|
takie tam - czyli THC po mojemu |
| Autor |
Wiadomość |
MAAK
Specjalista poziom 1 MAAK

Pomógł: 2 razy Dołączył: 10 Wrz 2004 Posty: 293 Skąd: Kielce
|
Wysłany: 2007-04-15, 19:31
|
|
|
Musze powiedzieć że zobaczyłem swój stary pomysł, ja miałem zastosować silnik DC z hamulcem i czujniki bezpośrednio do blach ciętej bezdotykowo
Jeden czujnik musi być o wykrywaniu co najmniej 10mm
Te łożyska do prowadnic to orginalme czy dorabiane?
góra dół.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 1229 raz(y) 17,66 KB |
|
|
|
|
 |
margor
Specjalista poziom 1

Pomógł: 8 razy Dołączył: 24 Lut 2005 Posty: 105 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2007-04-15, 21:24
|
|
|
Tutaj są zainstalowane silniczki krokowe.
Co do czujnika(ów) bezpośrednio nad blachą to chyba nie najlepszy pomysł. Mam na myśli przypadek gdy pod czujnikiem(ami) akurat pojawią się "dziury"wcześniej wypalone - "dupa w kwiaty" palnik zaryje w materiał!!! To co przedstawiłem na zdjęciach to także nie jest dobre rozwiązanie. W zależności od pochylenia ( w danym miejscu) blachy odczyt położenia jest błędny. W poprawnym rozwiązaniu końcówka wleczona po powierzchni blachy musi być wahliwa. O!
Odnośnie rolek - artykuł handlowy (koszt naście PLN/szt). Trzeba przyznać że w tej aplikacji jest to najlepsze rozwiązanie. Połączenie prowadnicowe jest wystarczająco sztywne, proste napinanie rolek (choć nieco kłopotliwe z punktu widzenia ustalania poprawnego położenia) i co najważniejsze - ruch jest "gładki". A swoją drogą to koszt wykonania też jest stosunkowo niewielki.
Marek. |
|
|
|
 |
galon
Znawca tematu

Pomógł: 4 razy Dołączył: 06 Kwi 2007 Posty: 89 Skąd: kieleckie
|
Wysłany: 2007-04-19, 09:00
|
|
|
moim zdaniem to z tymi kwiatami to nie jest aż tak źle uklad mi się podoba i pewnie zrobię tak samo a rozwiązanie widzę proste jedna krańcówka na osi Z z ręcznie nastawianym zdeżakiem uniemożliwiająca obniżenie osi poniżej zadanego poziomu ustawiona w zależności od grubości blachy ciętej
cały problem polega na tym że blacha nam (wstaje do góry)poniżej stołu nie opadnie więc oś Z nie musi się obniżać poniżej zadanej wysokościwystarczy żeby zdążyła uciec jak blacha wstanie i wruciła do określonej wysokości np po przerwanym cyklu palenia i przejechaniu w inne nierozgrzane miejsce |
|
|
|
 |
APY
Znawca tematu

|
Wysłany: 2007-05-24, 05:55
|
|
|
Chciałbym trochę odświeżyć temat.Właśnie muszę rozwiązać problem zachowania wysokości palnika.Może dałoby się wykorzystać potencjometr suwakowy sprzężony z płozą wleczoną po materiale? Jeśli uznacie że takie rozwiązanie jest możliwe to proszę o pomoc.Jak to zrealizować do sterowania silnikiem krokowym? Jeśli uznacie że pomysł jest głupi to proszę nie komentować |
|
|
|
 |
triera
Specjalista poziom 2

Pomógł: 28 razy Dołączył: 16 Paź 2005 Posty: 595 Skąd: Świecie
|
Wysłany: 2007-05-24, 09:41
|
|
|
w prezentowanym przez kol. Margor THC
mikroprzełączniki zamiast czujników indukcyjnych
też pewnie by się sprawdziły |
|
|
|
 |
Leoo
Specjalista poziom 3

Pomógł: 150 razy Dołączył: 15 Lis 2006 Posty: 1910 Skąd: Tarnobrzeg
|
Wysłany: 2007-05-24, 17:27
|
|
|
| Jedynie metody bezstykowe mają przyszłość. Wszelkie stopki, nóżki, płozy, kółka itp. będą działać do czasu. W trakcie cięcia mniejszych detali powstają ubytki, w które prędzej czy później wpadnie czujnik mechaniczny i stosunkowo delikatna maszyna może się uszkodzić. Radzę odżałować kasę na profesjonalny czujnik pojemnościowy. |
|
|
|
 |
|
|