Strona Główna CNC FORUM
Amatorskie maszyny CNC

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Akcesoria CNC

Poprzedni temat «» Następny temat
Mini szlifierka FERM co sadzicie ?
Autor Wiadomość
Amor 
Sympatyk forum poziom 1

Wysłany: 2008-05-10, 07:25   Mini szlifierka FERM co sadzicie ?

Szukałem jakiś alternatywy dla mojej aktualnej mini szlifierki, gdyż jak nią wiercę otwór wiertłem 3mm to dostaje eliptyczny 5mm !?! Szukam raczej czegoś taniego do zastosowań modelarskich ? Na allegro znalazłem coś takiego wygląda całkiem przyzwoicie. Co sadzicie o tym i jak znacie to chętnie zobaczę mini szlifierki innych firm. Najbardziej chodzi mi o to żeby przy średnich obrotach jednak miało mniejsze wibracje i żeby otwory wychodziły okrągłe.

http://allegro.pl/item358...aktura_vat.html

Szukałem na forum ale sa same wrzeciona ferm.

znalazłem jeszcze cos takiego na alledrogo

http://allegro.pl/item356..._gwar_fvat.html

http://allegro.pl/item361..._2_walizka.html

http://allegro.pl/item356..._akcesoria.html

Jaszuk88 
Specjalista poziom 2
amator cnc

Wysłany: 2008-05-10, 08:03   

Witam
a może jednak Demel
http://allegro.pl/item357...mocja_hit_.html

Mam frezarkę z Twojego ostatniego zdjęcia i jest taka sobie. Są duże drgania na walku. Podczas dugiej pracy jest mrowienie na rękach. Posiadam też Dremela i uważam, że jest dobrym sprzętem. Proxoon również zaliczany jest to dobrych szlifierek. Wiadmo, że zawsze ogranczeniem jest cena. Jeżeli musisz wybrać z przedziau cenowego który podaleś to kieruj się ilością wyposażenia i estetyką. Pozostale parametry we wszystkich tych szkifierkach będą takie same. Wiem z doświadczenia, że tanie elekrtonarzędzia dobrze jest kupować w marketach. Tam nie mają problemu z rozpatrzeniem naprawy gwarancyjnej. Zazwyczj kończy się wydaniem nowego elektronarzędzia ja tak mialem kilka krotnie.

ARGUS 
Specjalista poziom 3

Wysłany: 2008-05-10, 09:14   

Jaszuk88 napisał/a:
a może jednak Demel
http://allegro.pl/item357...mocja_hit_.html

Też bym Cię namawiał na tego dremelka
Mam dokładnie taki sam zestaw i jest super
Warto wydać na niego te pieniądze
Do tego bardzo sprytny i przydatny uchwyt - imadełko

mavin 
Nowy użytkownik

Wysłany: 2008-05-10, 09:46   nupower

Witajcie ja posiadam taki sprzęt jak w załączniku. Jest to multiszlifierka Nupower EVOLUTION o mocy 135W z 6 położeniową regulacją obrotów. Kupiłem ją w Leroy Merlin za 78zł.
Używam jej bardzo często ponieważ jestem elektronikiem i wiercę tą multiszlifierką otwory w PCB. Natomiast innymi elementami zestawu - głownie akcesoriami szlifierskimi wykańczam krawędzie moich PCB. Z efektów jestem bardzo zadowolony. Dodam tylko tyle że taką multiszlifirką nie wierci się łatwo większych otworów jak 2mm - spowodowane jest to zbyt duża szybkością wrzeciona i małą jego mocą!! Ale ogólnie do spraw modelarskich polecam takie narzędzie!!

1.jpg
Plik ściągnięto 44 raz(y) 74,84 KB

termit_tm 
Specjalista poziom 3

Wysłany: 2008-05-10, 10:58   

a może to nie wina "wrzeciona" tylko zbyt delikatnej konstrukcji maszyny ?

rchobby 
Specjalista poziom 2

Wysłany: 2008-05-12, 06:14   

Prawdopodobnie problem nie jest w samej szlifierce tylko w niecentrycznej tulejce zaciskowej. Radziłbym sprawdzić zakładając np. krótki kawałek z uchwytu połamanego wiertła zaostrzony na ostro. 'Ostre wiertło' nie powinno wystawać więcej jak 20mm. Uruchomić wiertarkę, ustawiać kilka prędkości i patrząc od czoła na czubek ostrza, sprawdzić czy widoczna jest 'ostra kropka' wówczas uchwyt jest centryczny a jeżeli 'rozmyta' lub widac 'kółko'wówczas uchwyt jest niecentryczny.
Kilka razy odkręcając-zaciskając wiertło sprawdzić czy uchwyt za każdym razem tak samo ustawia wiertło. Jeżeli tuleja będzie niecentryczna można próbować dorobić nową.

W multiszlifierkach wiertło 3mm nie może wystawać zbyt dużo poza uchwyt (max. ok. 30mm) bo inaczej będzie wpadać w drgania przy dużych obrotach. Tuleja chwyta wiertło na bardzo małej długości, praktycznie kilka milimetrów tuż przy wylocie a głębiej pozostaję 'luźne' bo standardowo tuleja ma większą średnicę (~3.2mm). Dodatkowo sama tuleja zwykle nie jest pasowana do otworu w wale napędowym i ma luz. Warto również używac wiertła dobrej jakości.

Dremel ma tulejki aluminiowe (4 średnice) a Proxxon stalowe (5 średnic) inne marki przeważnie mają 2 tulejki zaciskowe ~2-3mm.

adam Fx 
Specjalista poziom 3
MTS CNC

Wysłany: 2008-05-12, 09:10   

ja mam FERM FCT-300 stosuje ja do prac recznych (ciecie szlifowanie wiercenie) i jako wrzeciono do mojej cnc ( a tam wycina elemety z plexi sklejki i blachy frezuje mosiądz graweruje (dość głeboko ) stal ).... i jest nie do zajechania ...... moze to mi sie jakis wyjądkowy model trafił

ALZ 
Specjalista poziom 3

Wysłany: 2008-05-12, 15:48   

Szlifierka którą masz jest z serii Ferm Powerline i do zwykłego Ferma to nie można jej przyrównać. Seria Ferm Powerline jest chyba całkiem niezła ale nazwa potrafi odrzucić wszystkich którzy mieli" szczęście" używać zwykłego ferma. :grin:

Odpowiedz do tematu