Strona Główna CNC FORUM
Amatorskie maszyny CNC

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Allegro - największe aukcje internetowe, najniższe ceny! Kup i sprzedaj!

Poprzedni temat «» Następny temat
Czy te prowadnice nadają sie do CNC?
Autor Wiadomość
lukasb9 
Czytelnik forum poziom 1

Wysłany: 2008-03-12, 23:24   Czy te prowadnice nadają sie do CNC?

Witam jestem tu nowy jak widać.... i w temacie CNC dopiero raczkuje, na codzień zajmuje sie elektroniką. Niedawno okazyjnie kupiłem trzy prowadnice dwie aluminiowe, trzecia stalowa. Moim marzeniem jest frezarka CNC o dokładności powiedzmy (tu może przesadziłem) 0,05mm, i polu roboczym 20x20cm. Frezował będe w aluminium i mosiądzu, załozenie jest takie, żeby na oś X i Y zastosowac po jednej prowadnicy (tej dużej) natomiast tą mała na oś Z. Prowadnice maja możliwośc niwelacji luzów (których narazie nie mają, nie zauwazyłem).
Tutaj zdjęcie prowadnic:
http://obrazki.elektroda.net/97_1205277807.jpg
prowadnice maja długosc 25x6x2,5 cm, czy to ma prawo działać? Chciałem z dwóch tych dużych prowadnic zrobić stół krzyżowy montując je jedną na drugiej, dając jakąś solidna kwadratową przekładkę miedzy nimi. Wrzeciono będzie szlifierką proxxona i będzie miało możliwośc ruchu jedynie w osi Z.
Pozdrawiam i z góry dziekuje za pomoc

Jaszuk88 
Specjalista poziom 2
amator cnc

Wysłany: 2008-03-12, 23:32   Re: Czy te prowadnice nadają sie do CNC?

..." Moim marzeniem jest frezarka CNC o dokładności powiedzmy (tu może przesadziłem) 0,05mm "... i tu kolega przesadził :smile:
Prowadnice fajne -ciekawe zastosowanie jako stół krzyżowy,
Trzeba robić. Miło będzie zobaczyć zdjęcia z postępu prac. Powodzenia

lukasb9 
Czytelnik forum poziom 1

Wysłany: 2008-03-12, 23:43   

Witam dziękuje za odpowiedź, prosze mi powiedzieć, jakiej dokładności moge sie po tym spodziewać? Chciał bym frezować płytki PCB, jakaś drobną mechanike typu koła zębate z mosiądzu naprzykład, otwory w panelach obudów.

Jaszuk88 
Specjalista poziom 2
amator cnc

Wysłany: 2008-03-13, 07:37   

W moim odczuciu będzie dobrze. Ale nie wymagaj określenia dokładności to jest niemożliwe - wiesz , że na to składa się wiele rzeczy.

klocek84 
Stały bywalec

Wysłany: 2008-03-13, 09:50   

Zabawki fajne, ale mnie zastanawia co się stanie jak wióry z frezowania zaczną Ci wchodzić w te roleczki, całość jest od dołu i góry zabudowana więc na ziemię nie spadną, Trochę te urządzenia przypominają prowadnice meblowe, tylko że są trochę większe. Wiesz może jakie miały wcześniej przeznaczenie?

lukasb9 
Czytelnik forum poziom 1

Wysłany: 2008-03-13, 11:05   

Witam bardzo dziękuje za zainteresowanie moim pytaniem pomagacze oczywiscie klikam. Niestety niewiem jakie miały zastosowanie wcześniej, wydaje mi sie że moga przenosić spore obciążenia (może nawet powyżej 100kg) Na zdjęciu nie wyglądaja potężnie w rzeczywistości robia lepsze wrażenie. Martwi mnie własnie ta sprawa opiłków, ale to można zabezpieczyć. Druga sprawa jaka mnie zastanawia, jak będzie z frezowaniem przy wysuniętej prowadnicy, żeby osiągnąc granice obszaru frezowania trzeba wysunąc prowadnice do granicy możliwości, a wtedy na szynach zostaje 14cm prowadnicy, a nacisk jest w miejscu gdzie kończy sie górna cześc prowadnicy.

Jaszuk88 
Specjalista poziom 2
amator cnc

Wysłany: 2008-03-13, 17:16   

Pogogluj trochę i popatrz jak wyglądają inne stoły krzyżowe.
Z zabezpieczeniem przed wiórami poradzisz sobie wystarczy zamontować np. gumowe ochraniacze.

luber 
Sympatyk forum poziom 2
LUBER

Wysłany: 2008-03-21, 21:00   

Napewno się nadają tylko je właściwie zagospodarować.
Czy można prosić zdjęcie z profilu?
Wydaje mi się ,że mają regulacje napięcia więc można likwidować luzy (tylko nie można przegiąc z napięciem bo szybko się zużyją)

Są to prowadnice z kólkami czy z wałeczkami?
Czy jest jakiś prześwit pomiędzy obiema częściami prowadnic (można by tam pasek zębaty wcisnąć).

Gdyby je dać odwrotnie niż leżą na pierwszym zdjęciu i nieznacznie je obudować to raczej nic do środka niewpadnie.

Tylko jak przenieść napęd tak aby punkt podparcia znajdował się w środku prowadnicy a nie poza nią? (zależne szczeliny pomiędzy częściami)

BYDGOST 
Specjalista poziom 1

Wysłany: 2008-03-22, 08:20   Re: Czy te prowadnice nadają sie do CNC?

lukasb9 napisał/a:
Chciałem z dwóch tych dużych prowadnic zrobić stół krzyżowy montując je jedną na drugiej

Jeśli tak zrobisz to wyjdzie z tego stoliczek a nie stół. Dając po jednej prowadnicy na każdą oś spowodujesz, że stół będzie pracował na dużym wysięgu i będą problemy. Daj po dwie takie prowadnice. Tylko, że jak zrozumiałem masz tylko dwie a nie cztery.

lukasb9 
Czytelnik forum poziom 1

Wysłany: 2008-03-26, 20:48   

Fajnie, że jeszcze ktoś sie zainteresował :) prawda jest taka, że mam tylko dwie takie prowadnice. Ostatecznie moge zdobyć jeszcze dwie, ale nie wiem czy jest sens robić coś o polu roboczym 20x20cm za 1500zł (tyle pewnie wyszła bym nie całośc z dodatkowymi dwoma prowadnicami, wrzecionem i osią Z) mógł bym sobie pozwolić na taka "zabawe" gdyby frezarka miała naprawde dużą precyzje (zakładaną 0,05mm) przy frezowaniu małymi frezami (do 5mm) w mosiądzu aluminium. Co do niwelacji luzów prowadnice maja taką opcje, paska zębatego raczej tam nie wcisnę.
http://lucaslab.grandhost.pl/temp/DSC02742.JPG - tutaj zdjęcie prowadnicy powiedzmy z profilu :) widać otwory w których siedza śrubki do kasowania luzów. Prowadnic nie rozkręcałem w obawie o to , że ich nie poskładam do kupy potem. Niewiem czy są tam wałeczki czy kulki czy jeszcze coś innego. Napiszcie prosze coś więcej na temat możliwości użycia tylko dwóch tych prowadnic, bo jeśli niema to sensu, to niemam co sie mordować.

Odpowiedz do tematu