Strona Główna CNC FORUM
Amatorskie maszyny CNC

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Allegro - największe aukcje internetowe, najniższe ceny! Kup i sprzedaj!

Poprzedni temat «» Następny temat
pomocy! Dębowy blat się odkształcił!
Autor Wiadomość
biochemik 
Nowy użytkownik
biochemik

Wysłany: 2008-05-07, 11:27   pomocy! Dębowy blat się odkształcił!

Witam!
Potrzebuję porady. Niedawno kupiłam stół z dębowym sklejanym z małych kawałków blatem. Wykańczamy dom, więc póki co blat stał w garażu raptem dwa tygodnie. Prawdopodobnie od wilgoci odkształcił sie po obu stronach do góry o 1cm. Czy któryś z użytkowników mógłby mi poradzić, co zrobić aby doprowadzić go do pierwotnego stanu?

Pozdrawiam!

artmachining 
Sympatyk forum poziom 2

Wysłany: 2008-05-07, 11:31   

Postawić w ciepłym suchym miejscu.

Frantz 
Znawca tematu

Wysłany: 2008-05-07, 11:41   

Witam Rozumie że w wodzie go nie moczyłeś więc nawet gdyby postał w wilgotnym garażu to nie powinien sie aż tak odkształcic .Ja bym zgłosił reklamacje Pozdrawiam!! :mrgreen:

biochemik 
Nowy użytkownik
biochemik

Wysłany: 2008-05-07, 11:50   

Nie, nie moczyłam. Był całkiem suchy. Teraz odkręciłam blat i przeniosłam do mieszkania. Obawiam się o reklamację, bowiem kupiłam go w Ikei z wystawy w obniżonej cenie.
Myślicie,że w mieszkaniu się spowrotem odkształci?

A może powinnam go zmoczyć i czymś ciężkim przycisnąć?
To gruby blat,klejony z takich jakby klepek,nie mam pojecia jak mógł się tak wygiąć.

Pozdrawiam!

ARGUS 
Specjalista poziom 3

Wysłany: 2008-05-07, 12:33   

Witaj
Zgłoś reklamację
Jeśli drewno z którego był zrobiony blat było dobrze wysuszone i blat został sklejony prawidłowo to po wystawieniu do wilgotnego pomieszczenia nie miał prawa się odkształcić po dwóch tygodniach

Możesz spróbować przenieść go do mieszkania
połozyć na czymś równym - podłoga - nie moczyć blatu
i docisnąć sporym cięzarem na całej powierzchni
może się troche wyprostuje - ale jak już napisałem
takie "cuda" z dębowym blatem dziać sie nie powinny

Pozdrawiam

pukury 
Specjalista poziom 3
no i co teraz ?

Wysłany: 2008-05-07, 13:36   

witam !
chyba jednak mógł nawilgnąć .
ciekawe czy był pomalowany ( szczególnie od tzw. sztorców ) .
uważaj tylko żeby go za szybko nie suszyć - wtedy może z kolei popękać :lol: .
albo zadaj pytanie na forum stolarskim - http://www.e-manta.eu/forum/ .
pozdrawiam !
dodając - pewnie po prostu - nawilgnął z jednej strony - nie stał aby oparty o ścianę ( wilgotną )

biochemik 
Nowy użytkownik
biochemik

Wysłany: 2008-05-07, 15:34   

Dzięki bardzo za odpowiedzi!
Blat był olejowany, stał normalnie na nóżkach, choć rzeczywiście wypaczył się tylko w jedną stronę.
Rzeczywiście,chyba będę musiała go reklamować.

Pozdrawiam!

pukury 
Specjalista poziom 3
no i co teraz ?

Wysłany: 2008-05-07, 15:49   

witam !
nie zawadzi spróbować reklamacji .
a czy był olejowany po dwóch stronach .
z mojego doświadczenia wynika że klejonki tak się zaraz nie paczą , tak że tu musiało coś się stać nie przewidzianego . może był bardzo wysuszony w sklepie .
sprawdź jeszcze na tym forum stolarskim - tam są w końcu od tego fachowcy
pozdrawiam !!
dodając - jest również aspekt pozytywny - ołówki nie będą się staczać " same z siebie " :lol:

Jarosław B 
Znawca tematu

Wysłany: 2008-05-07, 19:29   

Witam. Niestety IKEA nie jest sklepem który ma towary najwyższej jakości .Jest to sklep EKOLOGICZNY i tani co nie ma nic wspólnego z jakościa materiału. .Ale niestety coś za coś -jakość taka sobie ale produkt jest tani lub wysoka jakość ale cena nie mała . Więc trudno wymagać od towaru który jest jeszcze przeceniony aby spełniał swoje zadanie.Blat dębowy który jest dobrze zakonserwowany i wysuszony różnica wilgotności powietrza rzędu 10 - 20 % nie ma wpływu na jakość tego produktu. Niestety jeden metr takiego blatu kosztuje około 700 -800 zł.Ty dałeś zapewne jedną trzecią.Jeśli chodzi o reklamację to pewnie Ci nieuwzględnią gdyż produkt był towarem niepełnowartościowym.Jeśli chodzi o wyjście z sytuacji to raczej tego nie widzę gdyż jakakolwiek reanimacja z prostowaniem to jest na ..krótką metę" gdyż nawet przy otwarciu okna w zimie to napewno się odkształci Pozdrawiam Jarek

kot1979 
Specjalista poziom 2

Wysłany: 2008-05-07, 20:35   

Mozna zrobic w nim roweki na listwy debowe- poprzecznie i naciagnac go wraz z klejem . naciecia poprzeczne mozesz zrobic co 30 cm . Listwa szeroka na okolo 3- 5 cm , gruba na okolo 15 mm . Potrzebna tylko frezarka na rowki i klej. Do sciagniecia przydalyby sie tez jakis zaciski.

jesli jednak nie masz frezarki mozna tez listwy przykrecic z klejem i pozostawic do wyschniecia. Pamietac tylko trzeba ze trzeba blat tak naciagnac by byl prosty.

Odpowiedz do tematu