|
CNC FORUM
Amatorskie maszyny CNC
|
|
|
Jaka Tokarka |
| Autor |
Wiadomość |
arizon
Specjalista poziom 1

Pomógł: 17 razy Dołączył: 11 Mar 2006 Posty: 242 Skąd: Rzeszów/Kraków
|
Wysłany: 2006-09-26, 23:07
|
|
|
Dzięki wielkie za odpowiedź
Chyba będę musiał jeszcze przemyśleć ten zakup mam czas . Zastanawiałem się też nad zkupem używki to znaczy jednej z tych olbrzymów dostępnych na allegro mam na myśłi masę powyżej 1t ale z kolei nie wiem jak z dokładnością na pewno trzeba by powymieniać parę elementów ale czy to wystarczy, Czy ma ktoś doświadczenie w doprowadzaniu takiego sprzętu do stanu "używalności" ??
pozdrawiam |
|
|
|
 |
Kenzo
Znawca tematu

Pomógł: 3 razy Dołączył: 03 Cze 2005 Posty: 84 Skąd: Silesia
|
Wysłany: 2006-09-27, 09:07
|
|
|
| Hmm,z duzą przemysłową tokarka,to jednak jest troche wiecej zachodu niz remont/też raczej kosztowny-tanio kupisz to remont cie zje,w dobrym stanie -tylko jako hobby to juz musisz w totka trafić/-ogólnie-do zasilania musisz mieć nie tylko 380V w chałupie ale i oddzielne doprowadzenie zasilania wykonane przez zakład energetyczny/przydział mocy inne kable itd itp/zasilanie takiej tokarki to juz kilowatem nie opedzisz,jak sie przypniesz na normalne zasilanie wykonane na typowe gospodarstwo domowe,to popalisz bezpieczniki przy rozruchu ,a i zdobędziesz dozgonna miłośc sąsiadów.Sprawa kolejna-nie postawisz przemysłowej maszyny -ot tak na podłodze w warsztaciku-musi mieć swój fundament-solidny i stabilny,zdecydowanie do prac amatorskich najlepsza jest OUS,zreszta kupę warsztatów dalej na nich pracuje-mankamentek jest to ze już ich chyba nie produkują,wiec zakup to albo trafisz totalnego rzęcha,albo niekompletna/rozkradziona-choć można mieć szczęście o z likwidacji jakiejś firmy kupić mało uzywana.PROMA-wiekszość maszyn do ceny +_5000 to chińszczyzna produkowana za przysłowiową miske ryżu-więc z jakościa to niewiele ma wspólnego,zreszta markety juz sie powoli wycofuja ze sprzedarzy tego sprzetu ze względu na brak serwisu i ilość reklamacji.Przyzwoitej jakości mała tokarko frezarka to niestety koszt kilka tysiecy złotych -tak blizej 10-15Kzł. |
|
|
|
 |
BYDGOST
Specjalista poziom 1

Pomógł: 17 razy Dołączył: 28 Wrz 2007 Posty: 139 Skąd: Bydgoszcz
|
Wysłany: 2007-10-26, 16:38
|
|
|
| To wszystko zależy od tego jak rozumiemy określenie TOKARKA PRZEMYSŁOWA. Wszystkie tokarki z uchwytem do 200 mm to nie są wcale potężne maszyny i z powodzeniem postawi się je w domu np: TUS 25; TUM25, 35M ; TUE35; TUE40; i podobne. Jeśli chodzi o posadowienie to maszyny takie można postawić na podkładkach wibroizolacyjnych. Znam przypadek, gdzie tokarka o wadze 2200kg stoi na sześciu podkładkach, na zwykłej posadzce w garażu. Druga sprawa to zasilanie. Domy jednorodzinne mają przewidziane ( zależnie od umowy z dostawcą ) te kilka kilowatów mocy dostarczonej. Zasilanie silnika o mocy np. 4 kW nie powinno stwarzać problemów. W warunkach domowych nie ma potrzeby toczenia z maksymalnym wykorzystaniem mocy ( duży wiór, posuw) i dlatego moc pobierana przez maszynę będzie adekwatna do mocy jaką dostarczy instalacja. Silnik w tokarce o mocy 7 kW można z powodzeniem zastąpić silnikiem 4 kW. Jeśli ktoś się zdecyduje ona zastosowanie falownika do zasilania silnika tokarki to tym łatwiejszy będzie rozruch a zatem i mniejsze problemy z zasilaniem. |
|
|
|
 |
ARGUS
Specjalista poziom 3

Pomógł: 54 razy Dołączył: 09 Kwi 2007 Posty: 842 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 2007-10-28, 12:04
|
|
|
Problem
a raczej wątpliwości wszystkich po kolei nabywców
nazwijmy to umownie "amatorskich" maszyn do obróbki metalu
są takie same
Co kupić i gdzie żeby mało kosztowało a miało dobre parametry
Ze swojego doświadczenia powiem wam Panowie że się nie da
Pomijam "trafiejki" okazje i tym podobne zdarzenia losowe
Normalnie dobra maszyna MUSI KOSZTOWAĆ
I podoba się nam czy tez nie ale MUSI też mieć swoją wagę - dużą wagę
Sztywność a co za tym idzie dokładność maszyny jest ściśle powiązana z jej wagą
Cena maszyn, tokarek , frezarek, uzależniona jest od wielkości , dokładności, funkcji jakie dana maszynka nam oferuje no i od producenta.
A nasz wybór- amatorów i majsterkowiczów ograniczony jest zasobnością portwela
Na tej stronie http://www.warco.co.uk/ w zakładce (Special offers) jest i frezarka i tokarka na które uważam warto się zdecydować ale jedna i druga maszynka z transportem będzie kosztować około dychy, więc dość sporo jak na budżet amatora który będzie używał maszyny
"do zabawy " a nie do produkcji
Ale maszyny z wyższej półki i o sporych możliwościach
Co do chińszczyzny to z własnego doświadczenia że jest to dość wdzięczny producent maszyn "do poprawienia"
Możliwości "udoskonalenia' maszyn są dość duże ale wymagają dostępu do innych maszyn i w tym przypadku jeśli za obróbke elementów do "modernizacji " maszynki trzeba płacić to koszt rośnie i to sporo
więc moze od razu lepiej kupiś droższą maszynkę ?
Zasilanie - oddzielny temat
Tokarka NUTOL moc 550 W jednofazowa
Wiertarka NUTOL 1500 W jednofazowa
Spokojnie do tej pory wystarczały mi takie parametry
Optymalne według mnie byłyby po 750 W dla obydwu maszyn no ale cóż ....
Jakbyśmy wszyscy chętni na zakup maszyny mieli w karmanie po 15 000 pln
to wydaje mi się że nie mielibyśmy dylematów co kupić |
|
|
|
 |
bartuss1
Specjalista poziom 3

Pomógł: 46 razy Dołączył: 05 Kwi 2006 Posty: 1778 Skąd: Kędzierzyn - Koźle

|
Wysłany: 2007-10-29, 08:15
|
|
|
ciekaw jestem tylko czy noniusz w tych angolach jest metryczny czy calowy i czy całośc nie pracuje w lewo - u nich wszystko jest w lewo
1350 funtów, funt jakies 5,5zł hmm ... |
_________________ jak pomogłem to wciskaj pomógł |
|
|
|
 |
ARGUS
Specjalista poziom 3

Pomógł: 54 razy Dołączył: 09 Kwi 2007 Posty: 842 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 2007-10-29, 12:57
|
|
|
Mają dwie wersje
Swoją "lewą "
i dla normalnych metryczną |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
| sponsorem forum jest www.akcesoria.cnc.info.pl |
Informacje na witrynie cnc.info.pl są podawane tylko w celach edukacyjnych oraz hobbystycznych. Jedynie użytkownik wysyłający wiadomość lub plik ponosi pełnoprawną odpowiedzialność za ich treść. Jeżeli wynikną z tego konsekwencje prawne, cnc.info.pl może przekazać wszelkie informacje właściwym organom państwowym na temat danego użytkownika oraz pomóc w jego zlokalizowaniu. Zgodnie z ustawą o ochronie danych osobowych cnc.info.pl nie przekazuje informacji odnośnie użytkowników firmom i osobom prywatnym. Hasła, adresy e-mail oraz numery IP są szyfrowane w bazie danych i jedynie administrator jest w stanie odczytać te informacje. Cnc.info.pl jest przeciwna łamaniu zabezpieczeń oraz łamaniu praw autorskich, jednak niektóre osoby nie przestrzegają naszego regulaminu. Jeżeli zobaczyłeś wiadomość lub plik, który twoim zdaniem jest nielegalny lub narusza twoje dobra osobiste, prosimy o natychmiastowy kontakt:
Administrator |
|
www.akcesoria.cnc.info.pl
• silniki krokowe • Łożyska liniowe • śruby trapezowe i kulowe
|