|
CNC FORUM
Amatorskie maszyny CNC
|
|
|
Turbocnc i 4 osie ? |
| Autor |
Wiadomość |
Inf-el
Specjalista poziom 2

Pomógł: 13 razy Dołączył: 22 Cze 2004 Posty: 362 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 2007-02-10, 12:52 Turbocnc i 4 osie ?
|
|
|
Zostało mi kilka silników krokowych i jeden sterownik.
Mam zamiar zrobić czwartą oś do Turbocnc.
Czy ktoś pracuje w tym programie na 4 lub więcej osiach ?
Czy w TurboCNC to ma sens ?
Jeszcze nie wiem jak ta oś by wyglądała
ale myślę że byłby to przechylany / obracany stół w osi Y.
A jeśli tak to jak przenieść obrót silnika krokowego na obrót tego stołu ?
Chyba jakieś przekładnie zębate ?
Proszę o sugestie . |
|
|
|
 |
markcomp77
Specjalista poziom 3

Pomógł: 42 razy Dołączył: 18 Wrz 2004 Posty: 1966 Skąd: k/w-wy
|
Wysłany: 2007-02-10, 13:50
|
|
|
| Inf-el napisał/a: | | Czy ktoś pracuje w tym programie na 4 lub więcej osiach ? |
stosowałem nawet 5 osi - podczas równoczesnego testowania 5 silników...
zapewne przy odpowiednim gcodzie i odpowiednim zamontowaniu silników na maszynie miało by to jakiś sens |
_________________ z poważaniem
MARKcomp77 |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
| sponsorem forum jest www.akcesoria.cnc.info.pl |
Informacje na witrynie cnc.info.pl są podawane tylko w celach edukacyjnych oraz hobbystycznych. Jedynie użytkownik wysyłający wiadomość lub plik ponosi pełnoprawną odpowiedzialność za ich treść. Jeżeli wynikną z tego konsekwencje prawne, cnc.info.pl może przekazać wszelkie informacje właściwym organom państwowym na temat danego użytkownika oraz pomóc w jego zlokalizowaniu. Zgodnie z ustawą o ochronie danych osobowych cnc.info.pl nie przekazuje informacji odnośnie użytkowników firmom i osobom prywatnym. Hasła, adresy e-mail oraz numery IP są szyfrowane w bazie danych i jedynie administrator jest w stanie odczytać te informacje. Cnc.info.pl jest przeciwna łamaniu zabezpieczeń oraz łamaniu praw autorskich, jednak niektóre osoby nie przestrzegają naszego regulaminu. Jeżeli zobaczyłeś wiadomość lub plik, który twoim zdaniem jest nielegalny lub narusza twoje dobra osobiste, prosimy o natychmiastowy kontakt:
Administrator |
|
www.akcesoria.cnc.info.pl
• silniki krokowe • Łożyska liniowe • śruby trapezowe i kulowe
|