Strona Główna CNC FORUM
Amatorskie maszyny CNC

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Akcesoria CNC

Poprzedni temat «» Następny temat
Skąd brać końcówki palnika plazmy?
Autor Wiadomość
RomanB 
Sympatyk forum poziom 2

Wysłany: 2008-06-16, 22:03   

undy napisał/a:
szukam jakiegos konkretnego importera koncowek do hipertherma.. interesuja mnie oryginalne (mimo ze drogie-nie ja place-szef sypie na to kase). szukalem w necie i prawde mowiac nic nie znalazlem albo znalazlem takich co przysla w ciagu-2miesiecy co mojej firmie nie pasuje.. prosze o pomoc was doswiadczonych

www.zakmet.pl

bierze moja firma od nich... W przeciągu 2 dni od wysłania zamówienia przesyłka jest na zakłądzie a nawet krócej... TO zależy wszystko.

jasioo 
Sympatyk forum poziom 1

Wysłany: 2008-06-17, 18:28   

No ja tam nie wiem jak u ciebie Undy, ale u mnie wyrzyganie elektrody niczym strasznym sie nie kończy dostaje po dupie tylko dysza i tyle.Pracuję na wypalarkach firmy zakmet hypertherm 1650 oraz HPR260a od dwóch lat i nie miałem żadnego przypadku by wypalenie elektrody popsuło coś jeszcze prócz dyszy, musiałeś mieć naprawdę farta że uszkodziło ci osłone. Moja firma zamawia elementy bezpośrednio z zakmet-u i nie ma większych problemów z wysyłką.

bogdan9591 
Czytelnik forum poziom 1
bogdan

Wysłany: 2008-07-08, 11:47   

Witajcie. Dopiero teraz piszę z namiarem na dostawcę dysz i elektrod do Telwina (swoją drogą cięzko znaleźć gorsze dziadostwo). Dobre jakościowo i tanie dysze i elektrody kupowałem u firmie Interspaw O/ Wrocław 071 781 71 71. Teraz mam starego dobrego Bestera 140W i nie mam kłopotów. Serwis do Telwina w polsce nie istnieje. Ja coś juz potrafie przy nim doradzic, w razie czego mogę pomóc. jak was zainteresuje droga przez mękę mogę moją trylogię napisać :)

RomanB 
Sympatyk forum poziom 2

Wysłany: 2008-08-03, 05:44   

jasioo napisał/a:
nie miałem żadnego przypadku by wypalenie elektrody popsuło coś jeszcze prócz dyszy, musiałeś mieć naprawdę farta że uszkodziło ci osłone.

Witam,
ja niestety też miałem taki przypadek (nie to że mi uszkodziło osłonę) ale zapaprało wszystkie otwory w niej etc. że o dyszy już nie wspomnę. Dlatego teraz staram się w miarę co jakiś czas kontrolować zużycie końcówki oraz elektrody.

Może podalibyście ile średnio "wpałek" wytrzymyje wam elektroda?
Przykładowo u mnie ostatnio dysza 80A i zarazem elektroda przy blaszcze 8 wytrzymała około 350 wpaleń. Jednak były to elementy zewnętrzne i nie dość duże. Po wycięciu ostatniego elementu chciałem odciąć ręcznie odpad ale zauważyłem że elektroda już się wypaliła i poszła razem z dyszą.

undy 
Sympatyk forum poziom 1

Wysłany: 2008-08-03, 10:23   

no u mnie tak przypalilo sie :P

palilo normalnie az tu nagle iskier na 3metry... niewiem czemu do dzisiaj jest to dla mnie zagadka

berdysz 
Sympatyk forum poziom 1

Wysłany: 2008-08-04, 07:44   

RomanB napisał/a:
jasioo napisał/a:
nie miałem żadnego przypadku by wypalenie elektrody popsuło coś jeszcze prócz dyszy, musiałeś mieć naprawdę farta że uszkodziło ci osłone.

Witam,
ja niestety też miałem taki przypadek (nie to że mi uszkodziło osłonę) ale zapaprało wszystkie otwory w niej etc. że o dyszy już nie wspomnę. Dlatego teraz staram się w miarę co jakiś czas kontrolować zużycie końcówki oraz elektrody.

Może podalibyście ile średnio "wpałek" wytrzymyje wam elektroda?
Przykładowo u mnie ostatnio dysza 80A i zarazem elektroda przy blaszcze 8 wytrzymała około 350 wpaleń. Jednak były to elementy zewnętrzne i nie dość duże. Po wycięciu ostatniego elementu chciałem odciąć ręcznie odpad ale zauważyłem że elektroda już się wypaliła i poszła razem z dyszą.

U mnie blacha # 8,0mm na 90A katoda Kjellberga wytrzymuje podobnie. Choć przez pierwsze 3 miesiące od odbioru maszyny było dużo lepiej ok. 600 przebić!!! Nie kumam. Palę przecięz tak samo. Raz mi się też zdarzyło, że przy zużytej katodzie jak odpaliło łuk to rozpierdzliło mi prawie wszystkie części w środku. Ale to tylko raz i już nie przginam, standartowo po ok. 250-300 przebiciach sprawdzam kontrolnie stan katod. Ale to nie jest w porządku, że na tak małym prądie jak u Ciebie 80A i u mnie 90A wytrzymuje tylko 350 przebić.

gmaster 
Sympatyk forum poziom 1
Prezes

Wysłany: 2008-09-05, 07:44   

undy napisał/a:
palilo normalnie az tu nagle iskier na 3metry... niewiem czemu do dzisiaj jest to dla mnie zagadka

prawdopodobnie coś się w środu tak przyjarało, że chołodziwo dostało się w obręb łuki i nastąpiło zwarcie.

robal43 
Znawca tematu

Wysłany: 2008-09-05, 09:35   

Ja kupuje podobne dysze w firmie thermacut ale jakosć niejest rewelacyjna
www.thermacut.info/frames...b&lng=2&ctr=neu

tezewiusz 
Nowy użytkownik
tezewiusz

Wysłany: 2008-09-07, 09:10   

lukaszbabi napisał/a:
wystarczy kontrolować jakość cięcia i widać czy dysza "się kończy"-ale z tego co wiem to większość jedzie na nich do samego końca czyli aż się stopi elektroda

w zasadzie jest okreslone w instrukcjach jesli wypalona dziura w elektordzie przekracza 1mm glebokosci to elektroda jest do wymiany, dysze zawsze wymieniam razem z elektroda u mnie wymiary elementow rzadko kiedy moga przekroczyc wymiar +,- 2mm przy grubosciach blachy 16mm chociarz teraz juz 20mm.jesli chodzi o zawirowywacz (oring) to zazwyczaj jak duzo gradu sie pojawia to do wymiany.coz ogolnie jak sie nie kombinuje to sie nie nauczy

pandabera 
Sympatyk forum poziom 1

Wysłany: 2008-10-05, 17:26   

Podrobki hypertherma sprzedaje termacutz czech swoja siedzibe maja tez w polsce.Od czasu do czasu sam uzywam(jezeli nie mam wyjscia) ich elektrod i dysz ale na wstepie chce dodac ze moga spowodowc przegrzanie palnika.Dlatego wole stosowac drozsze ale orginalne od hypertherma

Odpowiedz do tematu