|
CNC FORUM
Amatorskie maszyny CNC
|
|
|
Jak z własnoręcznego podpisu zapisanego w JPG zrobić kod G |
| Autor |
Wiadomość |
scandruk
Znawca tematu

|
Wysłany: 2008-02-26, 15:01 Jak z własnoręcznego podpisu zapisanego w JPG zrobić kod G
|
|
|
witam, chciałem sobie zrobić własnoręczny podpis do frezareczki CNC. Wykonałem podpis własnoręcznie, zeskanowałem go i zapisałem w JPG. Teraz bawie się w Corelu i go obrabiam - ale powiem szczerze że idzie mi to średnio. W chwili obecnej obrysowuje go w powiększeniu krzywymi, ale wolałbym aby podpis był bardziej rzeczywisty. Jak można zrobić to w miare prosto?
[ Dodano: 2008-02-26, 15:50 ]
ok, zrobiłem sobie w tym corelu - ale obrysowywanie to niezbyt miły sposób (stracone 20 minut) aczkolwiek skuteczny |
|
|
|
 |
pltmaxnc
Specjalista poziom 3

Pomógł: 29 razy Dołączył: 13 Sie 2004 Posty: 694 Skąd: warszawa
|
Wysłany: 2008-02-26, 15:54
|
|
|
W pakiecie Corela jest program Corel Trace do wektoryzacji.
Może być pomocny , lecz i tak konieczne będą poprawki "na piechotę" |
|
|
|
 |
Piotr Rakowski
Specjalista poziom 3 rakuś

Pomógł: 29 razy Dołączył: 29 Lip 2005 Posty: 923 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2008-02-26, 22:29
|
|
|
Możesz użyć mojego programu: http://www.cnc.info.pl/to...2plt-vt3235.htm
Z mapy bitowej wektoryzuje do PLT. Ten plik PLT wczytasz bezpośrednio do STEP2CNC i wygrawerujesz.
[ Dodano: 2008-02-27, 07:59 ]
Dodaję plik z napisem Fender (producent gitar - dla tych, którzy tego nie wiedzą) oraz plik z mojego programu, w którym plik PLT został wygenerowany. Im lepiej jest przygotowana mapa bitowa, tym dokładniejsze jest odwzorowanie konturu.
fender.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 947 raz(y) 9,85 KB |
fender_plt.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 39 raz(y) 22,42 KB |
|
_________________ Piotr (rakuś) Rakowski, eduCAD CNC, PLT2CNC, STEP2CNC
Oprogramowanie: http://www.soft4cnc.pl maszyny: http://www.grawerki.biz |
|
|
|
 |
Pyrypianin
Nowy użytkownik

|
Wysłany: 2008-03-18, 21:55
|
|
|
Witaj.
Dla próby coś tam przerobiłem Twoim Piotrze programem fotkę osoby. Plik wynikowy wyszedł, ale ploter XY.... rysuje linie powrotne do punktu skąd zaczął rysować. Np. linia z punktu 'A' przez 'B' do 'C', wychodzi tak, że głowica leci do 'A', opuszcza pisak, jedzie do 'B', potem do 'C' i.... niecałkowicie unosząc pisak wraca do 'A' ciągnąc za soba smugę, czyli cienką linię - nie podnosi pisaka całkowicie . Dopiero w punkcie startowym 'A' podnosi pisak do góry. Dlaczego? Wychodzi całość jak na fotce niżej (strzałki wskazują przykładowe smugi). Dodam, że inne rysunki wychodza dobrze, więc to nie jest wina uszkodzenia głowicy. Taki efekt jest tylko po wygenerowaniu pliku tym programem.
 |
_________________ Pozdrawiam - Pyrypianin. |
|
|
|
 |
Piotr Rakowski
Specjalista poziom 3 rakuś

Pomógł: 29 razy Dołączył: 29 Lip 2005 Posty: 923 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2008-03-19, 07:26
|
|
|
| Program nie działa idealnie. Żeby tak było krawędzie rysunku nie mogą być rozmyte. Algorytm sprawdza granice na zasadzie czarny-biały. Jeśli ręcznie poprawisz rysunek - będzie dobrze. |
_________________ Piotr (rakuś) Rakowski, eduCAD CNC, PLT2CNC, STEP2CNC
Oprogramowanie: http://www.soft4cnc.pl maszyny: http://www.grawerki.biz |
|
|
|
 |
Pyrypianin
Nowy użytkownik

|
Wysłany: 2008-03-19, 12:18
|
|
|
| Dziuje za naprowadzenie na problem. Sprobuje. |
_________________ Pozdrawiam - Pyrypianin. |
|
|
|
 |
Darios
Nowy użytkownik

|
Wysłany: 2008-03-19, 20:01
|
|
|
Witam
A ja wymodelowałbym krzywą na podstawie JPGa i zapisał jako DWG lub DXF a następnie wrzucił to do jakiegoś CAD/CAMa i wygenerował ścieżkę.
Dość proste rozwiązanie, próbowałem.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
DPosk
Sympatyk forum poziom 2

|
Wysłany: 2008-05-09, 20:27
|
|
|
| W corelu jest tak opcja; mapa bitowa->trasuj mapę bitową, potem zapisujesz jako plt i np. do MACHa |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
| sponsorem forum jest www.akcesoria.cnc.info.pl |
Informacje na witrynie cnc.info.pl są podawane tylko w celach edukacyjnych oraz hobbystycznych. Jedynie użytkownik wysyłający wiadomość lub plik ponosi pełnoprawną odpowiedzialność za ich treść. Jeżeli wynikną z tego konsekwencje prawne, cnc.info.pl może przekazać wszelkie informacje właściwym organom państwowym na temat danego użytkownika oraz pomóc w jego zlokalizowaniu. Zgodnie z ustawą o ochronie danych osobowych cnc.info.pl nie przekazuje informacji odnośnie użytkowników firmom i osobom prywatnym. Hasła, adresy e-mail oraz numery IP są szyfrowane w bazie danych i jedynie administrator jest w stanie odczytać te informacje. Cnc.info.pl jest przeciwna łamaniu zabezpieczeń oraz łamaniu praw autorskich, jednak niektóre osoby nie przestrzegają naszego regulaminu. Jeżeli zobaczyłeś wiadomość lub plik, który twoim zdaniem jest nielegalny lub narusza twoje dobra osobiste, prosimy o natychmiastowy kontakt:
Administrator |
|
www.akcesoria.cnc.info.pl
• silniki krokowe • Łożyska liniowe • śruby trapezowe i kulowe
|