|
poszukuje wykonawcy elementu z drewna |
| Autor |
Wiadomość |
piotrwasik1977
Czytelnik forum poziom 3 frezer

|
Wysłany: 2008-07-13, 21:36
|
|
|
| romgol napisał/a: | | sasii napisał/a: | to nie jest takie trudne mozna to wykonac z kawalkow a potem posklejac
po co odrazu wykonywac to z jednego bloku posklejanych kawalkow
ale nie jestem stolarzem wiec moge sie mylic |
Tak to możesz tylko "pozlepiać" z klejeniem nie będzie niestety miało to wiele wspólnego.
Oczywistym jest również sklejenie elementu z możliwie najmniejszym nadmiarem,a nie na przykład sześcianu o wymiarach długości, wysokości, i szerokości-zarówno ze względu na koszt materiału jak i zbędną obróbkę. |
jezeli zrobi na kolki to bedzie trzymac supe!!! |
|
|
|
 |
romgol
Czytelnik forum poziom 3 romgol

|
Wysłany: 2008-07-13, 21:44
|
|
|
Trudno, wiesz pewnie lepiej, zastanawiam się co robiłem 43 lata w zawodzie stolarza,uzyskując w międzyczasie tytuł technika technologa drewna.
Oczywiście nie jest to niemożliwe ,ale w tym przypadku nie bardzo sensowne.
Pozdrawiam. |
_________________ romgol |
|
|
|
 |
sasii
Specjalista poziom 1

Pomógł: 5 razy Dołączył: 24 Lip 2005 Posty: 204 Skąd: ?widwin
|
Wysłany: 2008-07-13, 22:03
|
|
|
| piotrwasik1977 napisał/a: | | Tak to możesz tylko "pozlepiać" z klejeniem nie będzie niestety miało to wiele wspólnego. |
moze kolega powiedziec cos wiecej o tym czemu nie ma sensu po obrobce a jest sens przed
zaznaczam nie jestem stolarzem ale tak tylko z czystej ciekawosci |
_________________ http://grafikaa.gr.funpic.de |
|
|
|
 |
Leoo
Specjalista poziom 3

Pomógł: 150 razy Dołączył: 15 Lis 2006 Posty: 1910 Skąd: Tarnobrzeg
|
Wysłany: 2008-07-14, 11:03
|
|
|
O ile mnie wzrok nie myli, element ze zdjęcia jest klejony.
Na dodatek Autor wątku dostarcza element przygotowany do obróbki. |
|
|
|
 |
sasii
Specjalista poziom 1

Pomógł: 5 razy Dołączył: 24 Lip 2005 Posty: 204 Skąd: ?widwin
|
Wysłany: 2008-07-14, 11:14
|
|
|
wlasnie o to mi chodzi skoro autor watku dostarcza przygotowke ktora tez jest klejona to chyba latwiej jest wykonac to w czesciach a potem posklejać mozna jeszcze to "zakolkowac"
chyba ze sie myle
ale i tak nie wiemy do czego to ma byc |
_________________ http://grafikaa.gr.funpic.de |
|
|
|
 |
wood carver
Specjalista poziom 3 Łukasz

Pomógł: 16 razy Dołączył: 28 Lip 2006 Posty: 806 Skąd: małopolska
|
Wysłany: 2008-07-14, 15:06
|
|
|
najtrudniejsze to przygotowac sensowny model...chociaz mnie to nie przeraza... zresztą to jeszcze zależy...;);) bo jeśli w gre wchodzą milimetry to zajmie to trochu czasu, zanim pomierze i zrobie dokładny model... poza tym luzik
sama obróbka to nie jest problem! oczywiscie obróbka w elementach.. co do klejenia...dzisiaj stosuje sie w stolarstie kleje które wiązą w 20 sekund... fakt..kosztują do kilkuset pln/litr.... ale to i tak ekonomiczne rozwiązanie mimo wszystko, bo skracają całkowity czas wykonania elementu... |
|
|
|
 |
romgol

|
Wysłany: 2008-07-14, 20:04
|
|
|
Oczywiście ...zależy ;jeśli to element który musi przenosić obciążenia statyczne i dynamiczne,to sklejenie musi być pewne - a do tego niezbędne jest spełnienie kilku warunków
,między innymi właściwego ;spasowania ,kleju,docisku itd.
Właściwe sciśnięcie obrobionych na gotowo części w/w elementu może być trudne do spełnienia bez przemieszczeń i odkształceń.
Klejenie warstwowe które tu występuje ma na celu nie tylko uzyskanie wymaganego elementu,ale również poprawienie stabilności kształtu , wymiaru oraz zwiększenie wytrzymałości ,która w drewnie zależy nie tylko od występujących wad drewna ale również od kierunku przebiegu słoi.
Ale jeśli to tylko element dekoracyjny to i tak wolał bym to obrabiać w całości.
Myślę że dla 5 -cio osiowego centrum to raczej prosta sprawa,lecz tu z braku doświadczenia-dysponuję tylko 3 osiową samoróbką,nie będę się upierał. |
|
|
|
 |
wood carver
Specjalista poziom 3 Łukasz

Pomógł: 16 razy Dołączył: 28 Lip 2006 Posty: 806 Skąd: małopolska
|
Wysłany: 2008-07-14, 20:56
|
|
|
ja tez mam 3 osiową samoróbke |
|
|
|
 |
romgol

|
Wysłany: 2008-07-15, 21:34
|
|
|
Pozdrawiam mego ulubionego autora.
Myślałem o 5 osiach w aspekcie obróbki za jednym mocowaniem. |
|
|
|
 |
JAREK-LT
Czytelnik forum poziom 2 LUXTECH

|
Wysłany: 2008-07-16, 06:51
|
|
|
JAKA musi być dokładność powtarzanego elementu ????w milimetrach --oczywiście , że sugeruje sklejenie klocków w całość a następnie obróbkę -tak po prostu jest łatwiej i prościej !!!
zabawa w osobne elementy to porażka ...ile sztuk jest do zrobienia docelowo???JAREK. |
|
|
|
 |
|
|