Strona Główna CNC FORUM
Amatorskie maszyny CNC

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Akcesoria CNC

Poprzedni temat «» Następny temat
0,08 kNm na wózek
Autor Wiadomość
Dolce 
Znawca tematu

Wysłany: 2008-03-16, 11:33   0,08 kNm na wózek

Mam proste pytanie dla zorientowanych w temacie. Posiadam wózki THK, w nocie katalogowej wyczytałem, że na pojedynczy wózek na szynie można przyłożyć siłę (działającą wzdłuż jego długości czyli w zasadzie radialno-odrywającą) o wartości 0,08 kNm. Z tego co kumam, 1 kNm to siła 1000 N działająca na długości 1 m. Czyli na taki pojedynczy wózek można przyłożyć siłę ok. 80 N na metr. Problem tkwi w tym, że nie bardzo rozumiem jaka jest zależność siły (N) do długości (m). Proszę mi to wytłumaczyc w przystępny sposób. Siła radialno-odrywajaca działajaca na wózek w moim urzadzeniu wyniesie ok. 7 kg. Nie wiem jak to przeliczyć i nie wiem czy w tej sytuacj wystarczy dać jeden wózek na szynę czy tez należałoby zastosować 2 wózki na 1 szynie. Moje urządzenie opisałem bardzo dokładnie w dziale "Maszyny" - "Inne maszyny i urządzenia - "Jak wykonać urządzenie w celu prowadzenia miecha".
Dzięki z góry za wszelkie informacje.

kura999 
Znawca tematu

Wysłany: 2008-03-16, 13:02   

jak nie rozumiesz co to moment obrotowy to proponuje prosty eksperyment - na jakimś drążku 10cm zawieś np 1kg masy i trzymaj to w poziomie za drugi koniec, następnie tą samą masę zawieś na końcu drążka np 1m i też chwyć za koniec i trzymaj w poziomie, zobaczysz co trudniej utrzymać i czym sie różni 1Nm od 10Nm (dwa podane przypadki pomijając masę drążka)

pozdrawiam

Dolce 
Znawca tematu

Wysłany: 2008-03-16, 13:52   

Dzieki, już kapuję. Mam w takim razie jeszcze 3 pytania.
1) Czy znacie wzór na obliczenie o ile większą siłę można przyłożyć na dany element (w tym przypadku wózek), jeśli skrócimy długość z 1 m - 0,1 m ? Czy wówczas maksymalne obciążenie, które bdzie można podać będzie można zwiększyć 10-krotnie ? Podejżewam, że nie, jaki zastosowac tu wzór ?
2) W przypadku mojego urządznie rozpatruję 2 wersje prowadzenia (miecha). Pierwszy opiera się na zamontowaniu na 2 równoległych szynach po 1 wózku. W tym przypadku siła działałaby na środek wózka (na nim opierałby się element nośny - zakończenie miecha). Opisałbym ją jako "odginającą". Tzn. miech, który ma rozciągany za pomocą napędu opartego na śrubie kulowej jest elastyczny i bez stabilizowania jego przesuwu będzie dążył do wyginania się. Aby równo go poprowadznić, trzeba będzie wykonać odpowiednie usztywnienie (kątownik pomiedzy podstawa a pionową ścianą miecha) i pokonać opór wynikający własnie z elastyczności tego miecha. Jak w tym przypadku obliczyć maksymalną siłę, jaką można przyłożyć do wózka jeśli producent podaje siłę w jednostce kNm ?
3) Czy korzystniej jest, pomijając fak iż 1 wózek na szynie będzie w stanie przenieść siłę na niego działającą, zastosowanie mimo wszystko po 2 wózki na szynę. Chodzi mi tutaj o lepszą płynność przesuwu i brak efektu "szufladkowania".
Czy też nie ma żadnego znaczenia ile zastosujemy wózków a jedynym parametrem, którym należy się tuta kierować jest nośność danego wózka ?

kura999 
Znawca tematu

Wysłany: 2008-03-16, 18:08   

proponuje zajrzeć tu:
http://pl.wikipedia.org/wiki/D%C5%BAwignia

jeżeli dopuszczalne obciążenie będzie np 1Nm to znaczy że możemy przyłożyć siłę 1N na 1m lub 10N na 0,1m lub 0,1N na 10m, iloczyn w tych przypadkach jest równy 1Nm

pozdrawiam

Dolce 
Znawca tematu

Wysłany: 2008-03-16, 19:00   

Dzieki za odpowiedź.
A czy możesz mi udzielić odpowiedzi na pytanie nr 3 ? Chodzi tu o rozważenie nie tyle wytrzymałości (zakładam, że 1 wózek na prowadnicę spełni wymagania dotyczące nośności) co o lepszą płynność przesuwu. Krótko mówiąc, czy przy użyciu 1 wózka na szynie o długości 5 cm przesuw będzie odbywał się w tak samo "płynnie" jak przy użyciu 2 wózków na szynie ? Jeśli w tym drugim przypadku przesuw jest stabilniejszy to czym się kierować przy obliczaniu odległości pomiędzy wózkami na jednej szynie ?

kura999 
Znawca tematu

Wysłany: 2008-03-17, 03:01   

uważam że powinno sie stosować po 2 wózki na szynie, każdy element ma jakiś minimalny luz przy zastosowaniu jednego wózka dokładność jest mniejsza, dwa wózki mają też dużo lepsze warunki pracy -nie zużyją się tak szybko, rozstaw ich powinien być jak największy (oczywiście w granicach rozsądku) przy osiach frezarki można zastosować np rozstaw na jednej szynie taki jak na szynach równoległych
pozdrawiam

Odpowiedz do tematu