|
Kieszeń |
| Autor |
Wiadomość |
bartuss1
Specjalista poziom 3

Pomógł: 46 razy Dołączył: 05 Kwi 2006 Posty: 1783 Skąd: Kędzierzyn - Koźle
|
Wysłany: 2008-05-07, 07:10
|
|
|
| jak masz powierzchnie wichrowate to pobaw sie powierzchniami coonsa - taka siatka iles południków i równolezników, kazdy sparametryzowany, albo od biedy mozesz łączyc ze soba powierzchnie prostokreślne opisane za pomoca dwóch krzywych - np łuki, proste o okreslonej długosci, promieniu itp |
_________________ jak pomogłem to wciskaj pomógł |
|
|
|
 |
RobWan
Sympatyk forum poziom 2 RobWan

|
Wysłany: 2008-05-08, 23:51
|
|
|
| romgol napisał/a: | Dzięki -ból polega na tym że Master cam widzi otwarty łańcuch tam gdzie w Auto cadzie jest on zamknięty.
Jest może opcja -zamknij łańcuch albo edytuj otwarte czy zdublowane wektory? |
Może masz ten łańcuch zbudowany z linii? Jak tak to musisz zamienić na polilinie w AutCadzie.
Robert |
|
|
|
 |
piotrekk79
Czytelnik forum poziom 1 piotrekk79

|
Wysłany: 2008-05-09, 07:16
|
|
|
| czy ktokolwiek z kolegow mugłby mi pomóc jesem poczatkujacy potrafie obsługiwac frezarke typu axyz syries 6100 w masterkamie potrafie utworzyc plaski model ale nie potrafie utworzyc powierzchni po luku czy muglby ktokolwiek przeslac cwiczenie jak tworzy sie taka powierzchnie |
_________________ piotreczek |
|
|
|
 |
bartuss1
Specjalista poziom 3

Pomógł: 46 razy Dołączył: 05 Kwi 2006 Posty: 1783 Skąd: Kędzierzyn - Koźle
|
Wysłany: 2008-05-09, 08:17
|
|
|
w mastercamie zeby tworzyc powierzchnie w xyz trzeba ustawic sobie widok trójwymiarowy.
potem wystarczy po kartezjansku skopiowac krzywą z płaszczyzny XY o wartośc współrzędnej Z - jeden krok - ile kroków tyle krzywych sie skopiuje.
potem rysuj powierzchnie prostokreslną zaznaczasz jedna i druga krzywą i masz powierzchnie.
teraz jesli chcesz ją obrabiac to musisz zmienic albo powierzchnię konstrukcyjną dla prowadzenia narzędzia albo przekształcić powierzchnie wzgledem ukłądu współrzednych - obrócic - program za kazdym razem podaje co trzeba pokazac (select first line itp) |
_________________ jak pomogłem to wciskaj pomógł |
|
|
|
 |
|
|