|
CNC FORUM
Amatorskie maszyny CNC
|
|
|
konfiguracja elte 3,3 kW falownik LG 4kW i ster wrzeciona |
| Autor |
Wiadomość |
bartuss1
Specjalista poziom 3

Pomógł: 49 razy Dołączył: 05 Kwi 2006 Posty: 1818 Skąd: Kędzierzyn - Koźle
|
Wysłany: 2008-04-28, 16:00 konfiguracja elte 3,3 kW falownik LG 4kW i ster wrzeciona
|
|
|
problem
przy ustawieniach bezposrednich z klawiatury falownika elte sie kręci, na kilku Hz
przy podlączeniu modulu sterowanie wrzecionem - tego ze stronki akcesoria - out do V1 a GND do CM i wielokrotnych próbach odpalenia na pinie 14 lub 15 w Machu 3 nic sie nie dzieje.
czyzby moduł byl do bani jesli chodzi o macha3 ?
w pierwszej grupie uruchomieniowej drv falownik ma 4 zakresy - klawiatura, wlącznik na 2 sposoby i RS, fabrycznie ustawione na wlacznik, czy poza modułem mam wsadzic kolejną wajche do włączania wrzeciona ? |
_________________ jak pomogłem to wciskaj pomógł |
|
|
|
 |
paulg
Specjalista poziom 1

Pomógł: 27 razy Dołączył: 28 Paź 2005 Posty: 253 Skąd: Cieszyn
|
Wysłany: 2008-04-28, 18:43
|
|
|
Witam.
Mi się udało uruchomić takową płytkę - ale niestety była to długa metoda prób i błędów - raz podobne objawy , raz w ogóle nie kręci , raz obroty jakoś nie tak.
Tylko jedno - ja to na mach-u 2 robiłem - ostatecznie działa i to nawet dość dobrze.
Może jeszcze jedno - falownik inne bo Lenze ale to wielkiej różnicy nie robi.
Ogólnie - samo załączenie , regulacja prędkości szło z programu - ale jakiś wyłącznik awaryjnie był
Pozdrawiam |
_________________ Lepiej jest nie odzywać się wcale i wydać się głupim, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości.
— Mark Twain |
|
|
|
 |
bartuss1
Specjalista poziom 3

Pomógł: 49 razy Dołączył: 05 Kwi 2006 Posty: 1818 Skąd: Kędzierzyn - Koźle
|
Wysłany: 2008-04-28, 19:00
|
|
|
| olałem ta płytke, skonfigurowałem falownik i jest cacy, zadnego dymu czy cos, włączam pk1 poprzez przekaznik na płytce głownej przez funkcje M3 i wyłączenie M5 a Hz ustawiam se na falowniku, w sumie zmienianie predkosci podczas pracy nie jest konieczne, wystarczy programowe wlączenie i wyłączenie |
_________________ jak pomogłem to wciskaj pomógł |
|
|
|
 |
Leoo
Specjalista poziom 3

Pomógł: 150 razy Dołączył: 15 Lis 2006 Posty: 1910 Skąd: Tarnobrzeg
|
Wysłany: 2008-04-28, 20:45
|
|
|
| Jeśli po przekonfigurowaniu Macha, zgodnie z zaleceniem producenta, nie pojawia się sygnał (częstotliwość 0 do 10kHz) na pin14 LPT, to podłączanie modułu "SPINDLE CONTROL" nie ma sensu. Sama idea bardzo dobra, choć brakuje zmiany kierunku. |
|
|
|
 |
paulg
Specjalista poziom 1

Pomógł: 27 razy Dołączył: 28 Paź 2005 Posty: 253 Skąd: Cieszyn
|
Wysłany: 2008-04-28, 21:08
|
|
|
Witam.
Zmiana kierunku jest jak najbardziej możliwa - jeżeli falownik ma wejście CW . CCW - wtedy nawet wykorzystując przekaźnik z płyty można to zrealizować ...
Ale racja że na płytce takiej funkcji nie ma.
W falownikach które mają złącze RS485 (ja mam takowe w falownikach Telemecanique , a w Lenze poprzez modulik Lelcom czy Lecom - jakoś tak) można ładnie regulować prędkością , załączeniem , zmianą kierunku obrotów z mach-a ( potrzebny konwerterek RS232 na RS485 , trochę zabawy z machem i śmiga aż miło
Pozdrawiam |
_________________ Lepiej jest nie odzywać się wcale i wydać się głupim, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości.
— Mark Twain |
|
|
|
 |
b_j
Specjalista poziom 1

Pomógł: 2 razy Dołączył: 04 Mar 2006 Posty: 110 Skąd: poznan
|
Wysłany: 2008-07-16, 08:30
|
|
|
Witam,
wczoraj po ciezkich bojach mi również udało sie uruchomic regulacje obrotów z mach2 - przez płytke . Sa pewne niescislości co i jak , błedy w instrukcji ale generalnie jak ktos ma duzo cierpliwosci i czasu to moze mu sie to udać :d .
Ale mam pytanie, kolega wspomnial o złaczu RS232 -485 , W falowniku LG jest wyjscie 485 , dokupiłem do tego przejsciówke, i starałem sie jakos to uruchomic ale tu sa powazne problemy. Czy ma kotos instrukcje obsługi do tego programu co i jak ?
Tzn chciałbym zrobic tak aby w programie mozliwie w czasie rzeczywisytm mozna było regulować predkość , załaczac wyułaczac , monitorować inne parametry i konfigurować całość .jest to wogole mozliwe ? Jedynie co udało mi sie zrobić to to że program wykrywa falownik idedtyfikuje go i odrazu rozłacza - i za duzo sie tam nawet nie da zrobic. Pomijajac fakt ze trzeba konfiguracje zrobic tak ze jednoczenie nie da sie sterować z MACHA i pracować w programie driveview3 :-/ |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
| sponsorem forum jest www.akcesoria.cnc.info.pl |
Informacje na witrynie cnc.info.pl są podawane tylko w celach edukacyjnych oraz hobbystycznych. Jedynie użytkownik wysyłający wiadomość lub plik ponosi pełnoprawną odpowiedzialność za ich treść. Jeżeli wynikną z tego konsekwencje prawne, cnc.info.pl może przekazać wszelkie informacje właściwym organom państwowym na temat danego użytkownika oraz pomóc w jego zlokalizowaniu. Zgodnie z ustawą o ochronie danych osobowych cnc.info.pl nie przekazuje informacji odnośnie użytkowników firmom i osobom prywatnym. Hasła, adresy e-mail oraz numery IP są szyfrowane w bazie danych i jedynie administrator jest w stanie odczytać te informacje. Cnc.info.pl jest przeciwna łamaniu zabezpieczeń oraz łamaniu praw autorskich, jednak niektóre osoby nie przestrzegają naszego regulaminu. Jeżeli zobaczyłeś wiadomość lub plik, który twoim zdaniem jest nielegalny lub narusza twoje dobra osobiste, prosimy o natychmiastowy kontakt:
Administrator |
|
www.akcesoria.cnc.info.pl
• silniki krokowe • Łożyska liniowe • śruby trapezowe i kulowe
|