|
Karta LPT+2xRS232 na PCI nie działa |
| Autor |
Wiadomość |
berrrcik21
Specjalista poziom 1 Robert

Pomógł: 3 razy Dołączył: 06 Maj 2007 Posty: 252 Skąd: takie fajne miasto;)
|
Wysłany: 2008-03-21, 00:48 Karta LPT+2xRS232 na PCI nie działa
|
|
|
Witam wszystkich
Potrzebny jest mi drugi port LPT, który będę używał niezależnie razem z pierwszym (który znajduje się na płycie głównej) w tym samym czasie. Pierwszego "fabrycznego" używam do sterowania silnikami krokowymi, a drugi będzie służył do podłączenia manipulatora. W związku z tym zakupiłem taką kartę. Zainstalowałem zgodnie z instrukcjami, skonfigurowałem tak jak na poniższych fotkach, podłączyłem sterowniki krokówek i ani drgną. Nie mam pojęcia co może być nie tak. Używam programu Mach2. Płyta główna komputera, którego posiadam to: ASUS A8V-Deluxe. Czy macie koledzy też takie problemy? Proszę o pomoc w rozwikłaniu problemu.
Pozdrawiam!!
Robert
foto1.JPG
|
 |
| Plik ściągnięto 46 raz(y) 49,88 KB |
foto2.JPG
|
 |
| Plik ściągnięto 30 raz(y) 51,78 KB |
foto3.JPG
|
 |
| Plik ściągnięto 24 raz(y) 36,23 KB |
foto4.JPG
|
 |
| Plik ściągnięto 16 raz(y) 33,74 KB |
|
_________________ Podziwiać należy wielkie czyny, a nie wielkie słowa.
Demokryt |
|
|
|
 |
gmaro
Specjalista poziom 3

Pomógł: 85 razy Dołączył: 23 Sie 2005 Posty: 2575 Skąd: zapytaj
|
Wysłany: 2008-03-21, 07:00
|
|
|
| Ja korzystam z podobnej karty na Moschipie i na początku też nie działała prawidłowo do momentu aż dobrze wpisałem adres w mach2 dla Port#2 . |
_________________ Czlowiek z ideą jest uważany za wariata - aż do czasu gdy jego idea zwycieży. (Potem uznaje się go za bohatera i za pioniera danej dyscypliny.)
Pomogłem... to nacisnij POMÓGŁ :] |
|
|
|
 |
berrrcik21

|
Wysłany: 2008-03-21, 07:52
|
|
|
Witam,
jeśli chodzi o adres to wpisuje do Macha taki jak przy LPT2 czyli A800, potem jak zapisze to ustawienie w Machu, program sam sobie przestawia na takie oznaczenie jak na ostatnim zdjęciu. W czym może tkwić problem? |
Demokryt |
|
|
|
 |
markcomp77
Specjalista poziom 3

Pomógł: 42 razy Dołączył: 18 Wrz 2004 Posty: 1966 Skąd: k/w-wy
|
Wysłany: 2008-03-21, 07:53
|
|
|
| gmaro napisał/a: | | Ja korzystam z podobnej karty na Moschipie i na początku też nie działała prawidłowo do momentu aż dobrze wpisałem adres w mach2 dla Port#2 . |
potwierdzam - poprawne przepisanie adresu "wysokiego" z managera urządzeń pomaga...
problemem czasami jest przekonanie takich dodatkowych portów równoległych dopracy w trybie ecp/epp (mam taki problem na karcie pcmcia) |
_________________ z poważaniem
MARKcomp77 |
|
|
|
 |
berrrcik21

|
Wysłany: 2008-04-30, 00:41
|
|
|
Witam w temacie po dłuższej przerwie. Zrobiłem format dysku, bo myślałem, że jakiś wirus sie wprowadził do komputera i mi miesza, a ja się męczę. Lecz po formacie sytuacja się powtórzyła. Jeśli chodzi o przypisanie właściwego adresu w Machu to wpisałem A800 (taki mi sie wyświetlił) i maszynka nie chodzi, silniki ani drgną:( Może w biosie trzeba coś przestawić? Moze port jest zablokowany? Proszę o pomoc i pozdrawiam!!
Robert:) |
Demokryt |
|
|
|
 |
bartuss1
Specjalista poziom 3

Pomógł: 46 razy Dołączył: 05 Kwi 2006 Posty: 1777 Skąd: Kędzierzyn - Koźle
|
Wysłany: 2008-04-30, 07:28
|
|
|
a w machu nie trzeba przypadkiem włączyc obu portów ?
i potem przy konfiguracji nr portu i pin, bo ja cie wiem czy zwracasz uwage na takie drobiażdzki
sprawdz czy drukarka chodzi pod lpt2 |
_________________ jak pomogłem to wciskaj pomógł |
|
|
|
 |
berrrcik21

|
Wysłany: 2008-04-30, 07:59
|
|
|
Dzięki bartuss1,
zapomniałem jednej prostej rzeczy, aż wstyd się przyznać W zakładce output pins nie zmieniłem na porty nr 2, więc jak miało to działać? Najważniejsze, że działa i problem rozwiązany:) Dziękuje wszystkim za pomoc i pozdrawiam!! |
Demokryt |
|
|
|
 |
|
|