| Plik ściągnięto 37 raz(y) 14,71 KB |
|
|
|
|
 |
Grzesiek112
Czytelnik forum poziom 1

|
Wysłany: 2008-04-23, 13:11
|
|
|
| Czy to czasem nie jest projekt z TBM-u?? |
|
|
|
 |
wyczeskrakow
Czytelnik forum poziom 2

|
Wysłany: 2008-04-23, 17:16
|
|
|
Nie jest to projekt z TBM-u lecz czesc pracy dyplomowej. Chcialem zobaczyc wasze komentarze na ten temat jaka odkuwke zastosowac. Wstepnie wybralem matrycowa ale z tego co si epozniej dowiedzialem to nie da sie wykonac takiej odkuwki matrycowej, bo jest za dluga. Pozostaje tylko odkuwka swobodna ( tak mi sie wydaje) dlatego o to pytam.
Jezeli przyjme naddatki takie jak na odkuwke matrycowa to czy uda mi sie wykonac taka odkuwke sowobodna z takimi naddatkami??. |
|
|
|
 |
|
|