|
Wybor tokarki w cenie okolo 3-7 K |
| Autor |
Wiadomość |
mawwo
Specjalista poziom 1

Pomógł: 4 razy Dołączył: 12 Wrz 2004 Posty: 198 Skąd: Pabianice
|
Wysłany: 2008-02-01, 14:19
|
|
|
Rolstal CQ9325B
| Cytat: | A ja dalej upieram sie przy swoim
Nie ma wałka napędu , więc nie ma posuwu poprzecznego |
zobaczcie stronkę
w opisie jest posuw poprzeczny automatyczny i na zdjęciach też jest dźwignia od posuwu poprzecznego w tokarce CQ9325A oraz CQ9325B |
_________________ pozdrawiam
Wojtek
mawwo
www.republika.pl/styro_cnc/
http://republika.pl/cnc304/
GG-2734529
504-045-238 |
|
|
|
 |
ARGUS
Specjalista poziom 3

Pomógł: 50 razy Dołączył: 09 Kwi 2007 Posty: 721 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 2008-02-01, 15:12
|
|
|
| mawwo napisał/a: | | w opisie jest posuw poprzeczny automatyczny i na zdjęciach też jest dźwignia od posuwu poprzecznego w tokarce CQ9325A oraz CQ9325B |
To że jest w opisie to nie podlega dyskusji
Natomiast normalnie w tokarkach patrząc od przodu
jest śruba pociągowa do pouwu wzdłużnego (gwinty)
jest wałek napedowy do posuwu poprzecznego i wzdłużnego
i jest wałek sterujący którym się załącza lub wyłącza maszynę i obroty wrzeciona
To tak najprościej
W małych tokarkach posów realizowany jest śrubą pociągową
w dużych wałkiem napędowym
Śruba jaest tylko do nacinania gwintów
Maszyna może nie mieć śruby pociągowej ale musi mieć wałek napędowy
z wałkiem ma obydwa posuwy a ze śrubą tylko jeden - wzdłużny
W tych maszynach może być wałek umiejscowiony w łożu albo na tylnej części łoża
nigdy takiego rozwiązania nie widziałem ale nie wykluczam że tak może być
Natomiast ta wajcha na górnej części suportu to blokada suportu a nie wyłącznik posuwu
To według mojej wiedzy.
Nie widzę logicznego wytłumaczenia jak tanio i prosto zrealizować posów poprzeczny
ze śuby pociągowej (Może coś takiego jest )
Ale jak już napisałem tyle wiem
Najlepiej pomacać albo zobaczyc w pracy - wtedy nie będzie niejasności
[ Dodano: 2008-02-01, 15:46 ]
No i muszę z przykrością przyznać że sie myliłem
Aut.posuw poprzeczny ze śruby pociągowej maja niektóre tokarki
Jest to rezlizowane tak jak w przekładni slimakowej.
Więc Rplstar też może mieć taki patencik
Włącznik posuwu jest to przeważnie dźwignia na przodzie skrzynki suportowej
Wstawiam zdjęcie do swojej galerii
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
darecky12
Czytelnik forum poziom 2

|
Wysłany: 2008-02-02, 19:55
|
|
|
Panowie,
chyba juz zdecydowalem ze kupie tsb-20 i znalazlem taka za 6 K z pelnym fabrycznym wysposazeniem, jest wg sprzedajacego prawie nieuzywana, stala niepodlaczona bardzo dlugo. Mam tez inna z pelnym wysposazeniem ale uzywka w dobrym stanie za 4,5 K. Przemyslalem wszystko i stwierdzile ze chinszczyznie liczy sie: 1 Cena, 2 Wyglad, 3 Tanie Materialy, 5 Jakosc. No i ta polityka w zderzeniu z rzeczywistoscia nie ma szans na przetrwanie w firmie.
Lepsze jest porzadne polskie..... tare tokarzysko. Co o tym sadzicie, chodzi o oferte?
Dla mnie najwazniejsze, jak wyglada posow automatyczny w toczeniu gwintow w tsb 20, wzdluzny i poprzeczny?
I czy mozna w niej przerobic otwor wrzeciona na wiekszy ? np 38. Bo to ze mozna z 18 mm przewiercic na 20 to juz wiem.
[ Dodano: 2008-02-02, 19:57 ]
O wyborze zdecydowalo: dobra opinia i przewidywana lepsza jakosc (trwalosc) od chinszczyzny, dobre wyposazenie, kompaktowe gabaryty i wystarczajace mozliwosci parametrow toczenia. |
|
|
|
 |
bartuss1
Specjalista poziom 3

Pomógł: 36 razy Wiek: 32 Dołączył: 05 Kwi 2006 Posty: 1607 Skąd: Kędzierzyn - Koźle
|
Wysłany: 2008-02-03, 08:59
|
|
|
| juz ja bym wolał nowego chinczyka, u mnie w pierwszych 2 tygodniach pracy silnik w tsb20 poszedł sie je...ć, dwubiegowy i długo stało podobno, chyba za długo |
_________________ równie dobrze zamiast specjalista poziom 3 moze być aniołek poziom 30 hehe |
|
|
|
 |
ARGUS
Specjalista poziom 3

|
Wysłany: 2008-02-03, 10:52
|
|
|
| darecky12 napisał/a: | | I czy mozna w niej przerobic otwor wrzeciona na wiekszy ? np 38. Bo to ze mozna z 18 mm przewiercic na 20 to juz wiem. |
Wrzeciono tokarki ma swoją grubość
Z 18 na 20 albo nawet na 22 rozwiercisz bez większego problemu ale z 18 na 38 to jest po 10 mm na ściankę to raczej sie nie da
Nie znam TSB tak dobrze ale wątpie żeby było z czego zebrać tyle materiału
Ja osobiście mając do dyspozycji około 7 000 zł kombinowałbym jak kupić ta maszynkę http://www.kami-maschinen...p=drehmaschinen
Dla mnie to jest wszystko to co tygryski lubią najbardziej
Oczywiście w "praniu" wyjdą jakieś kwiatki ale parametry maszynki i rozmiar obrabianych elementów do tego odczyty cyfrowe --co wiecej trzeba
TSB 20 jest po prostu za mała:-) |
|
|
|
 |
darecky12
Czytelnik forum poziom 2

|
Wysłany: 2008-02-03, 12:21
|
|
|
Nie do konca taka mala, toczy 20 cm srednicy, dlugosc toczenia to 50 lub 55 cm, jedyny wlasnie mankament to wlasnie mala srednica przelotowa. Jezeli mysle o przerobce to mysle o wymianie calego zespolu wrzeciona, bo rozwiercanie to nie jest podejscie fachowe. W tej chwili mam ploter frezujacy gdzie os Y ma sprzeglo o srednicy 20 mm i co jakis czas lapie luzy, jedyne wyjscie to zmienic sprzeglo na wieksze i miec spokoj, ale do tego trzeba wykonac tuleje redukcyjna do odstawienia silnika krokowego bo inaczej sie nie zmiesci. Pozniej wstawie wlasciwe sprzeglo Oldhama. Wiec w ten sposob mysle o przerobkach.
Dlaczego mowie zle o chinczykach, bo tam nawet glupie lozysko potrafi sie rozsypac i pozniej go nie dokupisz, poleca kola zebate itd itp. Przyklad: Kupilem wiertarke WS-15 ale bez uchwytu, pojechalem do sklepu kupilem uchwyt za 80 zl i zalozylem, pekl po 3 h pracy (calkowicie rozsypaly sie szczeki zaciskowe, w drobny mak). Oddalem na reklamacji momentalnie, jako ze jestem z Bialegostoku pojechalem do Bizonbial wydalem 150 zl na polski uchwyt i do tej pory nic o niem nie slyszalem (1,5 roku). A to chyba pozytywna oznaka. Takie sa chinczyki i ich technika.
Kto sie nie przekonal niech zakupi tokarke z rolstaru, gdzie nie maja glupiej podtrzymki a co dopiero serwisu.......
[ Dodano: 2008-02-03, 12:24 ]
Aha ja szukam wlasnie wartsztatowej tokarki pomocniczej, ale tez wiem ze bede toczyl duzo elementow z preta aluminiowego o srednicy 25 lub 28 mm, dlugosc detalu 35 mm. I beda tego wykonywane setki. Element przypomina srube z gwinetm + walec z gwintem wewnetrznym w ktory sie wkreca owa sruba. |
|
|
|
 |
ARGUS
Specjalista poziom 3

|
Wysłany: 2008-02-04, 15:33
|
|
|
| darecky12 napisał/a: | | mysle o wymianie calego zespolu wrzeciona |
No i oczywiście wszystkich kół zębatych zamontowanych na wrzecionie
Do tego roztoczenie gniazd łożysk w obudowie
troszke pracy nad tym bedzie
| darecky12 napisał/a: | | kupilem uchwyt za 80 zl i zalozylem, pekl po 3 h pracy |
Żle po prostu trafiłeś ale fakt że chińskie nie jest najlepsze
| darecky12 napisał/a: | | bede toczyl duzo elementow z preta aluminiowego |
| darecky12 napisał/a: | | I beda tego wykonywane setki |
Na moje oko to już prawie produkcja
TSB-20 to raczej tokarka narzędziowa
Da sobie pewnie z tym radę ale wydaje mi sie że powinieneś poszukać jakiejś większej maszynki
W kwocie do 10 000 jest spory wybór maszyn z dosyć dobrze rozbudowanymi mozliwościami
Ale każdy ma swoje porzyzwyczajenia i przekonania
Jak kupisz to cyknij fotki |
|
|
|
 |
darecky12
Czytelnik forum poziom 2

|
Wysłany: 2008-02-04, 18:52
|
|
|
No tak o tych kolach, przekladniach nie wiem nic , wiedzialem ze gdzies tutaj jest zonk, tak czy inaczej chyba sie najaralem na TSb 20. Widzialem jeszcze chyba Tu-35 (nie jestem pewien nazwy) dosyc interesujaca maszynka ale wszystkie ktore widzialem mialy zuzycie na poziomie 90 %. |
|
|
|
 |
bartuss1
Specjalista poziom 3

Pomógł: 36 razy Wiek: 32 Dołączył: 05 Kwi 2006 Posty: 1607 Skąd: Kędzierzyn - Koźle
|
Wysłany: 2008-02-05, 15:57
|
|
|
a wracając do tego rolstala z poprzecznym posuwem, moze ktoś kupi i wtedy sie dowiemy ?
|
_________________ równie dobrze zamiast specjalista poziom 3 moze być aniołek poziom 30 hehe |
|
|
|
 |
darecky12
Czytelnik forum poziom 2

|
Wysłany: 2008-02-26, 21:29
|
|
|
Witam,
wlasnie finalizuje zakup TSB 20 z osprzetem, poprosze o polecenie zakupu kompletu nozy do niej i o pomoc w uzyskaniu DTR`ki. Na poczatek dodam ze bede toczyc elementy z aluminium i gwinty. Jutro zamieszcze rysunek co mniej wiecej chce wykonac.
pozdr
darecky |
|
|
|
 |
|
|