|
Tokarka TOS SV 18 R DTR |
| Autor |
Wiadomość |
paulg
Specjalista poziom 1

Pomógł: 27 razy Dołączył: 28 Paź 2005 Posty: 250 Skąd: Cieszyn
|
Wysłany: 2007-02-07, 08:40
|
|
|
| czort napisał/a: | | Bo jeżeli nie to Cię jeszcze zapewne czeka ich skrobanie (chyba że masz szczęście i trafiłeś na maszynę o którą ktoś dbał ). Ile może obrabiać nad suportem ?? |
Witam.
Na szczęście prowadnice są jak na 50 latka w super stanie - tokarka nie pracowała na "masówce"
Prześwit nad suportem to około 400 ale dokładnie nie mierzyłem gdyż i tak nie zamierzam nic tak dużego obrabiać
| Cytat: | | Nie masz się co łudzić regulacji łożysk ani nic z tych rzeczy w DTR nie będzie |
Gdzie szukać takich danych ?? bo na fachowca nie stać a samemu jak już pisałem nie wszystko udaje się wymyślić
Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
czort
Specjalista poziom 1

Pomógł: 5 razy Dołączył: 06 Lut 2006 Posty: 137 Skąd: kraków
|
Wysłany: 2007-02-07, 22:20
|
|
|
| Co do regulacji łożysk jedyna co mi przychodzi do głowy to może być jakiś podręcznik do zawodówki (najlepiej nie młody ja bym szukał na jakichś kiermaszach starych książek ) . |
|
|
|
 |
paulg
Specjalista poziom 1

|
Wysłany: 2007-02-08, 00:59
|
|
|
| czort napisał/a: | | Co do regulacji łożysk jedyna co mi przychodzi do głowy |
Nie zrozumieliśmy się chyba do końca - niejasno wytłumaczyłem sprawę - wiem jak (tak mi się wydaje) , mam w większości czym ale np. regulując luz na panewkach trzeba tak to podokręcać aby jakiś luz pozostał ...
I np składając skrzynie biegów mając komplet części ale w pudełkach trzeba wiedzieć co gdzie włożyć żeby działało
Pozdrawiam |
_________________ Lepiej jest nie odzywać się wcale i wydać się głupim, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości.
— Mark Twain |
|
|
|
 |
jjanusz
Specjalista poziom 1 tzcn

Pomógł: 7 razy Dołączył: 16 Lut 2006 Posty: 217 Skąd: krasnogliny
|
Wysłany: 2007-02-08, 16:53
|
|
|
jeśli cie interesuje jeszcze to mogie zeskanować
SV18RA |
_________________ niedość że masz pracę to jeszcze pieniądze byś chciał |
|
|
|
 |
paulg
Specjalista poziom 1

|
Wysłany: 2007-02-08, 19:18
|
|
|
| Cytat: | | jeśli cie interesuje jeszcze to mogie zeskanować |
I to jeszcze jak !!!! Wszelka pomoc baardzo mile widziana
Mój adres to pawel malpka k-system kropka pl
Pozdrawiam |
_________________ Lepiej jest nie odzywać się wcale i wydać się głupim, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości.
— Mark Twain |
|
|
|
 |
wieslawbarek
Specjalista poziom 1

Pomógł: 10 razy Dołączył: 05 Gru 2006 Posty: 170 Skąd: Bielsko Biała
|
Wysłany: 2007-02-10, 21:07
|
|
|
Co do regulacji lozysk to nie napisales jakie one sa w mojej tokarce sa waleczkowe dwurzedowe iluz powinien wynosic 0,0025 gdy przystawisz czujnik do osi wrzeciona i zadzialasz sila 50 KG ,choc mozna je wyregulowac tak jak w samochodzie dokrecasz dotad az poczujesz ze sie ciezko kreca a potem wracasz nakretke
[ Dodano: 2007-02-10, 21:13 ]
Przepraszam ale dopiero teraz zauwzylem cos o panewkach i tak np. w szlifierkach SPB30 luz na panewkach powinin wynosic okolo0,01.Pozdro |
|
|
|
 |
paulg
Specjalista poziom 1

|
Wysłany: 2007-02-11, 00:41
|
|
|
| wieslawbarek napisał/a: | | Przepraszam ale dopiero teraz zauwzylem cos o panewkach |
Dokładnie - w mojej tokareczce są zastosowane panewki - łożyska są ale następujące - 1 skośne na końcu i 2 zwykłe kulkowe na wałku (jakby to nazwać) od pasa napędowego.
Panewki przenoszą praktycznie wszystkie siły związane z toczeniem więc luz na nich będzie jednym z wyznaczników dokładności tokarki.
Pozdrawiam. |
— Mark Twain |
|
|
|
 |
|
|