|
CNC FORUM
Amatorskie maszyny CNC
|
|
|
Potrzebna pomoc z Kcam |
| Autor |
Wiadomość |
volverine
Czytelnik forum poziom 1 volverine

|
Wysłany: 2005-09-22, 23:18 Potrzebna pomoc z Kcam
|
|
|
| Witam, próbuje właśnie odpalić sterowniki na l298/297(SSKB01) z silnikami bipolarnymi. Mam Kcam 40011 na win98, kiedy wszystko włącze silnik sztywnieje , a kiedy powinien się poruszyć robi się luźny, ewentualnie lekko szarpie. Jestem zupełnie nowy w tej dziedzinie i nawet nie wiem od czego zacząć sprawdzanie.Czy ma ktoś jakiiś pomysł? Byłbym wdziędzny za jakiekolwiek porady. |
|
|
|
 |
ottop
Specjalista poziom 2

Pomógł: 24 razy Dołączył: 07 Cze 2004 Posty: 355 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 2005-09-23, 08:04
|
|
|
| Jeśli korzystasz z sygnału Enable z Kama spróbuj zmienić stan aktywny na przeciwny. O ile dobrze pamiętam sygnał Enable działał w ten sposób, że silnik jest włączany w momencie ruchu w danej osi, a wyłączany podczas postoju, więc jeżeli jest nieprawidłowo skonfigurowany to silnik jest włączony podczas postoju i wyłączany podczas ruchu. Jeżeli nie jest to wina sygnału Enable może wartości prędkości silników są za wysokie. |
_________________ Pozdrawiam Andrzej
http://www.ottop.republika.pl/ |
|
|
|
 |
volverine
Czytelnik forum poziom 1 volverine

|
Wysłany: 2005-09-23, 23:00
|
|
|
wielkie dzięki za podpowiedź z Enable , miałem jeszcze jeden problem z konfiguracja portu w BIOSie ale właśnie cały układ przeszedł pomyślnie próby |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
| sponsorem forum jest www.akcesoria.cnc.info.pl |
Informacje na witrynie cnc.info.pl są podawane tylko w celach edukacyjnych oraz hobbystycznych. Jedynie użytkownik wysyłający wiadomość lub plik ponosi pełnoprawną odpowiedzialność za ich treść. Jeżeli wynikną z tego konsekwencje prawne, cnc.info.pl może przekazać wszelkie informacje właściwym organom państwowym na temat danego użytkownika oraz pomóc w jego zlokalizowaniu. Zgodnie z ustawą o ochronie danych osobowych cnc.info.pl nie przekazuje informacji odnośnie użytkowników firmom i osobom prywatnym. Hasła, adresy e-mail oraz numery IP są szyfrowane w bazie danych i jedynie administrator jest w stanie odczytać te informacje. Cnc.info.pl jest przeciwna łamaniu zabezpieczeń oraz łamaniu praw autorskich, jednak niektóre osoby nie przestrzegają naszego regulaminu. Jeżeli zobaczyłeś wiadomość lub plik, który twoim zdaniem jest nielegalny lub narusza twoje dobra osobiste, prosimy o natychmiastowy kontakt:
Administrator |
|
www.akcesoria.cnc.info.pl
• silniki krokowe • Łożyska liniowe • śruby trapezowe i kulowe
|