|
CNC FORUM
Amatorskie maszyny CNC
|
|
|
Metric/Imperial w TCNC 4.01 |
| Autor |
Wiadomość |
gregb
Nowy użytkownik

|
Wysłany: 2006-11-04, 13:25 Metric/Imperial w TCNC 4.01
|
|
|
To mój pierwszy post na tym forum, więc:
Witam i pozdrawiam forumowiczów!
Moje pytanie do userów TCNC 4.01. Wersja ze strony http://www.dakeng.com/turbo.html
Czy skonfigurował ktoś TCNC do pracy w mm? Zmiany wprowadzane z menu konfiguracji ani edycja pliku ini nie daje zmiany. Przeliczają sie ustawienia w konfiguracji osi, ale program wykonuje i wyświetla współrzędne w in.
GregB |
|
|
|
 |
Piotr Rakowski
Specjalista poziom 3 rakuś

Pomógł: 30 razy Dołączył: 29 Lip 2005 Posty: 927 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2006-11-07, 06:36
|
|
|
| Uruchom kod CNC z komendą G21, a sam będzie Ci mm wyświetlał. |
_________________ Piotr (rakuś) Rakowski, eduCAD CNC, PLT2CNC, STEP2CNC
Oprogramowanie: http://www.soft4cnc.pl maszyny: http://www.grawerki.biz |
|
|
|
 |
gregb
Nowy użytkownik

|
Wysłany: 2006-11-07, 22:12
|
|
|
| Dzięki. Mialem jakąś dziwną wersje TCNC. ściągnąłem na nowo i wszystko jest ok. Ta działa prawidłowo. Tak dla informacji w pliku .ini zmienna WorkInImperialSystem decyduje o wyborze jednostek i G21 powinna ją też zmieniać |
_________________ pozdrawiam
GregB |
|
|
|
 |
wood carver
Specjalista poziom 3 Łukasz

Pomógł: 16 razy Dołączył: 28 Lip 2006 Posty: 805 Skąd: małopolska
|
Wysłany: 2006-11-22, 14:07
|
|
|
Tylko sprawdź czy rzeczywiście działa w mm??? Ja miałęm kiedyś wersje ( też myślałęm, że to zmojej winy, że coś w konfiguracji) za cholere tryb skanowania 3d - touch probe nie chciał odpalić w metric mode..... sonda startowała w dół , a następnie sama się zatrzymywała bez krancówki i wracała z powrotem....jak dałem na imperial mode...wszystko wróciło do normy.....wgrałem turbo z innej instalki i działą w II modach!!
dziwna sprawa |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
| sponsorem forum jest www.akcesoria.cnc.info.pl |
Informacje na witrynie cnc.info.pl są podawane tylko w celach edukacyjnych oraz hobbystycznych. Jedynie użytkownik wysyłający wiadomość lub plik ponosi pełnoprawną odpowiedzialność za ich treść. Jeżeli wynikną z tego konsekwencje prawne, cnc.info.pl może przekazać wszelkie informacje właściwym organom państwowym na temat danego użytkownika oraz pomóc w jego zlokalizowaniu. Zgodnie z ustawą o ochronie danych osobowych cnc.info.pl nie przekazuje informacji odnośnie użytkowników firmom i osobom prywatnym. Hasła, adresy e-mail oraz numery IP są szyfrowane w bazie danych i jedynie administrator jest w stanie odczytać te informacje. Cnc.info.pl jest przeciwna łamaniu zabezpieczeń oraz łamaniu praw autorskich, jednak niektóre osoby nie przestrzegają naszego regulaminu. Jeżeli zobaczyłeś wiadomość lub plik, który twoim zdaniem jest nielegalny lub narusza twoje dobra osobiste, prosimy o natychmiastowy kontakt:
Administrator |
|
www.akcesoria.cnc.info.pl
• silniki krokowe • Łożyska liniowe • śruby trapezowe i kulowe
|